STUDII // Zahărul în exces face copiii mai violenți
Zahărul în exces face copiii mai susceptibili la violență și la consumul de alcool și țigări, conform cercetărilor. O analiză a studiilor existente a constatat că un consum de alimente dulci în exces crește riscul copiilor de 11-15 ani de a dezvolta comportamente riscante.
Care este motivul pentru care zahărul în exces face copiii mai violenți și mai predispuși la fumat și băut?
Copiii au fost de trei ori și jumătate mai susceptibili de a fi violenți atunci când au mâncat dulciuri și au băut energizante în exces. Un alt studiu a scos în evidență că un nivel ridicat al zahărului face copiii de două ori mai predispuși la bătăi și cu 95% mai susceptibili de a se îmbăta. Iar oamenii de știință care au realizat studiul spun că băuturile energizante agravează comportamentul copiilor mai mult decât ciocolata și dulciurile, deoarece conțin și cafeină.
Cercetarea realizată de Universitatea Bar Ilan din Israel a analizat 137.284 de copii cu vârste de 11, 13 și 15 ani din 25 de țări europene și Canada. Oamenii de știință au comparat cantitatea de zahăr pe care au consumat-o copiii cu frecvența violențelor, fumatul, băutul de alcool și îmbătatul. Aceștia au găsit relații puternice și coerente între aceste date. În Marea Britanie, copiii care consumă multe dulciuri, ciocolată și băuturi energizante sunt supuși unui risc cu 89% mai mare de a fuma și unui risc cu 72% mai mare de a bea alcool. Aceștia sunt susceptibili și unui risc de 2,13 ori mai mare de a intra în bătăi și un risc cu 69% mai mare de a-i intimida pe cei din jur.
Studiul este considerat a fi primul care analizează efectele zahărului asupra violenței și abuzului de substanțe la copii. Au fost colectate informații de la copii din Austria, Belgia, Canada, Cehia, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, România, Slovenia, Suedia, Elveția și Marea Britanie.
Copiii suedezi au fost afectați cel mai rău de zahăr, după cum au sugerat rezultatele, și au fost de două ori mai susceptibili de a fi violenți sau de a bea și fuma.
Copiii au fost grupați în funcție de cât de mult zahăr au consumat, cât de des au mâncat ciocolată sau dulciuri și au băut energizante.
Studiul nu a arătat cât de mult zahăr a fost considerat prea mult, dar există orientări clare.
Copiii cu vârsta peste 11 ani nu ar trebui să consume mai mult de 30 de grame de zahăr adăugat. Există mai mult zahăr decât doza zilnică recomandată într-o doză de suc sau un baton de ciocolată, care conține între 33 și 35 de grame. Copiii mai mici ar trebui să consume și mai puțin - cei cu vârstele între 4 și 6 ani nu ar trebui să mănânce mai mult de 19 grame pe zi.
Autorii studiului au declarat că relația dintre băuturile zaharoase și implicarea în consumul de substanțe și violență este mai puternică decât cea cu dulciurile și ciocolata. Din cauza faptului că băuturile zaharoase conțin adesea și mulți aditivi, inclusiv cofeină, este posibil ca zahărul în combinație cu anumiți aditivi din băuturile răcoritoare să le facă un predictor mai puternic sau mai consistent.
Consumul mare de zahăr ar putea fi un semnal de alarmă pentru cadrele didactice. Obiceiurile alimentare ale copiilor i-ar putea ajuta să prezică probabilitatea ca aceștia să provoace probleme sau să aibă probleme emoționale în adolescență. În majoritatea cazurilor, legătura dintre aportul de zahăr și comportamentul copiilor nu a fost afectată de cât de bogată a fost familia respectivă.
De asemenea, copiii care consumă prea mult zahăr riscă să își deterioreze dantura, să se îngrașe și să devină supraponderali, pe lângă riscul crescut de apariție a diabetului de tip 2, care crește și riscul bolilor de inimă și a cancerului.
Sursa: eva.ro
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania