13:08:02 16.01.2019
 
Stiri

DOC // Uniformele ȘCOLARE NU vor fi obligatorii în R. Moldova: Elevilor nu trebuie să li se interzică accesul în clasă, dacă nu poartă uniforme

Social 15.08.2018 13:40 Vizualizări6381 Autor: Ziarul National
DOC // Uniformele ȘCOLARE NU vor fi obligatorii în R. Moldova: Elevilor nu trebuie să li se interzică accesul în clasă, dacă nu poartă uniforme
Poză simbol

Instituțiile de învățământ din R. Moldova pot decide introducerea unei uniforme sau a unui cod vestimentar pentru elevi, dar uniforma școlară nu este obligatorie.

Aceste lucru este prevăzut într-un document semnat de ministera Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, adresată direcțiilor de învățământ raionale și municipale.

„Strategiile de promovare a unui cod vestimentar școlar nu trebuie să includă proceduri coercitive, de discriminare și/sau de sancționare prin aplicarea diferitor forme de intimidare asupraasupra elevului și familiei acestuia. Instituția de învățământ va promova exclusiv instrumente de educare și sensibilizare a elevului și părinților bazate pe respect, empatie, corectitudine și responsabilitate pentru asigurarea dreptului fiecărui copil la educație obligatorie și gratuită.

Codul vestimentar școlar/uniforma școlară va fi selectată prin mecanisme participative, urmare a consultării opiniei elevilor, părinților și cadrelor didactice la nivel de instituție sau la nivel de municipiu/raion. Procedura de alegere și aplicare a unui anumit cod vestimentar școlar va fi reglementat în Regulamentul de ordine internă a instituției de învățamânt, în cazul apariției anumitor disensiuni/conflicte, urmare a nerespectării de către unii copii a codului vestimeutar adoptat, administrația școlii identifică soluții pentru remedierea acestora, respectând principiul interesului superior al copilului. În niciun caz, sub nicio formă elevului nu i se va limita sau interzice/refuza accesul în instituție sau sala de clasă”, se arată în circulara ministerului.

Menținăm că, în perioada 17 aprilie - 2 mai curent, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a efectuat un sondaj printre elevi, cadrele didactice și părinți cu privire la necesitatea introducerii uniformei școlare în instituțiile de învățământ general, primar și secundar din R. Moldova, iar peste 81% din cei peste 292 de mii de respondenți s-a declarat în favoarea acesteia.Merită și prietenii tăi să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.01.2019 09:21 Nicolae Negru Tractoristul, ciocârlia și poetul Leo...

11.01.2019 09:17 Nicolae Negru Cine și de ce disprețuiește geopolitica?

08.01.2019 09:45 Nicolae Negru Intelectualii și alegerile parlamentare

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
x1
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Majoritatea sondajelor de opinie arată că doar patru partide ar putea accede în Parlament la alegerile din februarie 2019, iar următoarea guvernare ar putea fi de coaliție. Ce alianțe postelectorale ar fi benefice pentru viitorul R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md