13:38:52 11.07.2020
 
Stiri

DIEZ // Noul ministru al Educației, un moldovenist convins care pledează pentru incriminarea PENALĂ a unionismului din R. Moldova, interzicerea burselor de studii din România și a disciplinei „Istoria Românilor”, predată în școli

Social 14.11.2019 15:15 Vizualizări12280 Autor: Ziarul National
DIEZ // Noul ministru al Educației, un moldovenist convins care pledează pentru incriminarea PENALĂ a unionismului din R. Moldova, interzicerea burselor de studii din România și a disciplinei „Istoria Românilor”, predată în școli


Noul Ministru al Educației, Culturii și Cercetării a devenit, în urma votului de astăzi din Parlament Corneliu Popovici. Ultimul, fiind consilier al lui Igor Dodon, a avut în spațiul public o serie de ieșiri în care susținea fie că „schimbarea limbii moldovenești în limba română” va duce la destabilizare, dar și că declarațiile cu privire la Unirea Moldovei cu România cad sub incidența Codului Penal.

În ianuarie 2017, pe atunci Corneliu Popovici, consilier al lui Igor Dodon, spunea că „înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” în textul Constituției cu „limba română” este o manevră politică a unor partide obscure”. Totodată acesta spunea că anume această procedură „va duce la destabilizarea Moldovei, a societății”, scrie diez.md

În februarie 2018, Popovici spunea că „proiectul unionismului a fost gîndit în Moldova de către acele forțe politice care și-au demonstrat incapacitatea de guvernare în ultimii nouă ani”. Acesta adăuga că satele și orașele care semnează declarații de unire cu România, anume primarii „Cad sub incidența Codului Penal”.

Tot Popovici spunea că declarațiile unioniste au „un potențial înalt de destabilizare a situației”.

Despre studiile în România

În iunie 2018, Popovici spunea că Președinția a cerut modificarea statutului burselor oferite de România. Altfel-spus, Popovici, deranjat de faptul că mulți tineri pleacă la studii în țara vecină, a cerut ca să fie făcut un set de acțiuni, printre care„modificarea statutului burselor oferite de statele vecine, în special România, în burse de mobilitate academică”, respectiv, tinerilor, să studieze mai mult, în Moldova.

„Anual, România oferă în jur de 6000 de burse pentru copii și tinerii din Moldova. Acesta este practic numărul de studenți dintr-o universitate. Rezultă că pierdem cîte o universitate în fiece an. Nu este rău cînd copiii noștri studiază peste hotare, dar este rău cînd ei pleacă și nu mai revin în țară, or, statistica tocmai asta ne-o demonstrează”, declara atunci Popovici.

Tot el spunea că schimbarea statutului burselor de studii în străinătate va permite universităților din țară să se consolideze și va stopa procesul de depopulare.

Contra „Istoriei Românilor”

În noiembrie 2018, Popovici spunea că „menținerea disciplinei „Istoria Românilor”, se urmăresc anumite scopuri politice, care contravin intereselor țării”.

„Din punct de vedere a curriculumului școlar, a principiilor contemporane de predare a istoriei în școală, nu mai sînt state în Europa unde istoria să fie predată în baza principiului etnic, în baza acestui principiu s-a predata în sec. XIX, acum se predă în baza principiului statal. Chiar și în România din 1997, practic 20 de ani, nu se mai predă Istoria Românilor ca disciplină, ci se predă disciplina Istoria. Probabil cei de la guvernare care au anumite viziuni referitor la Moldova prin menținerea acestei discipline nu-și doresc altceva decît să-și atingă anumite scopuri politice, care nu concordă cu interesele R. Moldova”, spunea acesta.

Citiți întregul articol AICI.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante

SlavaS 15.11.2019 00:24

pai, dle ministru, si cum ai de gand sa opresti plecarea tinerilor, doar de-i priponesti de gardurile universităților locale?

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
11.07.2020 10:46 Ziarul National Alecu Reniță // Statalitatea dodonis...

10.07.2020 09:27 Nicolae Negru Nicolae Negru // Gațcaniada sau cum a...

06.07.2020 09:37 Nicolae Negru Nicolae Negru // Deznodământ rapid sa...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md