Doi basarabeni fac o afacere românească
Comerț // Doi tineri basarabeni s-au ambiționat să deschidă o afacere în inima Clujului și se pare că a prins: românii cumpără articole vestimentare de la ei, iar Mihai Delinschi și Andrian Tofan au crescut ideea la o afacere cu acte în regulă, cu sediu și angajați
Mihai Delinschi are 22 de ani și a terminat Facultatea de Științe Economice și Gestionarea Afacerilor anul trecut, la Universitatea „Babeș-Bolyai”. La toamnă se fac patru ani de când a venit în România. A ales Clujul, pentru că a vrut să facă ceva diferit de ceilalți. „Mi s-a părut o oportunitate foarte bună să fac facultatea anume în România. Îmi doream foarte mult să fac studii de calitate”, își începe povestea Mihai. Zice că vrea să urmeze și masteratul, cu toate că „nu îl consideră decisiv atunci când vine vorba despre succesul în carieră”. Spune că sintagma „facultate în România” înseamnă mult mai mult decât doar o facultate și cunoștințe obținute. „Cel puțin, în Cluj-Napoca studenții au o mulțime de oportunități și domenii în care se pot afirma. S-a meritat din plin”, spune tânărul. Andrian Tofan este mai mare cu trei ani decât Mihai. Acum este la masterat în anul II la Calculatoare, iar în paralel muncește ca programator la o firmă de IT. Andrian a făcut liceul la Iași, iar în România stă de opt ani. Cei doi au devenit prieteni atunci când s-au cunoscut la Cluj, în căminul studențesc.
Comercializează haine pentru bărbați
Ideea de a deschide o afacere împreună s-a născut acum doi ani. Prietenii au hotărât să devină asociați și să deschidă o firmă. „Pe scurt, comercializăm în mediul online articole vestimentare și accesorii pentru bărbați. Am început într-un mod tipic, cum încep toate afacerile – de la o idee. Andrian a găsit niște articole foarte frumoase și potrivite pentru bărbați și mi-a propus să le cumpărăm angro și să le vindem cu amănuntul. Am acceptat și curând am pus ideea în aplicare”, povestește Mihai. „Mereu am încercat să vindem articole inovative. Ceea ce comercializăm noi nu se găsește foarte ușor în vânzare și acest lucru este un atu. Avem haine casual pentru tineri: cămăși, sacouri, pantaloni”, spune basarabeanul. Firma celor doi aduce hainele din Statele Unite ale Americii și din Asia.„Deciziile importante în legătură cu afacerea sunt luate de comun acord. De ce am început să lucrez cu el? Pentru că este o persoană perseverentă și integră, pe care pot să mă bazez oricând. Avem viziuni comune și acest lucru a facilitat obținerea succesului”, își laudă Mihai prietenul și asociatul.
„De la idee la bani”
În acești doi ani de activitate, cei doi prieteni au crescut mult. Acum au un sediu al firmei lor și doi angajați, care tot basarabeni sunt. „Am obținut multe lucruri în acești doi ani. În primul rând, am reușit să nu depind de un post de muncă ca orar și resurse financiare, am reușit să aplic cunoștințele din facultate chiar în propria afacere. Împreună am reușit să câștigăm încrederea clienților noștri. Pe lângă aceasta, am reușit să devin disciplinat și să știu mereu ce am de făcut”, spune tânărul. „Vânzările se fac numai de pe site-ul propriu, consider că la etapa actuală mediul online îți deschide o mulțime de oportunități pentru vânzări și marketing. În România, comerțul online este mult mai dezvoltat decât în Republica Moldova. Am crescut într-un mod firesc, cererea a generat vânzări, iar vânzările au generat necesar de personal. Atunci când oferi produse și servicii pe măsură, vânzările nu sunt o problemă”, afirmă Mihai. Cu toate acestea, basarabeanul nu precizează ce profit are firma pe care o gestionează împreună cu prietenul său. „Profitul din afacere se reinvestește. În primul an se investea chiar mai mult decât profitul care se obținea din vânzări, acum însă o parte din profit este distribuită sub formă de dividende către asociați”, specifică Mihai.
