Cele 12 reguli care te ajută să PREVII cancerul
Este una dintre cele mai înspăimântătoare boli, însă modul în care ne hrănim are o importanță crucială. Specialiștii sunt de părere că aceste reguli te ajută să previi cancerul.
Chiar dacă s-au făcut nenumărate studii în această direcție, nu se poate spune cu exactitate că un anumit aliment sau altul ar putea să facă minuni, prevenind apariția cancerului. Însă, prin asocierea mai multor alimente care conțin substanțe protectoare, se pare că efectul devine mai puternic asupra corpului, oferindu-i protecție și împiedicând apariția inflamațiilor.
Potrivit Institutului American de Cercetare a Cancerului, una dintre cele mai importante reguli pe care o putem urma este aceea de a umple trei sferturi din farfurie cu legume și verdețuri, lăsând doar un sfert din farfurie pentru proteinele de origine animală.
Pe baza acestei reguli, specialiștii au formulat câteva dintre cele mai importante sfaturi de care putem să ținem cont ca să protejăm corpul de boli grave.
Vezi care sunt cele 12 reguli care te ajută să previi cancerul:
1. Cancerul și o diversitate de culori în farfurie
Fructele și legumele în diverse culori conțin cei mai puternici nutrienți cu rol anticancerigen. Astfel că o primă regulă pe care trebuie să o ai în vedere ca să previi cancerul este aceea de a avea mereu în farfurie cât mai multe legume și fructe în culori diferite. Acestea sunt alimente care trebuie să predomine în alimentația ta, fiind consumate atât în stare crudă cât și preparate într-un mod foarte simplu.
Pe lângă substanțele anticancerigene pe care le aduc, tot aceste alimente sunt cele care te ajută să menții o greutate corporală normală. Kilogramele în plus măresc riscul de cancer la colon, esofag și rinichi, susțin specialiștii de la publicația medicală webmd.com
Prin urmare, consumă o cantitate mare de verdețuri de toate felurile, legume de culoare verde, roșie, violet și portocaliu.
2. Cel mai bun mic dejun care te ajută să previi cancerul
Acidul folic este o vitamină extrem de importantă care protejează corpul de cancerul la colon, sân și de cel rectal. Cerealele integrale sunt printre cele mai bune surse de folați și le poți consuma la micul dejun. De asemenea, portocalele, pepenele galben și căpșunile sunt alte surse bune de acid folic pe care le poți combina la micul dejun cu un terci de ovăz integral.
Ouăle, sparanghelul, broccoli, leguminoasele, semințele de floarea soarelui crude și legumele cu frunze verzi sunt alte surse excelente de acid folic și le poți include atât la micul dejun cât și la celelalte mese principale.
3. Mezelurile și afumăturile trebuie consumate doar ocazional
Numeroase cercetări au scos la iveală faptul că afumăturile și mezelurile consumate zilnic măresc riscul de cancer colorectal și stomacal. Dacă le consumi ocazional, acestea nu îți vor face rău. Însă, atunci când sunt consumate zilnic acestea aduc o cantitate exagerată de sare și aditivi folosiți pentru conservarea lor. Mulți dintre acești aditivi s-au dovedit a fi periculoși pentru sănătate.
4. Roșiile te ajută să previi cancerul
Chiar dacă nu se știe cu exactitate dacă licopenul sau o altă substanță din roșii oferă protecție împotriva cancerului, studiile au arătat clar că roșiile reduc riscul de tumori maligne, în special la nivelul prostatei. Mai mult, se pare că prin gătirea roșiilor, efectul anticancerigen este mai puternic.
5. Ceaiul verde te ajută să previi cancerul
Chiar dacă mai sunt necesare studii în acest domeniu, se pare că specialiștii au descoperit că ceaiul verde are substanțe care ajută la prevenția cancerului. Cercetările realizate în laborator au evidențiat clar faptul că ceaiul verde încetinește sau previne cancerul la colon, ficat și pe cel de piele.
