02:46:05 20.04.2024
Stiri

(DOC) „Faimosul” judecător Pavliuc riscă să facă 5 ani de închisoare?

Anticorupție 26.01.2016 10:45 Vizualizări7403 Autor: Ziarul National
(DOC) „Faimosul” judecător Pavliuc riscă să facă 5 ani de închisoare?


Magistratul Ghenadie Pavliuc de la Judecătoria Buiucani ar putea fi tras la răspundere penală, pentru că a emis cu bună știință o decizie prin care au fost blocate conturile bancare ale unui agent economic, în pofida faptului că firma respectivă nu avea niciun statut în cauza penală. De această părere sunt reprezentanții SRL „Ritlabs”, care i-au solicitat procurorului general, Corneliu Gurin, tragerea la răspundere penală a judecătorului Pavliuc.

„SRL „Ritlabs” i-a solicitat procurorului general atragerea la răspundere penală a judecătorului de instrucție Pavliuc Ghenadie, pentru comiterea infracțiunii prevăzute de art. 307 Cod penal, prin pronunțarea cu bună știință la 27.11.2015 pe cauza penală nr. 11-4452/15, a încheierii contrare legii. Prin acesta Încheiere, conturile bancare ale SRL „Ritlabs” au fost blocate. Ulterior, Curtea de Apel Chișinău a casat acesta Încheiere”, se arată într-un comunicat de presă al firmei.

Cei de la „Ritlabs” sunt nedumeriți de faptul că judecătorul Pavliuc a decis blocarea conturilor bancare, chiar dacă norma legală spune că „sub sechestru pot fi puse bunurile bănuitului, învinuitului, inculpatului”.

„Ghenadie Pavliuc a emis o încheiere privind sechestrarea conturilor persoanei juridice care nu are niciun statut pe cauza penală vizată. Urmând această logică, pot fi sechestrate conturile bancare ale oricărei persoane juridice, blocând astfel activitatea ei printr-o simplă plângere. Asemenea cazuri ar putea crea precedente periculoase, care ar duce la insolvabilitatea unor întreprinderi”, sunt de părere cei de la „Ritlabs”.

Firma respectivă, care a creat programul „The Bat”, unicul brand din domeniul IT din Moldova cunoscut și vândut în 97 de țări ale lumii, enumeră încălcările care ar fi fost admise de Ghenadie Pavliuc și solicită procurorului general să ia măsurile de rigoare.

„Este vorba de articolul 307 Cod Penal, care prevede că pronunţarea cu bună ştiinţă de către judecător a unei hotărâri, sentinţe, decizii sau încheieri contrare legii se pedepseşte cu amendă în sumă de la 300 la 800 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 5 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Acest articol mai prevede că aceeaşi acţiune, legată de învinuirea de săvârşire a unei infracţiuni grave, deosebit de grave sau excepţional de grave, sau soldată cu urmări grave, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 7 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani”, se mai arată în plângere.

Amintim că problemele pentru „Ritlabs” au început pe 27 noiembrie 2015, atunci când ofițerul de urmărire penală de la Inspectoratul de Poliție Buiucani, Vitalie Bița, ar fi emis ilegal Ordonanța privind sechestrarea conturilor bancare. În aceeași zi, Pavliuc a și dispus punerea bunurilor firmei sub sechestru.

„În baza acestei Ordonanțe, procurorul Dumitru Răilean a întocmit și a înaintat Judecătoriei Buiucani un demers privind aplicarea sechestrului pe conturile bancare ale SRS „Ritlabs”. Tot pe 27 noiembrie, Judecătorul Ghenadie Pavliuc a dispus printr-o hotărâre punerea bunurilor sub sechestru. Cetățenii Bița Vitalie, Dumitru Răilean și Ghenadie Pavliuc au cunoscut din start despre ilegalitatea acțiunilor, deoarece, în primul rând, conform legii, sechestrarea bunurilor persoanei juridice, care nu este parte în procesul penal, nu se permite. De asemenea, legea stipulează că nu pot fi puse sub sechestru bunurile întreprinderilor, instituțiilor și organizațiilor, cu excepția acelei cote-părți dobândite ilicit din proprietatea colectivă care poate fi separată, fără a se aduce prejudiciu activității economice”, se arată într-un demers al celor de la SRL „Ritlabs”.

