R. Moldova a semnat noul CONCRACT de furnizare a energiei electrice. Care este firma CÂȘTIGĂTOARE și câți bani vom plăti
Societatea pe acțiuni „Energocom” a semnat cu compania „DTEK Trading” din Ucraina contractul de furnizare a energiei electrice către R. Moldova pentru perioada 1 aprilie 2017 – 31 martie 2018. La concurs au participat doi agenți economici, dar a fost aleasă oferta SA „Energocom”, cu 4,2 dolari mai ieftină decât a celor de la Centrala de la Cuciurgan.
Potrivit Ministerului Economiei, decizia de a semna un nou contract de furnizare a energiei electrice a fost luată la 31 martie curent, în urma examinării ofertelor primite de la SA „Energocom” și Centrala de la Cuciurgan.
Aceste oferte au fost negociate și cu operatorii reglementați de pe piața energetică din R. Moldova – ÎCS Gas Natural Fenosa Furnizare Energie SRL, ÎCS Red Union Fenosa SA, Furnizare Energie Electrică Nord, ÎS Moldelectrica, SA Red Nord și SA Red Nord Vest. Companiile respective au semnat contracte cu SA „Energocom” privind procurarea de energie electrică pentru perioada 1 aprilie 2017 – 31 martie 2018.
Ministerul Economiei precizează că oferta SA „Energocom” a fost agreată de operatorii reglementați datorită prețului mai avantajos oferit – 50,2 USD pentru 1 MWh. La rândul lor, reprezentanții Centralei de la Cuciurgan au propus inițial un preț de 58,5 USD pentru 1 MWh, iar ulterior l-au diminuat la 54,4 USD.
„La volumul de energie electrică importat de R. Moldova pe parcursul unui an, diferența dintre prețurile finale, propuse de cei doi ofertanți, aduce o economie de circa 300 de milioane de lei”, se arată în comunicatul Ministerului Economiei.
Sursa citată subliniază că procesul de organizare a licitațiilor a fost monitorizat de operatorii reglementați, cât și membrii Grupului de observatori, format din reprezentanți ai Ministerului Economiei, ANRE, Delegația UE în R. Moldova și Secretariatului Comunității Energetice.
SECURITATE ENERGETICĂ // Monopol fiscal pentru SA „Energocom” și ÎS „Moldelectrica”: „Reducem posibilitatea apariției unor amenințări hibride. Statul trebuie să dispună de aceste instrumente pentru a proteja interesele cetățenilor și ale economiei”
ACORD // Universitatea de Stat din Moldova, programe comune cu Universitatea Națională „V. N. Karazin” din Ucraina: Studenții și cadrele didactice vor putea studia și activa un semestru în cealaltă universitate și vor primi diplome comune
„Moldovenii nu vor plăti în acest sezon tarife mai scumpe la gaze și electricitate!”. Premierul Dorin Recean demontează falsurile promovate „ca la comandă” înaintea campaniei electorale