21:30:26 28.03.2024
Stiri

Comuniștii lui Voronin, INTERZIȘI în Parlament după 20 de ani. Diacov bate un nou RECORD, iar cel mai în vârstă deputat are aproape 80 de ani

Politică 25.02.2019 13:55 Vizualizări4341 Autor: Ziarul National
Comuniștii lui Voronin, INTERZIȘI în Parlament după 20 de ani. Diacov bate un nou RECORD, iar cel mai în vârstă deputat are aproape 80 de ani facebook


Partidul Comuniștilor din R. Moldova (PCRM) a acumulat la alegerile parlamentare de ieri puțin peste 52 000 de voturi (3,76%) și pentru prima dată în ultimii 20 de ani nu va avea reprezentanți în Parlamentul R. Moldova. Astfel, epoca comuniștilor lui Vladimir Voronin a luat sfârșit.

În același timp, președintele de onoare al Partidului Democrat (PD), Dumitru Diacov, care și-a adjudecat un nou mandat de deputat în circumscripția uninominală, își consolidează recordul ca fiind cel mai longeviv parlamentar. Cu actualul mandat, Diacov va avea un stagiu de 24 de ani în Parlamentul R. Moldova, un record care nu va fi depășit prea curând.

Totodată, după alegerile de ieri, cel mai în vârstă deputat din viitorul Parlament va fi socialistul Eduard Smirnov care în septembrie curent va împlini 80 de ani.

După ce PCRM a fost interzis în anul 1994, comuniștii și-au luat revanșa la alegerile parlamentare din 22 martie 1998. PCRM a obținut atunci 40 de mandate de deputat. În anul 1999, comuniștii au reușit, împreună cu PPCD-ul lui Iurie Roșca, să provoace alegeri anticipate.

Alegerile parlamentare anticipate au avut loc la 25 februarie 2001, fiind organizate ca urmare a incapacității Parlamentului de a alege șeful statului în decembrie 2000. PCRM a acumulat 71 de mandate de deputat, acesta devenind primul și unicul partid din istoria R. Moldova care a obținut majoritatea constituțională. PCRM și-a asumat actul guvernării, prin învestirea Guvernului condus de Vasile Tarlev și desemnarea Eugeniei Ostapciuc în calitate de președinte al Parlamentului, iar liderul partidului, Vladimir Voronin, a fost ales în funcția de președinte al R. Moldova.

PCRM a rămas la guvernare și după alegerile parlamentare ordinare din 6 martie 2005, după ce a obținut 56 de mandate. PCRM a constituit majoritatea parlamentară, a învestit Guvernul condus de Vasile Tarlev și l-a desemnat pe Marian Lupu în funcția de președinte al Parlamentului. Totuși, formațiunea nu întrunea suficiente voturi pentru alegerea șefului statului. După o serie de consultări, la 4 aprilie 2005, cu votul fracțiunilor PCRM, PD, PSL și PPCD a fost votat Vladimir Voronin în calitate de președinte al R. Moldova, pentru al doilea mandat consecutiv.

La alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009, cele mai multe voturi au fost obținute de PCRM – 60 de mandate, în timp ce Partidul Liberal (PL) a obținut 15 mandate, Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) – 15 și Alianța „Moldova Noastră” – 11. La scurt timp după alegeri, au fost declanșate proteste stradale împotriva rezultatelor scrutinului, factor care a servit ulterior la tergiversarea găsirii „votului de aur” (al 61-lea vot) al PCRM pentru a alege șeful statului. În acest context, au fost create circumstanțele dizolvării Parlamentului de legislatura XVII-a.

În urma alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie 2009, PCRM a acumulat 48 de mandate și a trecut în opoziție. Patru formațiuni (Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Liberal, Partidul Democrat și Alianța „Moldova Noastră”) au înființat Alianța pentru Integrare Europeană (AIE). Coaliția de guvernare, care deținea 53 de mandate în Parlament a investit noua componență a Guvernului. AIE și-a încetat activitatea după două tentative eșuate de alegere a președintelui R. Moldova, urmată de dizolvarea Parlamentului de legislatura XVIII-a.

28 noiembrie 2010

Rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010 au fost și mai slabe pentru PCRM, care a obținut 42 de mandate de deputat. PLDM, PL și PD au înființat Alianța pentru Integrare Europeană II. La 14 ianuarie 2011, Coaliția de guvernare, care deținea 59 de mandate în Parlament, a învestit Guvernul. Activitatea AIE II a fost marcată de numeroasele conflicte dintre partidele democratice, dar și de incapacitatea alegerii șefului statului. Abia la 12 martie 2012 membrii AIE II au votat pentru Nicolae Timofti în calitate de președinte al republicii, fiind susținut și de „grupul socialiștilor”, format din trei deputați ex-comuniști, printre care și Igor Dodon.

30 noiembrie 2014

La alegerile parlamentare din 2014, PCRM a pierdut și mai mult teren, pe fonul creșterii Partidului Socialiștilor din R. Moldova, condus de fostul comunist Igor Dodon. La acel scrutin, PCRM a obținut doar 23 de mandate de deputat. Ulterior, 14 deputați comuniști au aderat la PD.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md