22:23:22 21.08.2019
 
Stiri

Declararație a Blocului „ACUM”: „Guvernul își bate joc iar de diasporă”, iar cifra de 125 de secții de vot peste hotare este „manipulatorie”

Alegeri 2018 19.01.2019 13:32 Vizualizări835 Autor: Ziarul National
Declararație a Blocului „ACUM”: „Guvernul își bate joc iar de diasporă”, iar cifra de 125 de secții de vot peste hotare este „manipulatorie”

Cele 125 de secții de vot anunțate de Guvern pentru diasporă, la alegerile parlamentare din 24 februarie curent, nu ar rezolva problemele cetățenilor R. Moldova aflați peste hotare în ziua scrutinului.

Blocul electoral „ACUM” susține că „aparențele înșală”, iar cifra de 125 de secții de votare de peste hotare, adică cu 25 mai multe decât la prezidențialele din 2016, „este una de manipulare”.

„Asistăm, pe de o parte, la o nouă ilegalitate, dar, pe de altă parte, la o nouă batjocoră față de cetățenii acestei țări care locuiesc în afara țării”, acuză „ACUM”.

„Guvernarea nu a deschis secții de vot acolo unde era foarte necesar, unde la alegerile precedente zeci de mii de oameni nu au reușit să voteze, ci în state și localități unde sunt puțini cetățeni moldoveni. Din cele 28 de secții de votare care trebuiau obligatoriu deschise conform rezultatelor alegerilor prezidențiale, dar și prin raportare la cifrele înregistării prealabile, regimul a deschis doar… 2! Este vorba de o secție pentru Bruxelles (Belgia) și una pentru Ravena (Italia).

Cea mai gravă situație este în Italia – în loc de 12 secții de votare necesare, au deschis doar una singură (Ravena). Alte 3 deschise sunt doar pentru „statistică”, or numărul cetățenilor noștri care locuiesc acolo este mai mic (Bari – 1 269 de alegători, Bolzana – 3 339 de alegători împreună cu Trento unde la fel este secție de votare și Palermo – 230 de alegători). Cea mai mare nevoie de secții de vot, unde numărul de cetățeni este extrem de mare, este în următoarele orașe: Parma, Padova (2 secții), Verona, Mestre, Bologna, Brescia, Modena, Treviso, Milano (2 secții), Roma”, acuză Blocul „ACUM”.

Într-o declarație a concurentului electoral se face referință și la secțiile de vot deschise în alte state:

„1. Irlanda. Acolo, conform rezultatelor alegerilor prezidențiale, trebuia deschisă o secție de votare în apropiere de Dublin. Nici vorbă de așa ceva. Au deschis în Tralee.

2. SUA. Peste 2 500 de alegători în 2016 au votat în Chicago. Nici vorbă de secție de votare nouă acolo. În schimb, au deschis în alte 5 locuri unde un anumit candidat (formal independent, dar real al PD-ului) împreună cu angajații Agenției Servicii Publice perfectează la greu pașapoarte.

3. Franța. Trebuiau deschise 4 secții noi – Paris 2, Villeneuve-Saints-Georges și Montreuil. În loc de cele 4 au deschis una singură. În Sud, în Marseille. Unde, din nou, numărul moldovenilor este mic.

4. Regatul Unit. Era nevoie de 2 secții noi în Londra. Au deschis 2 secții de votare noi, însă nu în Londra, ci în Manchester și Northampton.

5. România. Erau necesare 3 secții noi – două în București și una în Iași. Nici pomină de așa ceva. Au deschis în schimb o secție în Sibiu.

6. Germania. Trebuiau deschise două secții noi. Nu au deschis niciuna.

7. Canada. Era necesară o secție nouă în Montreal. Nu au deschis-o.

8. Federația Rusă. Trebuiau deschise 2 secții noi la Moscova. Nu le-au deschis”.

CITIȚI și DOC // Peste hotare vor fi deschise 125 de secții de vot la alegerile din 24 februarie, cele mai multe în Italia, România, SUA și Rusia: Unde vor fi amplasate

Menționăm că minstrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, a declarat la ședința de Guvern în cadrul căreia a fost aprobat numărul și adresele secțiilor de vot care vor fi deschise peste hotare la alegerile din 24 februarie că, teoretic, peste 625 de mii de cetățeni din diasporă vor putea vota la scrutinul următor, ținând cont de majorarea numărului de buletine până la 5 000 într-o secție de vot.

„În Rusia, numărul secțiilor a fost majorat cu circa 40%, în Franța, Italia - cu 16%, România - 9%, SUA - 70%, Belarus, Marea Britanie – s-a dublat. 625 de mii de cetățeni aflați peste hotare vor avea acces să voteze, iar numărul total de buletine este de peste două milioane. În Croația, Georgia, Norvegia, Emiratele Arabe Unite vor fi deschise pentru prima dată secții de vot”, a declarat ministrul.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Stiri relevante
Top stiri

Daniela 19.01.2019 13:59

Ăștia din blocul ăsta debil am impresia că nici nu cunosc legile și nici habar nu au să le învețe. Alegătorii au avut timp să se înscrie prealabil, dar nu a făcut asta, pentru că voi dobitoci fiind nu i-ați anunțat.

Elena 19.01.2019 14:11

Asta voi v-ați bătut joc de Diaspora căci le-ați furat votul și acum iar vă faceți victime!

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.08.2019 09:07 Ziarul National După „Alianța Kozak” vine „Planul Koz...

16.08.2019 09:14 Nicolae Negru ACUM-PSRM, divorțul imposibil

12.08.2019 09:29 Nicolae Negru Unirea care ne „dezbină” și kozacioku...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de numirile guvernării „ACUM”-PSRM de la conducerea Procuraturii Generale, Centrului Național Anticorupție sau a Curții Constituționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md