13:32:19 17.06.2024
Stiri

Deputatul-ȚEAPĂ

Politică 19.07.2014 10:07 Vizualizări5169 Autor: Mariana Rață
Deputatul-ȚEAPĂ


Investiții străine// Un milionar din Kazahstan susține că a fost deposedat de cota-parte dintr-o afacere pe care o deține în Comrat de către un deputat din Adunarea Populară a Găgăuziei

A venit să investească în R. Moldova, dar s-a pomenit jefuit de peste 25 de milioane de lei. Un om de afaceri din Kazahstan, Oirat Arîmbaiev, s-a trezit peste noapte că firma de producere a conservelor din Comrat, în care el deține aproape 50% din acțiuni, a fost falimentată de partenerul său de afaceri, Serghei Cimpoieș, deputat în Adunarea Populară din Găgăuzia. De pe urma acestui faliment, Cimpoieș va avea de câștigat circa 50 de milioane de lei.

Milionarul din anticameră

Arîmbaiev a aflat întâmplător despre faptul că firma „Vegfrutis”, în care el deține 49,995% din acțiuni, a falimentat. După ce a devenit coproprietar al companiei, businessmanul a semnat o procură pe numele lui Cimpoieș, delegându-i toate drepturile de a administra afacerea.

„Îl mai sunam uneori să îl întreb cum merg afacerile și de fiecare dată îmi spunea că rău, dar va ieși din belea. Am avut încredere în el”, ne explică businessmanul.

În 2011, aflându-se într-o deplasare la Odesa, unde are alte afaceri, Arîmbaiev a decis să dea o fugă până la Comrat pentru a afla cum merg treburile la „Vegfrutis”.

„După ce m-am prezentat și am spus că vreau să vorbesc cu Cimpoieș, am fost ținut timp de mai bine de o oră în anticameră, pentru că domnul Cimpoieș era, chipurile, ocupat. Din discuțiile la telefon ale secretarei am înțeles că suntem ruinați. I-am cerut lui Cimpoieș să-mi spună dacă este adevărat, dar el s-a eschivat de la răspuns”, spune businessmanul kazah.

Contractul păgubos

La scurt timp după acest caz, compania „Vegfrutis”, cu un capital social de aproape 50 de milioane de lei și datorii de peste 84 de milioane de lei, a fost declarată falimentară, iar Curtea de Apel Comrat a dispus începerea procesului de insolvabilitate.

Condițiile în care firma a ajuns falită au început să iasă la lumină după ce administratorul insolvabilității numit de judecată, Svetlana Leiciu, s-a apucat să studieze actele de contabilitate.

Primul lucru depistat de ea a fost că, încă în anul 2010, firma „Vegfrutis” a semnat un contract de transmitere în arendă unei alte firme înființată de Cimpoieș și soția sa („Basarabia Agroexport”) a fabricii de conserve și a livezilor de meri de 120 ha ale „Vegfrutis”. În schimb, „Basarabia Agroexport” se obliga să plătească anual o taxă de arendă simbolică de 150 de mii de lei.

Profituri ratate de 60 de milioane

„Numai cheltuielile de amortizare suportate de „Vegfrutis” pentru tehnica utilizată de „Basarabia Agroexport” se ridică anual la aproape două milioane de lei”, susține Ivan Terzi, patronul unei companii la care „Vegfrutis” are datorii și care speră să-și poată recupera banii, dacă „Vegfrutis” va începe să funcționeze conform regulilor de concurență și va aduce profit. „În condițiile actuale, această firmă nu face nimic decât să se înglodeze în datorii. Iar activele sale nu valorează mai mult de 48 de milioane de lei, aproape de două ori mai puțin decât valoarea datoriilor”, ne explică el.

Bărbatul afirmă că, începând din anul 2013, comitetul de creditori al „Vegfrutis” a decis rezilierea contractului de arendă cu firma soților Cimpoieș, ultimii însă continuă să utilizeze fabrica firmei în faliment și să culeagă merele din livezile acesteia. Potrivit rapoartelor financiare ale „Basarabia Agroexport”, aceste activități i-au adus în ultimii doi ani venituri de circa 60 de milioane de lei.

Documente dispărute

Alte documentele descoperite de Svetlana Leiciu demonstrau că Cimpoieș a contractat, de-a lungul anilor, mai multe credite bancare pe numele „Vegfrutis”, folosind banii primiți fie în scopuri personale, fie pentru alte afaceri pe care le deține. „Alte acte pe care le-am descoperit arătau că o bună parte dintre datoriile de peste 50 de milioane de lei, pe care le pretind Cimpoieș și firmele sale de la „Vegfrutis” în calitate de creditori, sunt fictive. După ce am anunțat instanța de judecată despre aceste încălcări depistate și am solicitat să fie realizat un audit la companie, nu am mai putut intra pe teritoriul „Vegfrutis”. Cimpoieș și-a pus pază la intrare, iar poliția a rămas surdă la toate sesizările noastre. Mai târziu, documentele au dispărut cu totul. Au venit și le-au încărcat în niște camioane. Poliția a venit doar după ce camioanele au ieșit de pe teritoriul fabricii”, afirmă Leiciu.

„Am fost fraierit”

Potrivit ei, dar și lui Ivan Terzi, Serghei Cimpoieș ar influența organele de drept din Găgăuzia prin faptul că este deputat în Adunarea Populară de acolo.

„Cimpoieș își folosește funcția publică pentru a se îmbogăți. „Vegfrutis” nu este prima companie pe care o aduce la faliment și câștigă de pe urma procesului de insolvabilitate”, afirmă Ivan Terzi.

Oirat Arîmbaiev, care susține că deține afaceri în mai multe state, afirmă că nicăieri nu a avut parte de astfel de incidente ca în R. Moldova. „La noi, în Kazahstan, în astfel de situații se spune că am fost fraierit. Totuși, eu sper că justiția din R. Moldova va face dreptate în acest caz. Deocamdată, Procuratura a pornit câteva dosare penale pe faptele de la „Vegfrutis” și eu sunt mulțumit de acest lucru”, spune omul de afaceri, precizând că, în funcție de modul în care va fi soluționat acest caz, va decide dacă va mai investi vreodată în R. Moldova sau nu.

„Totul este o minciună”

Contactat de Ziarul NAȚIONAL, deputatul găgăuz Serghei Cimpoieș a refuzat să răspundă acuzațiilor care i se aduc. „Totul este o minciună. Terzi și Leiciu sunt niște escroci. Leiciu a fost suspendată din funcția de administrator al insolvabilității pentru încălcări. Are deschise câteva dosare penale pe numele ei. Nu vreau să comentez prostiile lor”, ne-a declarat Cimpoieș.

Întrebat de ce, totuși, a încheiat în numele „Vegfrutis” un contract atât de dezavantajos cu o altă firmă a sa, Cimpoieș s-a eschivat să răspundă, făcând trimitere la secretul comercial.


Stiri relevante
16.06.2024 10:22 801 Mașa și Medvedev
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md