02:54:40 01.06.2020
 
Stiri

Discursul lui Dodon la ONU și regretele POST-FACTUM ale fruntașilor Blocului „ACUM”

Politică 27.09.2019 09:43 Vizualizări1503 Autor: Ziarul National
Discursul lui Dodon la ONU și regretele POST-FACTUM ale fruntașilor Blocului „ACUM” Facebook


Președintele Igor Dodon a fost delegat să participe la cea de-a 74-a sesiune a Adunării Generale ONU ca reprezentant al R. Moldova, iar discursul său, așa cum afirma anterior ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Nicu Popescu, urma să fie coordonat cu Guvernul. Totuși, fruntașii Blocului „ACUM”, Mihai Popșoi și Alexandru Slusari, se arată nemulțumiți, post-factum, de mesajul transmis de Dodon de la tribuna ONU.

Potrivit lui Mihai Popșoi și Alexandru Slusari, coaliția de guvernare „ACUM” – PSRM a convenit asupra evitării subiectelor „ce dezbină societatea”, iar președintele Dodon a încălcat acest deziderat la ONU.

Citește și: VIDEO // Alocuțiunea președintelui Dodon de la tribuna principală a ONU: A lăudat decizia Rusiei de a relua procesul de distrugere a munițiilor și NU a cerut retragerea armamentului și trupelor militare rusești din Transnistria

De asemenea, cei doi sunt indignați că șeful statului a ignorat „sugestiile” oferite de către „ACUM” în discursul său. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni de la N4.

Citește și: PRIMA reacţie NEGATIVĂ după discursul lui Dodon de la ONU: „Am asistat la un act rușinos: Guvernul a pierdut definitiv controlul asupra politicii externe, iar acest discurs penibil a fost scris NU la Chișinău și nu în limba română"

„Să fi spus despre evacuarea trupelor ruse din Transnistria. Nu consider corectă abordarea cu privire la situația cu limba rusă. Noi parcă am convenit că nu atingem subiectele care dezbină societatea, care sunt problematice. Nu cred că această întrebare a meritat să fie abordată la tribuna la ONU. Sunt alte subiecte, mult mai importante: reforma justiției, multe lucruri. Dar, dacă a fost vorba despre politica externă și situația cu conflictul transnistrean, repet, evacuarea necondiționată a trupelor țării străine este prima condiție pentru dezvoltare, mai ales în contextul în care noi discutăm despre neutralitate. Ce fel de neutralitate cu trupe străine pe teritoriul tău?”, a întrebat vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari, în cadrul emisiunii.

De partea cealaltă, vicepreședintele PAS, Mihai Popșoi, se detașează de mesajul transmis de Dodon la ONU.

„Am ascultat atent discursul și acolo nu s-au regăsit câteva sugestii pe care noi le-am oferit. De aceea, poziția este a președintelui R. Moldova, Igor Dodon, și nicidecum a majorității parlamentare sau a Guvernului R. Moldova. Pentru că la tribuna ONU se putea spune mult mai tranșant, legat de necesitatea evacuării trupelor ruse din R. Moldova. Dacă insiști pe neutralitate, dar, în același timp, nu spui că este necesară evacuarea trupelor străine de pe teritoriul R. Moldova, atunci aceste lucruri se bat cap în cap”, a subliniat Popșoi.

La Adunarea Generală a ONU urma să plece prim-ministrul Maia Sandu, însă aceasta a menționat că la Guvern este mult de lucru. Astfel, președintele Igor Dodon a fost împuternicit să participe la cea de-a 74-a sesiune. Anterior, ministrul de Externe, Nicu Popescu, a dat asigurări că discursul președintelui va fi coordonat cu Guvernul. „Președintele Igor Dodon merge la Adunarea Generală a Națiunilor Unite ca reprezentant al republicii, iar mesajul pe care îl va transmite trebuie să reprezinte interesul comun al cetățenilor. Noi acum discutăm exact parametrii acestui discurs și tezele exacte pentru acest forum”, a declarat anterior Nicu Popescu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante

Tarnacop 27.09.2019 10:46

E ceva bizar, sa astepti de la "prezidentul'ales cu suportul kremlinului si pahanului Plohotniuc, lucruri principiale, corecte si in beneficiul RM. Fara a face aluzii la infatisare, Dodon mi se asociaza cu un "bolvancic" gonflabil, ori umplut cu ceva mai usor ca apa. Cel mai parsiv lucru - n-a fost alta alternativa, ori perpetuarea la putere a Gr.Infr. Org., ori acceptarea unei conlucrari cu Dodon.

lumina 27.09.2019 12:02

Alternativa a fost. Sa mearga Maia Sandu la ONU si sa expuna o pozitie in beneficiul RM nu al Rusiei. Acest discurs a fost coordonat cu Ministerul de Externe? Da, la externe colcaie dodonistii.

ACUM-iștilor: 27.09.2019 13:21

Nu mai faceți valuri intr-un pahar, nu alergati din urma trenului. N.B. Trebuia sa preveniți asta. Nu ați putut, înseamnă că sunteți complici !

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.05.2020 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce va pierde Dodon

25.05.2020 09:25 Nicolae Negru Nicolae Negru // Geopolitica intrând ...

22.05.2020 15:28 Ziarul National Victor Chirilă, directorul APE: R. Mo...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md