12:17:26 22.04.2024
Stiri

Ministerul Economiei LINIȘTEȘTE consumatorii de energie electrică: „Din Ucraina importam o cantitate NESEMNIFICATIVĂ”

Economie 15.01.2015 10:05 Vizualizări2258 Autor: Galina Munteanu


Ministerul Economiei LINIȘTEȘTE consumatorii de energie electrică: „Din Ucraina importam o cantitate NESEMNIFICATIVĂ”

Decizia de sistare a exportului de energie din Ucraina nu afectează în prezent securitatea energetică a R. Moldova, deoarece Centrala Electrică de la Cuciurgan și-a mărit volumul de generare a curentului electric și, în timp, a demonstrat a fi un partener de încredere ce a asigurat furnizarea fiabilă a energiei pe teritoriul țării noastre. Aceasta se precizează într-un comunicat de presă al Ministerului Economiei al R. Moldova.

Pe 28 noiembrie 2014, Ucraina a sistat exportul de energie electrică în R. Moldova în baza unui ordin emis de ministrul ucrainean al Energeticii și Industriei Cărbunelui. Începând cu luna decembrie a anului trecut, consumatorii din R. Moldova sunt asigurați integral cu energie electrică procurată de la Centrala Electrică de la Cuciurgan în volum de circa 75%, iar 25% provine din sursele locale, CET-urile din țara noastră.

Din Ucraina, susține aceeași sursă, se importă o cantitate nesemnificativă de energie electrică (energie electrică de echilibrare), ce constituie mai putin de 1%. Livrarea nu poate fi întreruptă total din motive tehnice.

Centrala de pe teritoriul Transnistriei are o capacitate de generare ce acoperă nu doar volumul necesar pentru consumatorii din R. Moldova, ci și pentru a exporta atât în Est, cât și în Vest.

În urma deficitului de energie electrică apărut în Ucraina, autoritățile de la Kiev au solicitat ca Centrala Electrică de la Cuciurgan să-și orienteze exporturile și către consumatorii din țara lor.

Mai mult, Guvernul R. Moldova este în căutare de soluții pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu energie electrică și gaze naturale, iar mai multe proiecte de interconexiune cu România sunt în proces de elaborare și implementare.

Amintim că R. Moldova și Belarus nu vor mai primi energie electrică din Ucraina. Decizia a fost luată de autoritățile de la Kiev din cauza cantităţii insuficiente de energie pe piaţa internă, a anunţat Serviciul de presă al Ministerului ucrainean al Energiei.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md