Judecătorul Ghenadie Pavliuc a devenit, în ultimele luni, principala figură din justiţia R. Moldova. În luna mai i-a aplicat lui Ilan Şor, actualul primar al oraşului Orhei, un mandat de arestare preventivă la domiciliu, deşi procurorii solicitau arest preventiv în penitenciar. Peste trei săptămâni, l-a eliberat şi din arestul la domiciliu. În octombrie, la solicitarea procurorilor, l-a trimis după gratii pe Vlad Filat, iar recent l-a salvat de puşcărie pe fostul deputat democrat Valeriu Guma, condamnat în România la 4 ani de închisoare cu executare. În momentul când se afla în deliberări în cazul Guma, în biroul său a intrat procurorul Adriana Bețișor, scriu reporterii de la site-ul anticoruptie.md.

În vizorul presei a ajuns și averea judecătorului care a recunoscut public faptul că este rudă cu liderul Partidului Democrat, Marian Lupu.

Potrivit unei investigații realizate de „Ziarul de Gardă”, Ghen­a­die Pav­liuc şi soţia sa, Caro­lina Pav­liuc, sunt anga­jaţi la stat. El este jude­că­tor, iar ea – medic. Cei doi, din 2011, locu­iesc însă într-o casă par­ti­cu­lară aflată într-o zonă de elită din sec­to­rul Cio­cana, mun. Chi­şi­nău. Casa, con­stru­ită în anii 2008 - 2011, pe când Pav­liuc era jude­că­tor şi vice­preşe­dinte la Jude­că­to­ria Don­du­şeni, are, în actele cadas­trale, o supra­faţă de doar 72 m.p., deşi, în rea­li­tate, pare mult mai mare. Tot­o­dată, în decla­ra­ţia sa cu pri­vire la veni­turi şi pro­pri­e­tate, magis­tra­tul susţine că imo­bi­lul are o supra­faţă dublă, de 155 m.p. Casa valoa­rează cel puţin patru mili­oane de lei, în timp ce acesta scrie în acea decla­ra­ţie că ea are o valoare cadas­trală de doar jumă­tate de milion, preţ cu care nu cum­peri, astăzi, nici măcar un apar­ta­ment de 50 m.p. în Chi­şi­nău. În 2011, când era deja fina­li­zată, casa a fost pusă în gaj la „Vic­to­ri­a­bank” pen­tru un cre­dit de 150 de mii de lei, pe care fami­lia Pav­liuc urmează să-l ram­bu­r­seze până în 2021. În 2013, soţia sa, Caro­lina, a con­trac­tat un alt cre­dit de 30 de mii de lei, tot de la „Vic­to­ri­a­bank”.

În 2014, Caro­lina Pav­liuc a pri­mit drept moş­te­nire de la părinţii săi casa aces­tora din s. Corbu, în care, în momen­tul de faţă, locu­iesc cei doi pen­sio­nari. Tot anul tre­cut, deşi deţine o casă de lux din 2011 în Chi­şi­nău, Pav­liuc a ajuns în lista jude­că­to­ri­lor care urmează să pri­mească o locu­inţă soci­ală, mai exact un apar­ta­ment într-un bloc care se con­stru­ieşte acum în Chi­şi­nău, spe­cial pen­tru jude­că­tori. Preţul pen­tru un m.p. plătit de Pav­liuc este mult sub cel de piaţă, de doar 360 de euro. Ast­fel, pen­tru un apar­ta­ment de 67 m.p., Pav­liuc plă­teşte doar 24 mii de euro. Cei doi soţi, anga­jaţi la stat, con­duc o Skoda Superb Hat­ch­back, cum­pă­rată şi fabri­cată în 2013, în urma unui con­tract de lea­sing în valoare de 14 mii de euro cu Vic­to­ria Lea­sing, dar şi o Mazda 3 Hat­ch­back, fabri­cată în 2007 şi cum­pă­rată în 2012. Maşina are numere per­so­na­li­zate, K PG 777, mai scrie zdg.md.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md