05:29:33 03.03.2024
Stiri

DATE // PLDM are cei mai mulți primari aleși din primul tur. În câte localități din R. Moldova urmează ALEGERI peste două săptămâni

Partide/Comunicate 15.06.2015 14:40 Vizualizări4763 Autor: Galina Munteanu
DATE // PLDM are cei mai mulți primari aleși din primul tur. În câte localități din R. Moldova urmează ALEGERI peste două săptămâni


Peste două săptămâni, în 458 de localități din R. Moldova va avea loc al doilea tur de scrutin pentru alegerea primarilor.

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale (CEC), în cadrul alegerilor locale generale desfășurate ieri, 14 iunie, în 438 de localități din R. Moldova au fost aleși primarii.

Ținând cont de faptul că în celelalte 458 de localități niciun candidat la funcția de primar nu a întrunit mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate ale alegătorilor care au participat la votare, în termen de două săptămâni se va proceda la al doilea tur de scrutin.

De asemenea, în două localități, și anume satul Ulmu, raionul Ialoveni, și satul Topala, raionul Cimișlia, va avea loc votarea repetată, după ce rezultatele de aici au fost anulate, în prima localitate din motiv că n-a fost asigurată prezența minimă de 25% din alegători, iar în al doilea caz - procesul electoral a fost întrerupt.

Cât privește numărul primarilor aleși după apartenența politică, cei mai mulți, 181 la număr, sunt din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova.

Partidul Democrat din Moldova are 147 de primari, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova - 31, Partidul Socialiștilor - 22 de primari, Partidul Liberal – 13, Blocul electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă” - 7, „Partidul Nostru” - 2, Mişcarea „Ravnopravie” – 1, iar primari independenți au fost aleși 34.

Ceilalţi concurenţi au obţinut cumulativ pe ţară mai puţin de 1%.

Potrivit CEC, acestea sun datele preliminare şi reflectă situaţia reieşind din gradul de procesare a datelor din teritoriu.

Spre deosebire de actualul scrutin, în cadrul alegerilor locale generale din 5 iunie 2011 au fost aleși din primul tur primarii în 645 de localităţi.

În zece localităţi (Mihăileni, r. Briceni; Ciripcău, raionul Florești; Semionovca, r. Ștefan Vodă; Horodiște, r. Rezina; Puhoi, Molești și Zîmbreni din r. Ialoveni; Zahoreni, r. Orhei, Beșalma și Avdarma și UTAG) candidații la funcţia de primar au obţinut 100% din voturile valabil exprimate. În toate aceste cazuri în buletinul de vot era înscris câte un singur concurent electoral.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Spețoperația hibridă...

26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md