04:58:32 20.04.2024
Stiri

DOC // Maia Sandu ar putea să fie lipsită de anumite ATRIBUȚII. PSRM vrea să scoată SIS-ul din subordinea Președinției, după ce Dodon a PIERDUT alegerile. Cum argumentează socialiștii acest DEMERS

Actualitate 02.12.2020 14:59 Vizualizări2135 Autor: Ziarul National
DOC // Maia Sandu ar putea să fie lipsită de anumite ATRIBUȚII. PSRM vrea să scoată SIS-ul din subordinea Președinției, după ce Dodon a PIERDUT alegerile. Cum argumentează socialiștii acest DEMERS Andrei Mardare


Socialiștii Grigore Novac și Vasile Bolea au înregistrat astăzi un proiect de lege în Parlament, care prevede trecerea Serviciului de Securitate și Informații (SIS) din subordinea Președinției în cea a Parlamentului. E vorba de aceiași deputați care, în iunie 2019, după ce Vlad Plahotniuc a fost alungat din R. Moldova, insistau că SIS să fie sub conducerea șefului statului, deoarece acesta „ocupă locul de vârf în ierarhia instituțiilor statale antrenate în exercitarea suveranității”.

„Dodon și-a pierdut mințile. A înregistrat prin deputații săi un proiect de lege prin care SIS-ul să fie luat din coordonarea președintelui ales. Comisia juridică a aprobat cu cinci voturi un raport pentru două lecturi. Asta înseamnă că mâine se planifică adoptarea lui în plen. Prin această initiativă legislativă, Dodon încearcă să-l copieze pe Plahotniuc. Să devină și el un fel de „coordonator”. Iar PSRM, astfel, se transformă într-un apendice politic al unui oligarh care, neavând nicio funcţie în stat, vrea să controleze totul. Exact după modelul PD-ului plahotniucist. Numai că, spre deosebire de Dodon, Plahotniuc chiar deținea puterea de stat cu toate instrumentele care alcătuiesc această noțiune. Și mai e o deosebire mare între cei doi – Plahotniuc încă s-a ținut mult guvernând contrar voinței poporului, pe când Dodon va pleca cu mult mai repede”, a declarat Sergiu Litvinenco, deputat al Partidului Acțiune și Solidaritate condus de președintele ales, Maia Sandu.

În opinia lui Litvinenco, e vorba despre „o acțiune disperată a unui personaj căruia îi fuge pământul de sub picioare”, după ce a pierdut alegerile prezidențiale.

„De asemenea, se scuipă pe voința a peste 1,6 milioane de oameni care au participat la alegerile prezidențiale, or aceștia au mers la vot inclusiv pentru faptul ca președintele să le reprezinte interesele. Nu mai zic de faptul că proiectul este vădit neconstituțional”, a adăugat Litvinenco.

În nota informativă a proiectului de lege, deputații Bolea și Novac explică în felul următor necesitatea trecerii SIS din subordinea Președinției: „Având în vedere că Republica Moldova este o republică parlamentară, conform articolului 60 din Constituția Republicii Moldova, se impune necesitatea de consolidare a controlului parlamentar asupra sistemului național de securitate al Republicii Moldova”.

Aceiași deputați aveau o altă opinie în iunie 2019, atunci când alături de Blocul „ACUM” au votat pentru trecerea SIS în subordinea președintelui Dodon.

„Limitarea și reducerea substanțială a atribuțiilor președintelui R. Moldova în domeniul securității statului este absolut inacceptabilă, or, șeful statului este organul oficial, care formal ocupă locul de vârf în ierarhia instituțiilor statale antrenate în exercitarea suveranității... Fiind protector al unității naționale și al valorilor de bază al comunității, șeful statului trebuie să joace un rol activ și să posede pârghii eficiente de intervenție în anumite perioade de criză, care ar permite rezolvarea unor carențe în funcționarea normală a organelor din sectorul de apărare și securitate”, argumentau cei doi socialiști.

Menționăm că, pe coridoarele Parlamentului, se discută și despre faptul că socialiștii vor cere ca Serviciul Pază și Protecție de Stat să treacă, la fel, din subordinea Președinției în cea a Guvernului R. Moldova.




Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md