Cu ce poți ÎNLOCUI pâinea și zahărul pentru o dietă sănătoasă
3021
sursa: google.ro Alimentele de bază, adică făina, zahărul şi uleiul, trec prin numeroase procese chimice înainte de a ajunge pe masa noastră. Puţini dintre noi se gândesc însă că un produs rafinat a fost secat de toţi nutrienţii. Iar pe lângă faptul că acestea nu ne mai hrănesc, ne pot face mult rău.
Începem cu pâinea. Este nelipsită de la orice masă, iar majoritatea românilor o aleg pe cea albă. Ca să înţelegeţi de ce nu este sănătoasă trebuie să ştiţi care este procesul prin care bobul de grâu este transformat în făină albă.
Dr. Cristina Niţă, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice: „Procesul de rafinare presupune îndepărtarea părţii celei mai sănătoase din bobul de grâu sau din orice cereală şi rămâne doar partea care conţine cele mai puţine substanţe nutritive. Deci practic prin procesul de rafinare se îndepărtează fibrele, se îndepărtează cea mai mare cantitate de vitamine.”
Făina nu este măcinată cu tot cu învelişul extern dintr-un simplu motiv: se strică mai repede. Dar pentru a obţine un termen de valabilitate cât mai mare, procesul de rafinare nu se opreşte aici.
Dr. Andreea Dragomirescu, generalist: „În imensa majoritate a cazurilor se mai adaugă şi alţi aditivi, ca să o protejeze de dăunători, de procesele de decantare, ca să o facă mai pufoasă, ca să împiedice aglomerarea ş.a.m.d.”
Acesta este motivul pentru care ar trebui să evitaţi făina albă şi implicit pâinea albă. Rămâne varianta din făină integrală, dar şi aceasta poate avea efecte negative asupra sănătăţii, dacă este consumată în exces.
Cristian Mărgărit, consultant în nutriţie: „În primul rând efectul de potenţare al apetitului. Îţi poate creşte pofta de mâncare. Are acel efect de somnolenţă prin opioizii din gluten, are efectul de dependenţă.”
Glutenul din pâine afectează sănătatea în special în cazul persoanelor sedentare.
Cristian Mărgărit, consultant în nutriţie: „Dacă un om are un nivel de efort fizic extraordinar de mare atunci poate consuma şi astfel de produse pentru că ele îi sunt necesare pentru aportul caloric. Dar pentru restul de oameni, făinoasele nu au ce căuta în dieta noastră.”
Citiţi cu atenţie eticheta atunci când cumpăraţi pâine. Pentru a fi cât mai sănătoasă ea trebuie să conţină doar făină, apă, drojdie şi sare.
Dr. Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală: „Este bună dacă ne încadrăm în nişte limite. Limita admisă înseamnă două felii de pâine la o masă, înseamnă șase felii pe zi, o felie considerând-o în jur de 50-70 de grame. Adică 300 de grame de pâine pe zi.”
Cristian Mărgărit, consultant în nutriţie: „Pâinea poate fi înlocuită cu diverse alte cereale fără gluten cum ar fi orezul, porumbul, quinoa, amarant, mei, dar nu vom obţine niciodată acea textură a pâinii dată de gluten şi nici acea satisfacţie extraordinară pe care ne-o dau aceşti opioizi din gluten.”
De la 50 de nutrienţi, cât are în mod normal trestia de zahăr, în urma proceselor de rafinare se ajunge la unul singur: zaharoza.
Zahărul, dulcele nostru inamic
Satisfacţia de moment ne aduce şi zahărul, dar pe termen lung provoacă dependenţă. Din păcate nu doar centimetrii din talie sunt afectaţi, ci şi sănătatea. La fel ca şi făina, în urma proceselor de rafinare zahărul este total secat de vitamine şi minerale.
Dr. Andreea Dragomirescu, medic primar medicină generală: „Sucul de trestie de zahăr este supus unui proces termic, din care se extrage o fracţiune lichidă care este melasa şi o fracţiune cristalină. Mai departe, zahărul pe care îl cunoaştem noi se extrage prin procese repetate de prelucrare, rafinare, decolorare, din această fracţiune cristalină.”
Cristian Margarit, consultant în nutriţie: „Din sfecla de zahăr sau chiar din trestie pierdem nişte aminoacizi foarte utili pentru noi, pierdem fibrele, mineralele, diverşi fitonutrienţi, iarăşi trestia de zahăr este o plantă care ne-ar furniza multe substanţe utile. O să spun de aminoacidul uridina care contribuie la formarea creierului, la formarea sistemului nervos şi la protecţia lui, diverşi compuşi care ne-ar proteja vasele de sânge, din păcate toţi aceşti compuşi sunt pierduţi prin rafinare.”
