19:59:53 28.03.2020
 
Stiri

Ce va spune premierul Pavel Filip la Adunarea Generală a ONU

Politică 26.09.2018 14:18 Vizualizări895 Autor: Ziarul National
Ce va spune premierul Pavel Filip la Adunarea Generală a ONU


Premierul Pavel Filip, care în perioada 26-29 septembrie curent întreprinde o vizită de lucru la New York, SUA, unde va participa la cea de-a 73-a sesiune a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, consideră că va avea oportunitatea să informeze comunitatea internațională despre evoluțiile în subiectul retragerii forțelor militare rusești de pe teritoriul R. Moldova.

„Așteptările de la acest for global al întregii comunități internaționale, nu doar ale R. Moldova, sunt mereu mari. Șefi de stat, de guverne și miniștri de externe vor discuta despre provocările cu caracter global şi regional. Din păcate, provocările nu s-au diminuat, ci au devenit și mai complexe. De la această tribună vom auzi propuneri cu privire la soluţionarea celor mai stringente probleme globale, asigurarea păcii şi bunăstării la nivel internațional. R. Moldova trebuie să fie parte din aceste soluții”, a declarat Filip, într-un interviu pentru Agenția Moldpres.

De asemenea, premierul a precizat că „tribuna Adunării Generale a ONU serveşte ca mijloc de informare a comunităţii internaţionale despre reuşitele implementării Agendei 2030, dinamica realizării angajamentelor asumate de R. Moldova prin Acordul de Asociere RM-UE, precum şi evoluțiile înregistrate de țara noastră pe subiectul retragerii forţelor militare străine de pe teritoriul R. Moldova”.

„Sunt bucuros să constat că, pentru prima dată de la admiterea R. Moldova în cadrul ONU, Adunarea Generală a adoptat o rezoluție prin intermediul căreia a declarat incompatibilitatea cu normele de drept internațional și Carta ONU a condiționalității politice care stă la baza refuzului continuu al Federației Ruse de a-și retrage forțele militare și armamentele de pe teritoriul R. Moldova”.

Prim-ministru s-a referit și la următoarele acțiuni, după ce Adunarea Generală a ONU a votat o rezoluție privind retragerea forțelor armate străine de pe teritoriul R. Moldova.

„Prin adoptarea acestei Rezoluții, Adunarea Generală a confirmat că Federația Rusă a atentat la suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova, prin refuzul de a se conforma normelor dreptului internațional și principiilor înscrise în Carta ONU. În consecință, Federația Rusă trebuie să-și retragă necondiționat, complet și fără întârziere armamentele și forțele sale militare de pe teritoriul R. Moldova. Acest subiect va rămâne în vizorul ONU şi pe viitor, deoarece, săptămâna trecută, Comitetul General și Adunarea Generală a ONU a adoptat, prin consens, decizii privind înscrierea în agenda sesiunii a 73-a a unui punct nou, intitulat „Retragerea completă a forţelor militare străine de pe teritoriul R. Moldova”, a punctat Filip.

La New York, Pavel Filip va avea și întrevederi bilaterale cu șefi de stat și de guverne. De asemenea, premierul se va întâlni cu Johannes Hahn, Comisarul pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere și cu Secretarul General al ONU, António Guterres.

Premierul Pavel Filip participă pentru a treia oară la sesiunea Adunării Generale a ONU.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.03.2020 09:29 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unirea rațională sau...

23.03.2020 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // La plecarea lui Petr...

20.03.2020 09:08 Ziarul National Nicolae Negru // Spălarea și stropșea...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de felul în care acționează autoritățile R. Moldova pentru combaterea extinderii pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md