România îi susține
Orice afacere presupune multă muncă și investiție, indiferent dacă e lansată în România sau în R. Moldova. Cu toate acestea, peste Prut există mai multe posibilități pentru micul business. De exemplu, poți obține bani nerambursabili pentru afacerea ta. „Construirea unei afaceri este un lucru destul de dificil, însă statul român încurajează mediul afacerilor și în special pe cele noi. În România există nenumărate oportunități sub formă de cursuri și traininguri gratuite sau contra plată, din care tinerii care vor să pornească pe acest drum pot învăța”, povestește Mihai. El a beneficiat personal de asemenea instruiri și crede că sunt utile. „Mai mult decât atât, în România, persoanele care își lansează o afacere pot alege forma SRL-D – ceea ce am făcut și noi. Aceasta este o formă de societate pentru tinerii cu vârsta până la 35 de ani, care sunt noi în domeniu. Dacă alegi această formă, beneficiezi de consultanță gratuită și zero cheltuieli de înregistrare”, zice Mihai. Pe lângă această posibilitate, mai este un aspect important: în primii trei ani de existență, un SRL-D poate aplica pentru o finanțare nerambursabilă din partea statului român, de până la 10 000 de euro, iar firma celor doi tineri se pregătește să aplice.
Proiecte de la UE pentru antreprenori
Dacă viața nu l-ar fi adus pe Mihai la Cluj, probabil că nici afacerea cu haine pentru bărbați nu ar fi existat. Însă, faptul că are succes acum nu îl determină să umble cu nasul pe sus. Din contra. Mihai vorbește simplu și frumos despre R. Moldova, pe care o vede ca o republică cu multe șanse de dezvoltare pentru afaceri. „Este un pic mai dificil, dar nu imposibil. R. Moldova este totuși un mediu prielnic pentru afaceri, unde multe idei din Occident nu au fost încă implementate. Țin cont de faptul că m-aș putea întoarce pentru a dezvolta noi afaceri în R. Moldova, dar depinde de conjunctura politico-economică care va fi”, spune Mihai Delinschi. „România are mult mai multe avantaje față de R. Moldova, datorită integrării în Uniunea Europeană. Indiscutabil este avantajată. Accesul la fonduri se face mult mai ușor, însă integrarea în UE implică și standarde”, afirmă Mihai. Tânărul mai spune că Uniunea Europeană susține antreprenorii care își doresc susținere. „Atât în România, cât și în R. Moldova există proiecte susținute de Uniunea Europeană, care se materializează în finanțări și granturi pentru micii antreprenori”, spune Mihai.
Moldovenii pot deschide afaceri în România
Guvernul român a modificat recent programul de ajutor din partea statului oferit tinerilor antreprenori. Autoritățile române au decis să elimine criteriile de vârstă și naționalitate. Modificările au fost efectuate printr-o ordonanță de urgență. Astfel, începând cu a doua parte a anului curent, și tinerii cu vârste mai mari de 35 de ani vor avea șanse să-și înceapă o afacere cu sprijinul financiar de la stat. Amintim că, până acum, programul era destinat tinerilor care aveau până la 35 de ani și care aveau cetățenie română. Prin urmare, antreprenorii din R. Moldova vor acea acces și ei la aceste fonduri. Suma maximă care poate fi accesată este de 10 000 de euro, respectiv 50% din banii necesari pentru lansarea unei afaceri. Bugetul alocat în anul 2014 este de 21 de milioane de lei românești.
4 276 de firme au deschis basarabenii în România, potrivit Oficiului Național al Registrului Comerțului de la București
Șeful NATO: Posibilitatea doborârii dronelor care ameninţă Republica Moldova este mai degrabă o chestiune de reglat bilateral, între Bucureşti şi Chişinău
Organizațiile de tineret din R. Moldova pot beneficia de granturi de până la 600 de mii de lei: Programul pentru anul 2025, lansat de MEC
„Săptămâni dificile” din cauza riscurilor asociate aprovizionării cu gaze naturale a regiunii transnistrene, iar Chișinăul caută soluții. Radu Marian: „Asta NU înseamnă că noi trebuie să le plătim tarifele... Să vedem cine va plăti pentru gaze”