13:12:09 04.07.2022
Stiri

DOCUMENTAR // Ultimul SUPRAVIEŢUITOR basarabean al Gulagului

Monden 26.01.2017 10:30 Vizualizări2379 Autor: Ziarul National


DOCUMENTAR // Ultimul SUPRAVIEŢUITOR basarabean al Gulagului sursa: google.ro

Documentarul „Materik. Poziţia incomodă din care ne rugăm”, realizat de Manuela Morar, va fi proiectat, joi, în avanpremieră la sediul Institutului Cultural Român din Bucureşti.

Cu acest prilej, vor fi expuse fotografii realizate de Marius Vlad, Veaceslav Cebotari, Ionuţ Piţurescu şi Mihai Ţucă de-a lungul a patru ani de prospecţii şi filmări în Siberia şi Republica Moldova, în fostele zone de lagăr din Orientul Îndepărtat Sovietic.

La sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, numeroşi români basarabeni au fost arestaţi de NKVD, condamnaţi la ani de lagăr în condiţii severe şi trimişi dincolo de Cercul Polar, la minele de aur din Kolyma.

La eliberare, mulţi dintre foştii deţinuţi nu s-au mai putut întoarce acasă, fiindu-le interzis să revină în ţara de origine sau să trăiască la mai puţin de 100 km de marile oraşe.

Fotografiile prezintă Kolyma contemporană, aşa cum apare ea astăzi: o lume îngheţată şi puţin explorată, aflată la capătul Pământului, în care toţi cei deportaţi – fie că este vorba despre ruşi sau ucraineni, tătari, germani, polonezi, letoni, basarabeni – au fost nevoiţi să îşi creeze o nouă identitate, la distanţă de mii de kilometri de Materik – aşa cum se numește în jargonul local din Kolyma lumea în care aceşti oameni (sau înaintaşii lor) s-au născut şi au copilărit.

„Materik” (în română „Pamânt natal”), 50 min, este un cine-verité, care îl prezintă pe Vasile Kovaliov, ultimul supravieţuitor cu origini basarabene al lagărelor cu regim sever din Kolyma, întors acasă, pe pământul natal (Materik), după 64 de ani de închisoare şi exil în Orientul Îndepărtat Sovietic.

Documentarul a fost filmat în vara anului 2014, în regiunea Odessa, Ucraina, când Kovaliov (acum în vârstă de 87 de ani), însoţit de trei membri ai echipei de filmare, a parcurs peste 12.000 de kilometri pentru a-şi vizita locurile natale şi pe cei câţiva apropiaţi rămaşi în viaţă.

Reîntâlnirea a avut loc în contextul tensiunilor politice din jurul Revoluţiei de la Kiev şi în aşteptarea unui război iminent, la cinci luni după anexarea Crimeii de către Federaţia Rusă.

O poveste despre destinul neobişnuit al unui om şi idealul său de libertate şi o meditaţie la lumea de dincolo de „zidurile închisorii”, în care nimic nu se schimbă şi nu s-a schimbat din cauza inerţiei...

Kovaliov sau K437 are acum 67 de ani petrecuţi în Kolyma şi cinci tentative de evadare. Niciuna reuşită. Trăieşte singur, în garsoniera sa din Magadan, oraşul-port construit de deţinuţi pe malul Mării Okhotsk.

Sursa: mediafax.ro

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.07.2022 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Platforma 2, CUB

01.07.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre sancțiuni

27.06.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Noua Românie mare” ...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md