Atunci când consumaţi zahăr, acesta ajunge imediat în sânge şi determină hiperglicemie. Astfel pancreasul este obligat să secrete o cantitate mai mare de insulină. De aceea, glicemia scade apoi sub nivelul normal, iar în mai puţin de 10 minute se instalează hipoglicemia şi odată cu ea oboseala. În plus ficatul eliberează şi el o parte din rezerva de glucide, iar astfel metabolismul este dereglat.
Dr. Andreea Dragomirescu, medic primar medicină generală: „Problema este nu numai că el predispune la apariţia diabetului zaharat datorită şocului insulinic pe care îl creează în organism atunci când îl consumăm, nu predispune numai la obezitate şi la apariţia cariilor dentare, acestea sunt lucruri suficient de bine ştiute, dar ce se ştie mai puţin e că acest zahăr, pentru metabolizare consumă mineralele din organism şi în special calciul şi, din acest motiv, predispune şi la osteoporoză. Şi nu e singurul mineral pe care îl consumă. Motiv din care ar trebui să evităm în totalitate zahărul alb rafinat, mai ales că avem numeroase alternative.”
Cel mai sănătos înlocuitor este mierea. Alte variante sunt sucul de trestie deshidratat, zahărul brut sau... fructele dulci!
Uleiul rafinat, obţinut şi prin procedee chimice
Următorul aliment nelipsit din orice cămară şi care trece prin numeroase procese de rafinare este uleiul.
Cristian Mărgărit, consultant în nutriţie: „Rafinarea se face prin mai multe procedee, unele sunt doar fizice, chiar şi încălzire sau prin procedee chimice, prin extragere cu solvenţi în cazul anumitor uleiuri şi există riscul că acei solvenţi să rămână de fapt în produsul finit şi să nu ne facă bine.”
Dr. Andreea Dragomirescu, medic primar medicină generală: „Se obţine prin procese complexe de expunere a acestui ulei presat la temperaturi înalte, la presiuni şi la extragere cu solvenţi şi bineînţeles că şi pe parcursul acestui proces au loc diferite procese de degradare a acelui ulei care nu mai este acea substanţă şi ea bogată în nutrienţi pe care ar trebui să o consumăm în mod natural şi acest ulei şi el predispune mai mult la creşterea colesterolului şi la apariţia riscului pentru boli cardiovasculare.”
Cristian Mărgărit, consultant în nutriţie: „Iarăşi din foarte multe uleiuri, tot cu ajutorul solvenţilor sau cu anumite metode, se scot anumite substanţe utile înainte că aceste substanţe să fie vândute. Şi mă gândesc aici la uleiul de palmier din care se poate scoate vitamina E, la uleiul de floarea soarelui din care se poate scoate lecitină sau chiar vitamina E, sunt multe situaţii în care din ulei e scos un factor activ. Un alt exemplu ar fi şi uleiul de seminţe de struguri. Se pot scoate polifenolii şi ţie ţi se vinde un ulei care de fapt nu mai are beneficiile seminţelor de struguri.”
Uleiurile presate la rece, mai sănătoase decât cele rafinate
Soluţia este aşadar să alegeţi uleiurile presate la rece, nefiltrate. Iată cum le puteţi deosebi de cele rafinate:
Cristian Mărgărit, consultant în nutriţie: „Sedimentele în cazul uleiurilor nefiltrate sunt absolut normale şi există situaţii în care anumite grăsimi încep să se întărească şi se lasă la baza sticlei. Acesta nu e un lucru rău, acelea din contra sunt grăsimi foarte stabile termic şi un ulei care se întăreşte cum ar fi uleiul de cocos sau o să vedem la uleiul de măsline băgat în frigider că el se întăreşte.”
Asta nu înseamnă că nu trebuie să mai consumaţi niciodată aceste produse, ci să reduceţi cât mai mult cantitatea zilnică.
Sursa: digi24.ro
20.12.2018
10:19
2519
Cea mai puternică armă naturală împotriva INFECȚIILOR
07.11.2018
09:03
1897
Câteva MOTIVE să mănânci zahăr fără să te simți vinovată
03.11.2018
18:20
2694
STUDII // Zahărul în exces face copiii mai violenți
02.09.2018
20:01
3432
Când au început strămoșii noștri să coacă pâine? În ce epocă? Știința oferă un răspuns surprinzător!
18.07.2018
19:30
4468
Mănânci pepene cu pâine? Renunţă la acest obicei. Ce se întâmplă în organism
08.07.2018
19:01
3514
Lasă o lingură cu zahăr în curte. Motivul este unul MINUNAT!
