21:55:46 29.10.2020
 
Stiri

Controversata CIRCULARĂ a CEC, care îngrădește dreptul partidelor politice de a participa în campania electorală prezidențială în calitate de concurenți electorali, trimisă de CSJ la rejudecare

Actualitate 25.09.2020 18:47 Vizualizări1306 Autor: Ziarul National
Controversata CIRCULARĂ a CEC, care îngrădește dreptul partidelor politice de a participa în campania electorală prezidențială în calitate de concurenți electorali, trimisă de CSJ la rejudecare


Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a admis astăzi recursul depus de Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) și a anulat hotărârea Curții de Apel Chișinău prin care a fost confirmată legalitatea Circularei Comisiei Electorale Centrale (CEC) despre modalitatea de primire a donațiilor și de efectuare a cheltuielilor de către concurenții electorali la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020.

Astfel, instanța a dispus restituirea cauzei spre rejudecare la Curtea de Apel Chișinău, în același complet de judecată, informează Deschide.md.

Citește și: VIDEO // CEC a INTERZIS ca resursele financiare acumulate de partidele politice să fie transferate candidaților la PREZIDENȚIALE. Maia Sandu, către membrii CEC: „Decizia m-a lăsat MASCĂ. Așa de repede v-a pus Dodon la colț?”

Zilele trecute, Curtea de Apel Chișinău a respins contestația PLDM privind Circulara CEC despre modalitatea de primire a donațiilor și de efectuare a cheltuielilor de către concurenții electorali la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020.

Citește și: Acuzată că ar face JOCUL lui Igor Dodon, Comisia Electorală Centrală îi răspunde Maiei Sandu: „Modificarea legislației electorale, în august 2019, a fost făcută la inițiativa partidului politic care astăzi vine cu acuzații nefondate”

PLDM nu a fost de acord cu soluția respectivă și a atacat decizia la CSJ, solicitând instanței anularea încheierii Curții de Apel, precum și anularea integrală a Circularei prin care CEC a îngrădit dreptul partidelor politice de a participa în campania electorală în calitate de concurenți electorali.

Amintim că, pe 15 septembrie, CEC a expediat partidelor politice o circulară privind modalitatea de primire a donațiilor și de efectuare a cheltuielilor de către concurenții electorali, fapt care a stârnit mai multe critici din partea actorilor politici. Reprezentanții opoziției au afirmat că această decizie l-ar avantaja pe Igor Dodon, care a decis să candideze „independent” la scrutinul prezidențial.

Citește și: PAS cere DEMISIA președintelui CEC, după ce acum un an l-a propus în această funcție. Dorin Cimil este acuzat că ar promova INTERESELE lui Dodon

Ulterior, CEC a venit cu o reacție prin care a precizat că circulara reiese din modificările legislației, votate de Parlament în 2019, iar toate acuzațiile în adresa instituției sunt nefondate. În replică, PAS i-a cerut șefului CEC, Dorin Cimil, să-și depună mandatul, mai ales că a fost delegat în această funcție de către formațiunea Maiei Sandu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.10.2020 16:37 Ziarul National Alecu Reniță // Lăsați-ne în pace, po...

26.10.2020 09:25 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Neutralitatea” trăd...

23.10.2020 09:09 Ziarul National Nicolae Negru // De ce se implică Put...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Pentru cine veți vota la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md