14:24:06 12.04.2024
Stiri

DOC // „Bătălia” pentru funcția de procuror general CONTINUĂ. Candidatul Igor Demciucin cere excluderea fișelor de evaluare completate de Dumitru Obadă și ministra Justiției: „Punctajele atribuite nu reflectă cu acuratețe evaluarea candidaților”

Actualitate 26.02.2024 15:52 Vizualizări1584 Autor: Vitalie Hadei
DOC // „Bătălia” pentru funcția de procuror general CONTINUĂ. Candidatul Igor Demciucin cere excluderea fișelor de evaluare completate de Dumitru Obadă și ministra Justiției: „Punctajele atribuite nu reflectă cu acuratețe evaluarea candidaților”


Actualul procuror general adjunct, Igor Demciucin, contestă punctajele oferite de către președintele Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Dumitru Obadă, și ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, contracandidatului său la funcția de procuror general, Octavian Iachimovschi. Demciucin, care s-a clasat pe locul doi la concursul pentru ocuparea funcției de procuror general, a depus astăzi, 26 februarie, trei cereri la secretariatul CSP, prin care solicită excluderea fișelor de evaluare completate de Obadă și Veronica Mihailov-Moraru, acuzându-i că aceștia ar avea „relații de afinitate” cu Iachimovschi că nu ar fi fost obiectivi în cadrul acestui exercițiu.

„Cu regret, constat că punctajele atribuite nu reflectă cu acuratețe evaluarea candidaților, iar acest lucru reprezintă o încălcare. Această încălcare este deosebit de gravă și constă în ignorarea deliberată a prevederilor legale, care obligă orice membru al CSP să facă o declarație de abținere, în cazul în care există circumstanțe care ar trezi îndoieli privind obiectivitatea sa”, a menționat Demciucin, cu referire la Dumitru Obadă și Veronica Mihailov-Moraru.

Clasat pe locul doi la proba interviului, Demciucin mai cere și transmiterea către Comisia de evaluare a procurorilor „informațiile cu privire la candidatul Igor Demciucin, în vederea evaluării externe a integrității etice și financiare, de rând cu informațiile cu privire la candidatul Octavian Iachimovschi”.

„Desemnarea lui Octavian Iachimovschi drept candidat cu cel mai mare punctaj la concursul public pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general aruncă o umbră de îndoială asupra conformității deciziei și prevederile legale. E nevoie de o revizuire atentă și, eventual, o corectare, pentru a asigura respectarea legislației”, a punctat Demciucin.

Cererile semnate de către Demciucin ar urma să fie examinate astăzi, în cadrul ședinței CSP, care va începe la ora 16.00.

De menționat că punctajele oferite de CSP au fost contestate și de către actualul procuror general interimar, Ion Munteanu.

Igor Demciucin a vorbit și în cadrul concursului despre relațiile apropiate dintre Dumitru Obadă și un alt membru al CSP, Aliona Nesterov, cu Octavian Echimovschi, aceștia fiind colegi la Institutul Național al Justiției. Obadă a prezentat o decizie a Autorității Naționale de Integritate care nu a stabilit conflicte de interese în acest caz, în timp ce Aliona Nesterov s-a retras de la ședința în cadrul căreia a fost desemnat câștigătorul concursului pentru funcția de procuror general.

Punctajele membrilor CSM acordate celor patru candidați la funcția de prrocuror general:

Octavian Iachimovschi – 8,53;

Igor Demciucin - 8,19;

Ion Munteanu – 8,16;

Andrei Coca – 4,72.

Menționăm că notele oferite de membrii CSP nu constituie informație publică și poate fi prezentată doar prin decizia instanței, întrucât este vorba despre secretul deliberării.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

05.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Politica penală sau ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md