07:24:57 20.04.2024
Stiri

Copiii tăi te RESPECTĂ? Câteva moduri de a le schimba atitudinea!

Știri 28.11.2018 17:40 Vizualizări2591 Autor: Ziarul National


Copiii tăi te RESPECTĂ? Câteva moduri de a le schimba atitudinea! sursa: google.ro

Uităm adesea că nu ne naștem cu sentimentul de respect pentru ceilalți. Deși fiecare copil are o personalitate diferită, toți trebuie să învețe să fie respectuoși. Încă de la naștere, copiii învață să manipuleze lumea din jurul lor pentru a-și satisface nevoile, acest lucru fiind ceva normal. Dar este de datoria noastră ca părinți să le arătăm cum să facă asta într-un mod respectuos.

Este important să-ți amintești că micuțul tău nu este prietenul tău, ci copilul tău. Treaba ta este să-l îndrumi să-și găsească menirea în viață. Asta înseamnă să-l înveți să se comporte respectuos și cu ceilalți, nu numai cu tine.

Oamenii se întreabă de ce copiii au devenit atât de lipsiți de respect – vedem copii și adolescenți certându-se cu adulții (sau îi ignoră pur și simplu), folosind un limbaj obscen, o atitudine nepotrivită și comportându-se fără maniere sau respect. Din păcate, acest lucru a devenit ceva normal pentru mulți copii și adolescenți. După părerea mea, trăim într-o lume diferită acum în comparație cu cea în care am crescut. Filmele, muzica, jocurile video și televiziunea – toate par a promova lipsa de respect, un mod nepoliticos de a interacționa unii cu alții. Asta înseamnă că, în unele privințe, trebuie să lucrăm mai mult ca părinți, să-i învățăm pe copiii noștri să fie respectuoși. La asta se adaugă și faptul că părinții sunt mai ocupați ca înainte, ceea ce îngreunează promptitudinea cu care le răspund copiilor lor. Să recunoaștem, e mult mai ușor să lași lucrurile așa cum sunt, atunci când ești obosit și stresat de la muncă.

Un alt fenomen care a luat amploare de-a lungul timpului: multor părinți le este greu să-și privească propriii copii realist. În unele privințe, părinții noștri au fost mai puțin defensivi și mai deschiși la faptul că nu sunt „perfecți” copiii lor. Nu pot să nu spun cât de important este să fim dispuși să ne privim copiii într-un mod realist, analizând atât punctele forte cât și punctele lor slabe. Acest lucru vă permite să observați un comportament inadecvat atunci când apare și să-l abordați corect – fără să găsiți scuze sau să-l ignorați.

Așadar, cum poți schimba situația, în cazul în care apare un comportament lipsit de respect sau acesta este deja un mod de viață? Acestea sunt nouă lucruri pe care le puteți face ca părinte pentru a începe de azi să vă recăpătați respectul copiilor voștri.

1. Copilul vostru nu este prietenul vostru. Nu trebuie să vă comportați astfel încât să vă placă copilul. Important este să-l antrenați astfel încât să fie capabil să interacționeze cu lumea din jur. Acest lucru înseamnă să-l învățați să se comporte respectuos cu ceilalți, nu numai cu tine. Când te gândești la copilul tău că ar fi întrecut limita, o idee bună ar fi sa te întrebi: „Aș lăsa vecinul să-mi spună aceste lucruri? Aș lăsa un străin?” Dacă răspunsul este nu, atunci nu-ți lăsa nici copilul sa o facă. Într-o zi, când copilul tău va deveni adult, relația voastră poate deveni mai mult de prietenie, dar până atunci, e datoria ta să-i fii părinte: profesor, antrenor și cel care-i impune niște limite – nu amicul care îi permite orice.

2. Observă lipsa de respect devreme și ia atitudine. Este bine să notăm un comportament lipsit de respect cât mai devreme dacă este posibil. În cazul în care copilul este nepoliticos, nu închide ochii. Intervin-o și spune-i: „În această familie noi nu vorbim așa unul cu celălalt.” Acordarea împrejurărilor atenuante, atunci când copiii sunt mici îți dă bătăi de cap pe termen lung. Este foarte important ca părinte, atunci când copilul nu respectă, să recunoașteți asta și să luați atitudine. De altfel, în cazul în care copilul este în perioada adolescenței (sau altă fază cu potențial dificil) gândiți-vă la viitor. Unii părinți deja își planifică modul în care vor aborda acest comportament față de copiii lor ce urmează să devină adolescenți. Își pregătesc abilitățile de comunicare pentru ulterioarele interacțiuni cu ei. Acest lucru nu face decât să-i ajute să funcționeze ca o familie pe viitor.

3. Pune-te de acord cu partenerul tău. Este foarte important ca tu și partenerul tău sa fiți pe aceeași lungime de undă, atunci când vine vorba de comportamentul copilului. Asigurați-vă că niciunul dintre voi nu permite comportamentul lipsit de respect al copilului în timp ce celălalt încearcă să intervină. Discutați despre limitele permise, apoi veniți cu un plan de acțiune și o listă de consecințe, în cazul în care copilul încalcă regulile.

