Ce să faci cu RESTURILE de la masa de Revelion
Iată că am avut parte de un Revelion frumos, cu multă zăpadă. Sunt sigură că în multe case au rămas resturi de mâncare după Revelion și zic să le transformăm în lucruri delicioase.
După o masă îmbelșugată, o să simțiți nevoia unor supe, salate sau paste. Dar ce te faci cu toată mâncarea rămasă?
Unele mâncăruri pot fi congelate. Spre exemplu, „porcăriile“: șuncă, tobă, caltaboși, cârnați (bine învelite în hârtie cerată de copt, apoi puse în pungi, la congelator, rezistă chiar și o lună). La fel și sarmalele, congelate în casolete (rezistă în congelator două săptămâni).
În alte cazuri, trecem la transformări, cum vă spuneam. Iar din friptura de porc se poate face o minunată plăcintă a ciobanului (shepherd’s pie), care se aseamănă cu musacaua.
Luați friptura rămasă și o tocați mărunt cu un cuțit (unii preferă mașina de tocat, dar carnea e deja gătită). În puțin ulei de măsline căliți următoarele legume, tocate mărunt: un morcov mare, o țelină mică, două cepe, 3-4 căței de usturoi. Asezonați cu sare și piper, puneți puțin vin alb, iar când scade adăugați carnea. Căliți tot amestecul încă zece minute, apoi adăugați 200 de ml de suc sau de piure de roșii și asezonați cu scorțișoară (dacă vă place), chili uscat (opțional), piper negru și nucșoară. Peste încă zece minute compoziția e gata, așa că nu vă rămâne decât s-o puneți într-un vas termorezistent, iar peste ea să puneți un strat de piure de cartofi (practic, cartofi fierți și pasați doar cu puțin unt, amestecul trebuie să fie destul de tare).
Apoi puneți vasul la cuptor, la foc mediu (180 de grade), timp de 20-30 de minute, până ce piureul capătă o crustă rumenă. Acest fel e în sine o masă foarte sățioasă și e perfect cu o salată verde sau cu murături.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania