SCANDALOS // Adjunctul procurorului general, Igor Demciucin, a fost DEMIS de CSP. Ion Munteanu și-a „pierdut încrederea” în adjunctul său, deoarece acesta l-ar fi SPIONAT: „Rămâne nestabilit în interesul cui a acționat Demciucin”
Procurorul general adjunct Igor Demciucin a fost demis astăzi, 4 martie, de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSP), la cererea procurorului general interimar, Ion Munteanu.
Ion Munteanu a explicat că și-a „pierdut încrederea” în Demciucin în urma concursului pentru funcția de procuror general, unde l-a avut pe adjunctul său în calitate de contracandidat.
„În urma concursului pentru funcția de procuror general, dar și tot de a urmat după, am ajuns la concluzia că trebuie să cer CSP-ului încetarea mandatului adjunctului procurorului general, Igor Demciucin, în legătură cu pierderea încrederii față de el. E vorba de acțiunile care pun la îndoială respectarea principiilor de etică de către acesta”, a precizat Ion Munteanu.
Procurorul general interimar a declarat astăzi, în fața membrilor CSP, că l-ar fi vrut în calitate de adjunct pe predecesorul său, Dumitru Robu, însă CSP a respins atunci candidatura.
„Asta m-a determinat să selectez, pe 16 ianuarie 2023, un alt candidat și anume pe Igor Demciucin. Cooperarea cu Demciucin a fost construită pe principii stabilite de Codul de etică și conduită a procurorilor. Din păcate, Demciucin nu a manifestat aceeași atitudine. Acesta s-a preocupat de acumularea informațiilor și supravegherea activității mele. Despre acest lucru am aflat ulterior, mai exact la ședința CSP din 22 februarie 2024, când a avut loc proba interviului în cadrul concursului pentru funcția de procuror general”, a explicat Ion Munteanu.
„În cadrul interviului, Demciucin a formulat cereri de recuzare în privința membrilor CSP Dumitru Obadă și Aliona Nesterov, fără a ține cont de principiile și standardele de etică. Cererea de recuzare a Alionei Nesterov o consider ieșită din comun. Aceasta nu a fost doar un atac la reputația membrului CSP, dar și o acțiune care poate periclita viața privată a oricărei persoane. El spunea în cererea sa că relația dintre mine și Aliona Nesterov ar putea fi mai mult decât profesională. Fără a comenta această vomă informațională, doresc să punctez un lucru: e foarte grav când un oficial operează cu informații de pe canalele anonime de Telegram. Cererea de recuzare a fost completată cu materiale culese de pe Telegram”, a adăugat Munteanu.
Demciucin ar fi întrecut măsura și în cazul cererii de recuzare a lui Dumitru Obadă. În loc să se ocupe de obligațiile sale, Demciucin monitoriza cu cine se întâlnește procurorul general interimar, a acuzat Munteanu.
„Vreau să citez din sesizarea depusă de Demciucin: În timpul mandatului său de agent guvernamental, Dumitru Obadă era frecvent prezent în biroul de serviciu al procurorului general interimar. Cu toate că aceste vizite erau regulate, ele nu aveau un caracter oficial. Chiar și după ce a devenit președinte CSP, Dumitru Obadă îl vizita cu o frecvență sporită pe procurorul general interimar Ion Munteanu. El spunea că, dacă dânsul nu era de față la aceste discuții, înseamnă că erau abordate alte chestiuni decât cele de lucru. Colectarea informațiilor și supravegherea activității mele în calitate de procuror general interimar, în lipsa unor împuterniciri sau atribuții funcționale, mă face să deduc că nu se mai poate de continuat în acest format. Colaborarea nu va fi doar contraproductivă, dar și periculoasă, având în vedere că rămâne nestabilit ce categorii de informații a mai acumulat această persoană despre mine, dar și în interesele cui acționează. El a acumulat informații despre mine, iar la concurs a lansat un atac la adresa mea. Relațiile de încredere între procurorul general și adjunctul său urmează să se bazeze pe încredere”, și-a argumentat Munteanu cerea de a-l demite de Igor Demciucin.
În același timp, procurorul general interimar va sesiza și Inspecția Procurorilor în legătură cu faptul că ar fi fost spionat de Igor Demciucin.
Demciucin nu a comentat, deocamdată, afirmațiile făcute de fostul său șef.
Amintim că, tot astăzi, CSP a luat act de cererea de demisie a membrei Consiliului, Olesea Vîrlan. Aceasta l-ar fi depunctat nejustificat pe Ion Munteanu și i-a acordat cea mai mare notă lui Igor Demciucin - 9,3. Vîrlan a recunoscut că a greșit în privința notei de 3,5 acordată actualului procuror general interimar, dar a dat asigurări că nu a făcut-o din reavoință.
Biroul Politici de Reintegrare, despre cazul scriitorilor interziși în Transnistria: „Retorica pacifistă a Tiraspolului este una de fațadă, nu există nicio deschidere pentru comunicare”. Mediatorii internaționali, sesizați
Nouă participanți la referendumul constituțional din 20 octombrie: Partidele care vor convinge oamenii să spună NU la referendum, în minoritate
Guvernul oferă DETALII despre Platforma de Parteneriat, care va reuni peste 65 de delegații la Chișinău: „Ne dorim să CONECTĂM mai mult R. Moldova cu UE, să conturăm mai multe investiții în infrastructură, să reducem vulnerabilitatea energetică”