4. Învață-ți copilul abilitățile de bază în interacțiunea cu ceilalți. Poate suna de modă veche, dar este foarte important să învățați copilul manierele de bază, cum ar fi „te rog” și „mulțumesc.” Atunci când copilul interacționează cu profesorii la școală sau are un prim loc de muncă și are aceste abilități pe care să se bizuie, lucrurile vor funcționa bine pe termen lung. Înțelegerea faptului că folosind manierele – un simplu „scuză-mă” sau „mulțumesc”, este, de asemenea, o formă de empatie, - îi învață pe copii să-i respecte pe ceilalți și să recunoască impactul lor asupra celor din jur. Gândindu-ne la asta, comportamentul lipsit de respect este la polul opus.

5. Fii respectuos atunci când îți corectezi copilul. Atunci când copilul tău este lipsit de respect, tu ca părinte ai datoria de a-l corecta într-un mod respectuos. Țipând și supărându-te nu faci decât să răspunzi atitudinii lui inadecvate iar asta nu este de ajutor și de multe ori doar amplifică un comportament urât. Adevărul este că, dacă lăsați comportamentul lor lipsit de respect să vă afecteze, este greu să fiți un profesor bun. Puteți lua copilul de o parte și să-i transmiteți un mesaj clar, de exemplu. Nu este nevoie să țipați la el sau să îl faceți de râs. Unul dintre prietenii noștri are tehnici de comunicare excelente pentru această situație. El își cheamă copilul, îi spune ceva încet (niciodată nu am știut ce), și de obicei, copilul își schimbă comportamentul imediat. Folosiți aceste incidente ca momente de docilitate, chemându-vă cu calm copiii de o parte, spuneți răspicat care sunt așteptările voastre, și acționați în consecință dacă este necesar.

6. Încercați să setați așteptări realiste pentru copii legat de comportamentul lor. Acest lucru poate însemna chiar și să vă coborâți nivelul așteptărilor. Nu planificați o excursie lungă cu copiii, dacă de exemplu nu le place să meargă cu mașina. În cazul în care planificați un eveniment cu peste 30 de persoane iar copilul dumneavoastră are probleme de adaptare cu grupurile mari, este foarte probabil să ai parte de o dezamăgire și poate chiar de certuri!

Dacă îți stabilești niște așteptări realiste, dar încă mai crezi că ar putea exista unele comportamente inadecvate în urma acțiunilor ce se vor ivi, stabilește din timp niște limite. De exemplu, dacă ai de gând să ieși la cină, spune-le clar copiilor ce aștepți de la ei. Acest lucru nu va asigura numai comportamentul lor, dar îi va ajuta să se simtă mai în siguranță. Astfel vor înțelege care sunt așteptările de la ei și vor ști care vor fi consecințele în cazul în care nu îndeplinesc aceste așteptări. Dacă îndeplinesc obiectivele, cu siguranță, dați-le credit, dar, de asemenea, în cazul în care nu o fac, urmați orice plan creat în consecință ca penalizare a comportamentului inadecvat.

7. Clarificați limitele atunci când lucrurile s-au calmat. Când ai o situație în care copilul tău este lipsit de respect, nu este momentul ideal pentru a discuta despre limite sau consecințe. Mai târziu, puteți vorbi cu copilul despre comportamentul său și care sunt așteptările de la el.

8. Vorbiți despre urmările comportamentului copilului. Discutați despre ceea ce s-a întâmplat (mai târziu, când situația s-a calmat) și modul în care acesta ar fi putut aborda situația într-un mod diferit. Asta este o șansă pentru tine, ca părinte, să îți asculți copilul și să afli ce se întâmplă cu el, atunci când are acel comportament. Încercați să rămâneți obiectivi. Puteți spune: „Imaginează-ți că o cameră video a înregistrat totul. Ce văd?” Aceasta este, de altfel, ocazia perfectă pentru copil să descrie cum ar fi putut reacționa diferit.

9. Nu o lua personal. Una dintre cele mai mari greșeli pe care le pot face părinții este de a lua personal comportamentul copilului lor. Adevărul este că nu trebuie să cazi în această capcană, deoarece adolescentul de alături le face același lucru părinților lui, și fiica vărului tău face același lucru părinților ei. Rolul tău este de a soluționa problema comportamentului copilului cât mai obiectiv posibil. Atunci când părinții nu au modalități eficiente de a face față acestor situații, pot simți că lucrurile scapă de sub control și se sperie și de cele mai multe ori exagerează sau nu iau atitudine atât cât cere situația. Când exagerează, ei devin prea rigizi, iar atunci când nu iau atitudine, ignoră comportamentul sau își spun că asta este „doar o fază.” Oricum, această atitudine nu îți va ajuta copilul să învețe să-și gestioneze gândurile sau emoțiile mai eficient, și să fie mai respectuos.

Trebuie să înțelegeți că, dacă nu ați luat atitudine din timp în comportamentul copiilor, puteți începe în orice moment. Chiar dacă copilul prezintă în mod constant un comportament lipsit de respect, puteți începe pas cu pas să stabiliți niște limite clare. Și copiii chiar își doresc limite, chiar dacă protestează cu voce tare și o vor face. Mesajul pe care îl primesc, atunci când intervii și îi stabilești niște limite, este că îți pasă de el, este iubit și că îți dorești cu adevărat să fie o persoană de succes și capabil să se integreze bine în lume.

Copiii noștri nu ne vor mulțumi acum, dar asta nu este o problemă, nu este vorba de a-i determina să ne mulțumească, e despre a face ceea ce trebuie.

Sursa: smartandhappychild.ro


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md