22:47:59 29.09.2020
 
Stiri

DECLARAȚIE: „Ideea năstrușnică de a privatiza „Metalferos” are o singură explicație - cineva vrea să elimine o potențială anchetă serioasă a Procuraturii asupra crimelor economice și fraudelor din comerțul cu metale”

Economie 28.01.2020 09:47 Vizualizări2100 Autor: Ziarul National
DECLARAȚIE: „Ideea năstrușnică de a privatiza „Metalferos” are o singură explicație - cineva vrea să elimine o potențială anchetă serioasă a Procuraturii asupra crimelor economice și fraudelor din comerțul cu metale”


Ideea de a scoate la privatizare Întreprinderea de Stat „Metalferos”, anunțată luni pe Facebook de către premierul Ion Chicu, este indusă pe agenda politică pentru a ascunde vechiul sistem infracțional de business printr-o privatizare „aranjată”, după modelul companiei „Air-Moldova”, dar accelerată subit de incertitudinile anului electoral 2020. În aceste condiții, Procuratura Generală are obligația de a verifica schemele ilicite de la „Metalferos”, inclusiv complicitatea companiei cu grupuri criminale din dreapta și din stânga Nistrului.

De această părere este președintele Comisiei parlamentare pentru controlul finanțelor publice, Igor Munteanu, care se arată convins că finanțarea ilegală a partidelor politice și spălarea banilor prin compania „Metalferos” ar reprezenta, după BEM, „a doua cea mai mare escrocherie din ultimii 10 ani, alimentată cu resurse furnizate de companiile-căpușă ale Metalferos”.

CITIȚI și Guvernul scoate la PRIVATIZARE întreprinderea „Metalferos”: „Cui îi va vinde Dodon compania? Nașului? Fratelui? Lui Cheaika? Socialiștii vor să FURE întreaga companie printr-o privatizare obscură”

„Ideea năstrușnică de a privatiza „Metalferos” are o singură explicație - cineva vrea să elimine o potențială anchetă serioasă a Procuraturii asupra crimelor economice și fraudelor din comerțul cu metale (feroase/neferoase). Până la demonopolizare, companiile-căpușă activau în umbra „Metalferos”, ridicau profituri curate de cca 25 mln $ anual. Companiile private procurau metal cu 150 $/tonă, dar nu puteau vinde metalul fără „Metalferos”, care cumpăra acest metal colectat de alții și-l revindea cu cel puțin 280 $/tonă. Profiturile erau ascunse de public, în timp ce concurenții vocali erau anihilați metodic cu ajutorul procuraturii și documentelor de achiziție. Prețul mediu de export la metal era de 310$/tonă.

După „demonopolizare”, prețul de achiziție pt companiile colectoare a crescut de la 175$/tonă la 190$/tonă, însă nu fiecare poate exporta. Accentul se mută de la companiile-căpușă pe malul drept al Nistrului spre companiile-căpușă pe malul stâng al Nistrului, urmărind să fie limitat accesul la combinatul MMZ din Râbnița, competitori neafiliați „sistemului” fiind discriminați prin preț și acces la piață, fiind posibil de așteptat și intorducerea unei licențe din partea autorităților neconstituționale separatiste”, explică deputatul Igor Munteanu.

CITIȚI și LECȚIE de economie pentru Chicu, după ce a anunțat că „Matalferos” va fi privatizată: „Prin privatizare, un monopol NU dispare”

Aceeași sursă amintește, în context, că piața metalelor a fost protejată de orice fel de verificări și audituri prevăzute de lege în cazul unei companii de stat.

CITIȚI și INVESTIGAȚIE // Negoț cu terenuri publice

„Niciun audit nu s-a făcut pe activitățile „Metalferos” din partea Curții de Conturi sau de către Consiliul Concurenței. În 2014, operatorii de piață s-au adresat de două ori Consiliului Concurenței, fără nicio reacție. Niciun audit nu a fost efectuat la compania Metalferos din motive obiectitve”, a comentat pe Facebook deputatul Munteanu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
28.09.2020 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Președinte pe vremea...

27.09.2020 10:02 Ziarul National Alecu Reniță // Factura pentru întârz...

25.09.2020 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // Dodon, în campanie e...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md