04:03:06 24.04.2019
 
Stiri

Cum să nu te CERȚI cu părinții din MOTIVE politice. Iată ce spune PSIHOLOGUL!

Social 08.02.2017 20:01 Vizualizări1514 Autor: Ziarul National
Cum să nu te CERȚI cu părinții din MOTIVE politice. Iată ce spune PSIHOLOGUL! sursa: google.ro

Unul dintre subiectele despre care se scrie mult în presă în aceste zile este un posibil conflict care poate apărea între generații din cauza situației politice din Țară și a protestelor la care au participat sute de mii de oameni.

De la reacții scrise pe pancarte atât de către tineri, cât și de către persoane în vârstă până la discuții pe care le auzim la prietenii noștri sau scrisori publicate în media, înțelegem că există o stare de tensiune vizibilă.

Am încercat să aflăm de la psihoterapeutul Miruna Stănculescu ce metode există să eviți conflictele și să nu te cerți cu părinții dacă ai opinii politice diferite.

Ce să faci dacă părinții au alte convingeri politice decât ale tale?
Indiferent de vârsta pe care o au, să le dai dreptul să le aibă. Din punctul lor de vedere, sunt la fel de valide ca și ale tale. Discutatul în contradictoriu agită spiritele, nu demontează convingerile. Poți aduce argumente, dar dacă „temperatura” la care se desfășoară discuțiile devine ridicată, atunci e util să renunți. Omul emoțional nu e rațional.

Cum să răspunzi dacă ei deschid subiectul?
Fiecare dintre noi avem dreptul la o opinie. Tot ce poți face este să îi comunici, cu calm, interlocutorului părerea ta. Și să nu iei personal diferența de opinii. Experimentăm viața diferit. Citim lucruri diferite. Ajungem la concluzii diferite. Și asta e ok. Este, cred eu, esența democrației și a libertății de opinie.

Cum să faci să reziști psihic dacă ajungi să te cerți?
Presupunând că discuțiile se poartă între adulți, e nevoie să luăm în calcul două adevăruri. Primul este acela că adulții nu se educă cu sila, au nevoie să își dorească să își schimbe opiniile. O ceartă ventilează emoții, nu schimbă opinii. Al doilea, este acela că politica vine și trece, relația de familie rămâne. Punem pasiune și entuziasm în comentariile despre politică. Și mulți dintre noi credem că adevărul nostru e singurul valabil. Dar e nevoie de doi oameni pentru o ceartă. Cel mai înțelept cedează, nu cu mândrie rănită, ci cu înțelegerea faptului că uneori e nevoie să fie în regulă să nu fii de acord.

Cum să te comporți dacă ei se supără pe tine și nu-ți mai răspund la telefon sau locuiești cu ei și se creează o atitudine ostilă în familie?
Să aștepți să le treacă. O relație de valoare va face față unei perioade tulburi. Dacă nu, atunci poate că problema se află în calitatea relației.

Sursa: unica.ro

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2019 09:12 Nicolae Negru Președintele Zelenski, coborârea acto...

19.04.2019 09:16 Nicolae Negru „ACUM” va înlocui PSRM, Plahotniuc aș...

18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md