De asemenea, mai multe alte cercetări au asociat consumul de ceai verde cu un risc mai mic de a dezvolta cancer la vezica urinară, stomac și pancreas.
6. Strugurii și efectul lor anticancerigen
Strugurii negri și sucul presat la rece din struguri conțin resveratrol, un antioxidant cunoscut pentru efectul său anticancerigen și antiinflamator. În cercetările de laborator, s-a demonstrat că resveratrolul a protejat celulele de modificări periculoase. Însă, aceste studii nu sunt suficiente pentru a afirma cu certitudine că strugurii, sucul de struguri sau vinul roșu previn cu adevărat cancerul sau îl tratează.
7. Limitează consumul de alcool ca să reduci riscul de cancer
Cancerul oral, de esofag, ficat, laringe și sân a fost asociat cu consumul de alcool. Tot alcoolul consumat în cantități mari crește riscul de cancer la colon și rect. Prin urmare, cea mai bună soluție este să renunți la alcool sau să nu-l consumi zilnic.
8. Consumul de apă reduce riscul de cancer
Consumul zilnic de apă și ceaiuri din plante medicinale protejează vezica urinară de cancer. Atunci când consumi suficiente lichide în fiecare zi, apa va dilua concentrația anumitor substanțe cu potențial cancerigen care se formează în vezica urinară. Cu cât consumi mai multă apă, cu atât procesul de micțiune este mai des, iar aceste substanțe periculoase sunt eliminate rapid fără să aibă un contact prelungit cu peretele vezicii urinare.
9. Leguminoasele te ajută să previi cancerul
Fasolea boabe, năutul, lintea și mazărea conțin substanțe puternice care protejează celulele de modificări care pot conduce la apariția cancerului. În cercetările de laborator, specialiștii au constatat că aceste substanțe din leguminoase au capacitatea de a încetini dezvoltarea tumorilor maligne și de a împiedica eliberarea anumitor substanțe periculoase care afectează celulele sănătoase din apropierea unei tumori.
10. Cruciferele te ajută să previi cancerul
Broccoli, conopida, varza, varza de Bruxelles și varza kale sunt printre cele mai sănătoase alimente pe care trebuie să le consumi cu regularitate. Toate conțin compuși care s-au dovedit că protejează împotriva cancerului de colon, sân, plămâni și cervical.
De asemenea, toate verdețurile (spanacul, feniculul, pătrunjelul, mărarul, salata verde) furnizează fibre, acid folic și carotenoizi care au rolul de a proteja corpul de cancerul bucal, pancreatic, pulmonar, stomacal și de cel de piele.
11. Turmericul oferă protecție împotriva cancerului
Turmericul conține curcumină, o substanță care are un puternic efect anticancerigen. Cercetările realizate în laborator au arătat că curcumina împiedică transformarea, înmulțirea și răspândirea celulelor canceroase.
12. Căpșunile și zmeura te ajută să previi cancerul
Ambele conțin acid elagic, un antioxidant cu un puternic efect anticancerigen. S-a demonstrat că acidul elagic anulează efectul nociv al anumitor substanțe și încetinește dezvoltarea celulelor canceroase.
Include și afinele pe lista fructelor sănătoase pe care trebuie să le consumi cu regularitate. Acestea au un conținut mare de antioxidanți care luptă împotriva cancerului, împiedicând acțiunea radicalilor liberi înainte ca aceștia să cauzeze distrugeri la nivel celular.
Sursa: eva.ro
LIVE // Ursula von der Leyen anunță, la Chișinău, un nou pachet de sprijin al UE pentru R. Moldova
Peste 11 500 de operații de cataractă, în 2024, acoperite din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală: CNAM finanțează și tratamentul glaucomului
Igor Grosu, după întrevederea cu Nicolae Ciucă: „Acum, mai mult ca oricând, trebuie să lucrăm împreună pentru a consolida rezistența regiunii noastre. Cu toții ne dorim să trăim în pace și în bună înțelegere la noi acasă”