21:19:55 26.02.2020
 
Stiri

Cetățenii R. Moldova cumpără la greu apartamente: În perioada iulie-septembrie 2019 au achiziționat DUBLU față de media ultimilor ani

Economie 10.10.2019 10:16 Vizualizări1317 Autor: Ziarul National
Cetățenii R. Moldova cumpără la greu apartamente: În perioada iulie-septembrie 2019 au achiziționat DUBLU față de media ultimilor ani


Cetățenii R. Moldova au cumpărat în trimestrul trei din anul curent, adică în perioada lunilor iulie - septembrie, 8,5 mii apartamente, cheltuind circa 270 de milioane de euro.

Expertul economic Veaceslav Ioniță susține că această cifră este dublă față de media înregistrată în ultimii ani.

„Dacă până acum 40% de apartamente au fost procurate prin ipotecă, atunci în vara aceasta ponderea apartamentelor procurate prin ipotecă s-a redus la 28%. Altfel spus, 72% din apartamente au fost procurate cu banii pe masă, cifră-record, nemaiîntâlnită până acum”, calculează Ioniță.

Expertul crede că cei care au „mișcat” această piață sunt moldovenii aflați la muncă peste hotare, care, veniți în această vara acasă, au investit masiv în apartamente.

„Estimativ, gastarbaterii au cheltuit suplimentar în trimestrul trei peste 100 de milioane de euro pentru procurarea de apartamente. Dacă le adăugăm la cele 170 de milioane investiții medii pe trimestru din ultimii doi ani, atunci în trimestrul trei avem investiții în domeniul procurărilor de apartamente de circa 270 de milioane de euro, cifră-record pentru R. Moldova”, afirmă aceeași sursă.

Veaceslav Ioniță se întreabă dacă aceste mișcări de pe piața imobiliară înseamnă „investiții” sau „intenția de întoarcere acasă”: „Cert este că acestr fenomen merită toată atenția și investigații suplimentare”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.02.2020 09:32 Nicolae Negru Nicolae Negru // 100 de zile cu Guver...

21.02.2020 08:59 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cazul Irinei Rimes, ...

20.02.2020 17:30 Ziarul National Victor Chirilă // „Armata lui Ciocoi”...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, trebuie să-și dea demisia, după ce a declarat că armata rusă a intervenit în războiul din Transnistria pentru „a opri vărsările de sânge”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md