23:18:47 01.03.2024
Stiri

Deliu nu crede că imaginea PLDM, în frunte cu Vlad Filat, e un PRETEXT serios pentru a respinge formațiunea din Blocul „ACUM”: „În PAS sunt mai mulți membri ai guvernelor precedente decât azi în PLDM”

Partide/Comunicate 02.11.2018 14:37 Vizualizări2070 Autor: Ziarul National
Deliu nu crede că imaginea PLDM, în frunte cu Vlad Filat, e un PRETEXT serios pentru a respinge formațiunea din Blocul „ACUM”: „În PAS sunt mai mulți membri ai guvernelor precedente decât azi în PLDM”


Președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Tudor Deliu, nu crede că temerile Maiei Sandu și ale lui Andrei Năstase, precum că Partidul Democrat (PD) va bate mai tare în ei, dacă liberal-democrații vor fi acceptați ca parte componentă a Blocului electoral „ACUM”, sunt întemeiate.

„Nu cred că asta este o problemă pentru ei (că democrații se vor folosi de imaginea pe care o are PLDM, în frunte cu Vlad Filat, și vor bate mai tare în PAS și PPDA), cu atât mai mult că o mare majoritate a membrilor PAS sunt foști exponenți ai PLDM. Chiar în conducerea PAS sunt foarte mulți membri care au fost în guvernele de pe atunci, chiar poate mai mulți decât sunt azi în PLDM. Ori cu PLDM, ori fără PLDM, PD va prelungi această retorică în campania electorală. Totuși, nu cred că asta poate să le mai aducă pus valoare, deoarece acest subiect se discută de trei ani”, a declarat Tudor Deliu, la o emisiune de la N4.

Deliu a fost întrebat care au fost punctele slabe ale lui Vlad Filat și de ce a ajuns în situația în care este astăzi.

„Nu știu dacă voi putea identifica punctul slab al dlui Filat, deoarece îl cunosc ca pe un om puternic, un om care a trăit cu grijile R. Moldova. Dar se vede că în unele momente a șchiopătat, mai ales la nivel de rivalitate cu dl Plahotniuc. Nu vreau să intru în detalii, pentru că poate nu le cunosc pe toate. Unul dintre punctele slabe ale dlui Filat a fost acela că a acceptat pe lângă el foarte multe persoane fără ca să vadă cine sunt acestea. Ne-am convins că cei mai apropiați de pe lângă dumnealui au fost primii care l-au trădat. Și la nivel de deputați, și la nivel de miniștri, și la nivel de simpli prim-miniștri. Îmi pare rău că multe persoane au venit în partid doar pentru a obține ceva pentru ei și nicidecum pentru a face ceva pentru țară. Marea bunătate a dlui Filat l-a trădat, pentru că apropiau de el persoane fără să fie verificate la nivel de integritate și moralitate”, a explicat actualul lider al PLDM.

Tudor Deliu a mai adăugat că Vlad Filat ar vrea să spună multe, dar nu poate să o facă: „Din discuțiile pe care le-am avut cu dlui, am înțeles că, dacă nu se poate exprima vocal, atunci se va exprima în scris în timpul apropiat. Ultima întrevedere cu dl Filat a fost în primăvara acestui an. Am discutat peste o oră. În luna septembrie, am depus un demers la Penitenciarul Nr. 13 pentru o vizită la dlui, dar ni s-a refuzat. Joi dimineață am depus iarăși un demers la șeful Penitenciarului 13, dar ni s-a refuzat. Argumentul este „foarte puternic”. Au spus că nu au săli libere unde am putea discuta cu domnul Filat”.

Sursa citată a mai adăugat că PLDM nu are nicio treabă cu furtul miliardului, la fel și Vlad Filat. „PLDM nu a furat niciun bănuț din acel miliard. Dl Filat nu este judecat pentru furtul miliardului, ci pentru corupere pasivă și trafic de influență, care nu face parte din furtul miliardului. Banii sunt în țară, ei trebuie găsiți”.

Liderul PLDM a fost întrebat care ar fi și punctul slab al lui Vlad Plahotniuc. „Personal nu-l cunosc pe dl Plahotniuc. Când era și dlui în Parlament, noi ne intersectam, ne salutam, însă nu am avut întrevederi tete-a-tete, nu am încercat să discut. Nu știu dacă este punctul slab sau puternic al dlui, dar are boala pentru putere. Această boală pentru putere este un punct nevralgic al dlui Plahotniuc. Dumnealui crede că poți să controlezi totul în această țară. Există doar o simplă întrebare: de ce infractorul nr. 1 – dl Șor, care declară că este cel mai mult implicat în furtul miliardului, azi este la libertate? Aceste lucruri nu sunt veșnice, mereu au reacție inversă. Eu îi doresc să fie sănătos, niciodată nu i-am dorit sfârșitul. Vom vedea ce vor arăta viitoarele alegeri”.

În alt context, Tudor Deliu s-a referit la potențialii candidați din partea PLDM la viitoarele alegeri parlamentare. Acesta nu e sigur că toți cei cinci deputați din fracțiunea parlamentară a liberal-democraților vor participa la scrutin.

„Sunt unii colegi care nu doresc să candideze în viitoarele alegeri parlamentare. Dl Pistrinciuc categoric a spus că nu dorește, dar încercăm să-l convingem, pentru că dlui merită să mai fie deputat. Dacă eu o să candidez? Funcția mea de președinte mă obligă să asigur participarea partidului în alegeri, pentru că nu pot să fiu groparul PLDM. Domna Maria Ciobanu de câteva ori a spus că nu-și prea dorește să candideze, pentru că s-a decepționat, cum spune ea, în politica de pe Bâc. Este greu să fii în Parlament și să vezi nelegiuirile care se fac, ca mai apoi să mai ai poftă de a candida. Pe domnul Iurie Țap o să-l convingem să candideze. De așa persoane ca dl Țap Parlamentul are nevoie. Și dl Cobzac cred că va candida”, a conchis liderul fracțiunii PLDM din Parlament.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Spețoperația hibridă...

26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md