23:23:10 24.04.2024
Stiri

Cifre ÎNGRIJORĂTOARE prezentate de SIS: 41 de cetățeni ai R. Moldova, care dețin și cetățenia Transnistriei, au acces la informații considerate SECRET DE STAT la Chișinău

Actualitate 21.12.2020 12:44 Vizualizări4742 Autor: Ziarul National
Cifre ÎNGRIJORĂTOARE prezentate de SIS: 41 de cetățeni ai R. Moldova, care dețin și cetățenia Transnistriei, au acces la informații considerate SECRET DE STAT la Chișinău


Circa 158 de cetățeni ai R. Moldova, care activează în diverse autorități publice naționale, dețin și cetățenia „rmn”. Dintre aceștia, 119 activează în cadrul instituțiilor de drept sau de forță ale R. Moldova, iar 41 dintre ei au acces la informații considerate secret de stat, a declarat fostul președinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, deputatul Chiril Moțpan.

Potrivit lui Chiril Moțpan, aceste date i-au fost prezentate de Serviciul de Informații și Securitate (SIS). Deputatul afirmă că cei de la SIS au atras, în repetate rânduri, atenția organelor de urmărire penală asupra acestor situații, însă Procuratura Generală nu a întreprins nimic.

La fel s-a procedat și în cazul răpirilor cetățenilor R. Moldova de către structurile separatiste de la Tiraspol.

„Reprezentanții SIS au calificat deschis activitatea structurilor de la Tiraspol drept „infracțiuni contra ordinii constituționale” și „activități extremiste orientate la subminarea integrității teritoriale și violarea drepturilor omului”. Mi s-a comunicat că există proiecte legislative care ar permite demararea unor măsuri investigative sub mandat de securitate, nu sub mandat de urmărire penală, dar adoptarea acestora a fost blocată de Parlamentul R. Moldova. În plus, solicitările repetate ale SIS de a declara organizația paramilitară denumită „ministerul securității de stat” al Transnistriei drept organizație extremistă – ceea ce ar fi permis interzicerea activității acestei structuri pe teritoriul R. Moldova – au rămas fără răspuns coerent din partea Procuraturii Generale, care nu a permis SIS să efectueze orice alte operațiuni în afară de simpla „culegere a informației”, a declarat astăzi Chiril Moțpan, în cadrul unui briefing de presă.

SIS l-a informat pe deputatul Platformei „DA” că, pe parcursul anului 2020, a sesizat Procuratura Generală cu privire la 10 cazuri de privațiune ilegală de libertate a cetățenilor R. Moldova de către structurile separatiste din Transnistria, solicitând pornirea urmăririi penale.

CITIȚI și MAI: 81 de persoane RĂPITE de către așa-zisele autorități de la Tiraspol în ultimii zece ani și 20 de polițiști în ultimii 25 de ani

„Niciuna dintre aceste cereri nu s-a soldat cu o finalitate juridică din partea organelor procuraturii. Asistăm oare la jocul tipic pentru R. Moldova al aruncării responsabilității „peste gard”, în „curtea vecinului”, sau este într-adevăr un caz îngrijorător de sabotare a acțiunilor unei instituții de către alta?”, întreabă deputatul.

Chiril Moțpan susține că a aflat de unde au pornit aceste răpiri ale cetățenilor R. Moldova de către separatiștii de la Tiraspol.

„Conform datelor prezentate de SIS, ar fi vorba de o acțiune de răzbunare a structurilor ilegale din Transnistria pentru reținerea de către autoritățile constituționale a unui fost milițian din Camenca, care a fost implicat, în 2015, în răpirea mai multor cetățeni ai R. Moldova de către autoritățile transnistrene. Pe moment, în arestul ilegal al structurilor din Transnistria s-ar afla doi cetățeni ai R. Moldova, A. Glijin și S. Menzarari, regimul de la Tiraspol mizând pe un eventual schimb al lor pentru persoana reținută de autoritățile de la Chișinău. SIS afirmă că ar fi identificat cinci persoane care au fost implicate în sechestrările cetățenilor R. Moldova și că ar fi solicitat de la Procuratura Generală pornirea urmăririi penale pe numele acestora. Pe moment, Procuratura Generală nu ar fi răspuns, din nou, nimic...

Ceea ce este și mai îngrijorător decât aceste inacțiuni sau blocări ale inițiativei este faptul că amenințarea unor răpiri continuă să planeze asupra mai multor angajați ai structurilor de forță ale regimului de la Chișinău. Există nume concrete, există bănuieli rezonabile că structurile de la Tiraspol pregătesc ceva, dar nu se face nimic. Astfel, după evaluarea SIS, „în situație vulnerabilă de a fi sechestrați în orice moment de către așa-numitele structuri paramilitare ilegale de la Tiraspol se află toți angajații instituțiilor de stat și de drept constituționale ce activează sau domiciliază pe teritoriul transnistrean. Aceste persoane sunt permanent supuse pericolelor la viață și sănătate, riscului de a fi sechestrați și maltratați, precum și impuși la colaborare secretă cu «mgb»”. Acestui risc i se supun oricând cei 75 de angajați ai structurilor de forță subordonate Chișinăului care își au domiciliul permanent în localități controlate de regimul separatist.

Oare așa are grijă statul R. Moldova de cei care protejează ordinea legală? Oare sunt mai importante interesele economice secrete ale „prietenilor” de la Tiraspol? Pentru cei din actuala majoritate parlamentară se pare că da”, a conchis Chiril Moțpan.

Menționăm că Poliția din R. Moldova a înregistrat, în ultimii zece ani, 81 de cazuri ce vizează rețineri ilegale sau acțiuni de anchetă întreprinse de către așa-numitele autorități din stânga Nistrului admise în Zona de Securitate în privința cetățenilor și a reprezentanților autorităților constituționale ale Republicii Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md