09:50:01 18.02.2020
 
Stiri

Companiile din Transnistria s-au trezit cu conturile BLOCATE în băncile din R. Moldova. Banca Națională a Moldovei: Nu s-au conformat noilor reguli de prevenire a spălarii banilor și finanțării terorismului

Economie 08.09.2019 17:52 Vizualizări2201 Autor: Ziarul National
Companiile din Transnistria s-au trezit cu conturile BLOCATE în băncile din R. Moldova. Banca Națională a Moldovei: Nu s-au conformat noilor reguli de prevenire a spălarii banilor și finanțării terorismului


Conturile a circa 25 de companii din regiunea transnistreană au fost blocate, la începutul lunii septembrie curent, în băncile din Republica Moldova. Autoritățile de la Chișinău anunță că acestea nu s-au conformat noilor reguli de prevenire a spălarii banilor și finanțării terorismului, deși li s-au oferit termene pentru conformare.

Este vorba de întreprinderi precum Uzina Metalurgică de la Râbnița, uzinele „Moldavizolit”, „Moldavkabeli” de la Tiraspol etc., scrie novostpmr.com, citat de Mold-street.

„Pe 5 septembrie, o bancă comercială din R. Moldova, în care erau deschise conturile mai multor întreprinderi transnistrene, a blocat toate operațiunile. Entitățile economice au primit o notificare care solicită închiderea contului. Astfel, importatorii transnistreni nu au posibilitatea de a achiziționa mărfuri și de a face operaţiuni cu parteneri străini”, notează sursa.

Banca Națională a Moldovei (BNM) explică situația prin faptul că, la nivel mondial, se înăspresc regulile de prevenire și combatere a spălarii banilor și finanțării terorismului, iar acestea sunt valabile pentru toți deținătorii de conturi, nu numai pentru întreprinderile din Transnistria.

„Republica Moldova este parte la acest proces, în mod special după ce, în anul 2018, a intrat în vigoare Legea pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. Urmare a noilor prevederi, băncile licențiate din Republica Moldova au dezvoltat instrumentele de control și, în procesul implementării acestora, fiind identificate eventuale riscuri, băncile au solicitat mai multă transparență din partea clienților. Este vorba despre întreprinderi de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, cărora li s-a dat și termen pentru conformare. Astfel, deținătorii de conturi bancare urmau să actioneze într-un cadru mult mai transparent, conform angajamentelor pe care chiar ei și le-au asumat. Ulterior, băncile licentiate au fost nevoite să ia măsuri în privința agenților economici care nu s-au conformat, inclusiv în privința câtorva întreprinderi din regiunea transnistreană. În prezent, peste 400 de intreprinderi din această zonă dețin conturi în băncile licențiate de la Chișinău”, se arată într-un comunicat de presă al BNM.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.02.2020 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Tătucul Dodon simte ...

14.02.2020 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Primul Ciocoi, primu...

10.02.2020 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Candidatul comun al ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, trebuie să-și dea demisia, după ce a declarat că armata rusă a intervenit în războiul din Transnistria pentru „a opri vărsările de sânge”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md