15:03:48 11.07.2020
 
Stiri

Raport de expertiză al CNA: Anularea scutirii de TVA în magazinele „duty-free” ar atenta la la conceptul „duty-free”

Economie 12.07.2019 08:31 Vizualizări1135 Autor: Ziarul National
Raport de expertiză al CNA: Anularea scutirii de TVA în magazinele „duty-free” ar atenta la la conceptul „duty-free”


Anularea scutirilor de TVA și accize pentru mărfurile comercializate în magazinele, barurile şi restaurantele amplasate în zona intrării pe teritoriul Moldovei atentează la unitatea conceptului de „duty-free”. Informația se conține în raportul de expertiză al Centrului Național Anticorupție asupra proiectului de modificare a Codului fiscal și al Codului Vamal în acest sens. Raportul a fost publicat după ce documentul a primit avizul pozitiv al Guvernului și a fost votat de Parlament în prima lectură, scrie portalul tvc.md.

Anularea scutirilor de TVA și accize pentru mărfurile comercializate în magazinele, barurile şi restaurantele amplasate în zona intrării pe teritoriul Moldovei atentează la unitatea conceptului de „duty-free”.

În raport se menționează că, urmare a implementării proiectului, se vor crea premise de atentare la unitatea conceptului de „duty-free”, deoarece vor exista unități „duty-free” beneficiare de facilități fiscale – cele amplasate la ieșirea din țară și unități „duty-free” fără careva facilități fiscale – cele amplasate la intrarea în țară.

Potrivit experților CNA, abordarea duală a acestui concept este contrară principiului coerenței normelor juridice și creează incertitudini, inclusiv apariția riscurilor de corupție. Astfel, proiectul expertizat prevede că, mărfurile livrate în magazinele, barurile și restaurantele duty-free, amplasate în zona plecării de pe teritoriul țării, vor beneficia de anumite facilități fiscale și vamale.

Totodată, proiectul prevede anularea scutirii de TVA și accizelor pentru produsele petroliere comercializate în zona de control vamal. Prin document se introduce expres mențiunea că mărfurile comercializate în aceste zone sunt scutite de achitarea TVA și accize doar în cele amplasate la ieșire din țară.

Documentul a fost votat deja în primă lectură. Se preconizează ca interdicțiile să fie aplicate din întâi august. Sursa citată menționează că o încercare de a „interzice” magazinele „duty-free” a avut loc și în anul 2017, dar fără succes. Atunci, prevederea venea în condiţiile în care, în UE nu ar exista magazine „duty-free” în punctele vamale terestre, ci doar în aeroporturi. Acest lucru, însă, contravine realității.

„În Grecia, de exemplu, o companie care are în exclusivitate dreptul la comerțul fără taxe vamale deține peste 100 de magazine „duty-free” în toată Grecia. Dintre care aproape 20 în aeroporturi și câte 11 în punctele de frontieră și în porturi. Iar în Rusia, magazine duty-free se află în toate punctele de control aerian, maritim și fluvial de-a lungul frontierei de stat a Rusiei”, conchide sursa citată.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Voila 12.07.2019 19:07

Cu așa experți nu-i de mirare unde s-a ajuns.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
11.07.2020 10:46 Ziarul National Alecu Reniță // Statalitatea dodonis...

10.07.2020 09:27 Nicolae Negru Nicolae Negru // Gațcaniada sau cum a...

06.07.2020 09:37 Nicolae Negru Nicolae Negru // Deznodământ rapid sa...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md