01.07.2018
16:30
2214
De ce și cum ar trebui să faci DETOXIFIERE de zahăr pentru o lună
19.03.2018
07:31
4951
Alimentul banal care te îmbătrânește, distruge dinții şi îţi afectează creierul! Şi tu îl consumi
24.02.2018
16:03
7244
REȚETĂ // Pâine țărănească făcută în casă. Gust AUTENTIC românesc
22.02.2018
08:02
2695
Remediu ANTIC pentru cancer și boli de ficat
12.01.2018
08:04
2610
BINE DE ȘTIUT // Alimente care INTENSIFICĂ senzația de foame
10.01.2018
08:30
2947
STUDII // Ce EFECTE are zahărul asupra creierului tău
18.12.2025
09:45
62
Întâlnire decisivă la Bruxelles: UE caută soluții pentru a finanța Ucraina, Belgia cheie în planul privind activele rusești înghețate
18.12.2025
08:17
328
Rusia intensifică sabotajele în Europa pentru a submina securitatea și unitatea continentului, avertizează oficialii europeni
18.12.2025
08:09
333
Negocieri cruciale între SUA și Rusia la Miami pe tema conflictului din Ucraina în acest weekend
18.12.2025
07:52
352
Horoscopul zilei 18.12.2025
18.12.2025
07:25
302
Zelenski și Nawrocki se întâlnesc la Varșovia pentru a detensiona relațiile bilaterale dintre Ucraina și Polonia
18.12.2025
06:38
432
Atac cu drone în portul Rostov-pe-Don: Trei persoane și-au pierdut viața în urma incidentului tragic din Marea Azov
18.12.2025
05:49
358
Blocada petrolieră impusă de Trump asupra Venezuelei provoacă creșterea prețurilor la petrol și accentuează incertitudinile pe piața globală
17.12.2025
22:36
571
Putin critică dur liderii europeni în discuțiile despre războiul din Ucraina și modernizarea arsenalului nuclear rus
17.12.2025
20:57
763
Vremea se schimbă în Republica Moldova pe 18 decembrie 2025
17.12.2025
19:02
650
SUA pregătesc sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei pentru a forța un acord de pace cu Ucraina
512
Ceață densă între 17-18 Decembrie - Cod Galben
17.12.2025
18:11
552
Elevii se pot înscrie la Concursul Național de Științe și Inginerie „Mold SEF” 2026 până în februarie
17.12.2025
17:53
628
Bombardamentele rusești lasă mii de locuințe din Odesa în beznă: stare de urgență declarată în regiune
17.12.2025
17:37
530
Nou parteneriat între MAIA și CAPA pentru politici agricole mai eficiente la Chișinău
17.12.2025
16:58
633
VIDEO // „Satul German” oferă condiții SPECIALE de plată pentru locuințele cumpărate în perioada sărbătorilor
17.12.2025
16:48
608
Guvernul sprijină IMM-urile moldovenești să adopte energie verde pentru a reduce costurile și a crește competitivitatea
17.12.2025
16:33
698
Putin își menține planul de extindere a „zonei-tampon” în Ucraina și acuză liderii europeni de răspândirea unei amenințări imaginare rusești
17.12.2025
15:54
759
Fondurile obținute de Abramovici din vânzarea Chelsea, alocate Ucrainei: presiuni asupra oligarhului rus pentru deblocare
17.12.2025
15:30
510
Atac aerian rusesc în Zaporojie provoacă rănirea a 26 de persoane, inclusiv un copil
17.12.2025
15:24
556
Moldova ia atitudine împotriva corupției la Conferința ONU din Qatar: Dialoguri cheie și cooperare internațională în prim-plan
17.12.2025
15:00
885
Lukașenko îndeamnă Ucraina să evite provocarea Rusiei, în timp ce Zaharova întreabă cum s-a ajuns lângă „ursul adormit”
17.12.2025
14:21
605
Fosta președintă a unei filiale a partidului „Șor” condamnată la închisoare pentru finanțare ilegală de către un grup criminal organizat
17.12.2025
13:57
710
Guvernul propune modificări esențiale în Codul urbanismului pentru a facilita înregistrarea construcțiilor și eliminarea restricțiilor temporale
17.12.2025
13:52
591
„Stipendium Hungaricum” deschide noi orizonturi pentru tinerii din Moldova: burse pentru specialiștii de mâine
17.12.2025
13:46
627
Banca Europeană sprijină extinderea și modernizarea drumurilor-cheie din Moldova cu 300 milioane de euro
Întâlnire decisivă la Bruxelles: UE caută soluții pentru a finanța Ucraina, Belgia cheie în planul privind activele rusești înghețate
Rusia intensifică sabotajele în Europa pentru a submina securitatea și unitatea continentului, avertizează oficialii europeni
Negocieri cruciale între SUA și Rusia la Miami pe tema conflictului din Ucraina în acest weekend
Horoscopul zilei 18.12.2025
1 MDL
1 EUR
19.80
1 USD
16.91
1 RON
3.89
1 RUB
0.21
1 UAH
0.40


Inapoi














