21:56:48 06.12.2022
Stiri

R. Moldova a semnat noul CONCRACT de furnizare a energiei electrice. Care este firma CÂȘTIGĂTOARE și câți bani vom plăti

Economie 01.04.2017 18:30 Vizualizări3173 Autor: Ziarul National
R. Moldova a semnat noul CONCRACT de furnizare a energiei electrice. Care este firma CÂȘTIGĂTOARE și câți bani vom plăti


Societatea pe acțiuni „Energocom” a semnat cu compania „DTEK Trading” din Ucraina contractul de furnizare a energiei electrice către R. Moldova pentru perioada 1 aprilie 2017 – 31 martie 2018. La concurs au participat doi agenți economici, dar a fost aleasă oferta SA „Energocom”, cu 4,2 dolari mai ieftină decât a celor de la Centrala de la Cuciurgan.

Potrivit Ministerului Economiei, decizia de a semna un nou contract de furnizare a energiei electrice a fost luată la 31 martie curent, în urma examinării ofertelor primite de la SA „Energocom” și Centrala de la Cuciurgan.

Aceste oferte au fost negociate și cu operatorii reglementați de pe piața energetică din R. Moldova – ÎCS Gas Natural Fenosa Furnizare Energie SRL, ÎCS Red Union Fenosa SA, Furnizare Energie Electrică Nord, ÎS Moldelectrica, SA Red Nord și SA Red Nord Vest. Companiile respective au semnat contracte cu SA „Energocom” privind procurarea de energie electrică pentru perioada 1 aprilie 2017 – 31 martie 2018.

Ministerul Economiei precizează că oferta SA „Energocom” a fost agreată de operatorii reglementați datorită prețului mai avantajos oferit – 50,2 USD pentru 1 MWh. La rândul lor, reprezentanții Centralei de la Cuciurgan au propus inițial un preț de 58,5 USD pentru 1 MWh, iar ulterior l-au diminuat la 54,4 USD.

„La volumul de energie electrică importat de R. Moldova pe parcursul unui an, diferența dintre prețurile finale, propuse de cei doi ofertanți, aduce o economie de circa 300 de milioane de lei”, se arată în comunicatul Ministerului Economiei.

Sursa citată subliniază că procesul de organizare a licitațiilor a fost monitorizat de operatorii reglementați, cât și membrii Grupului de observatori, format din reprezentanți ai Ministerului Economiei, ANRE, Delegația UE în R. Moldova și Secretariatului Comunității Energetice.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
05.12.2022 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simion vrea să placă...

02.12.2022 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // România întreagă, un...

01.12.2022 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino: Dodecalogul românilor b...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că „Gazprom” are motive întemeiate pentru a reduce livrările de gaze către R. Moldova cu 56,5% pentru luna decembrie, contrar contractului semnat cu „Moldovagaz”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md