14:46:23 09.05.2024
Stiri

Ce vor transnistrenii: Sprijin din partea Moscovei împotriva „presiunilor” Chișinăului. Daniel Vodă: „E un eveniment pus la cale de cei din stânga Nistrului și de cei de la Kremlin. Nu vedem pericole de destabilizare”

Actualitate 28.02.2024 15:28 Vizualizări1248 Autor: Ziarul National
Ce vor transnistrenii: Sprijin din partea Moscovei împotriva „presiunilor” Chișinăului. Daniel Vodă: „E un eveniment pus la cale de cei din stânga Nistrului și de cei de la Kremlin. Nu vedem pericole de destabilizare” Novostipmr


Participanții la așa-zisul „congres al aleșilor locali” din regiunea separatistă a R. Moldova au solicitat astăzi Moscovei să „protejeze” Transnistria în fața „presiunii crescânde” din partea Chișinăului.

Cerința este prima din cele șapte stipulate într-o pretinsă rezoluție votată de către cei „620” de participanți la eveniment, care au invocat un „război economic” din partea Chișinăului în raport cu regiunea separatistă și blocarea importului de medicamente gestionat de așa-zisele autorități de la Tiraspol.

De asemenea, transnistrenii se adresează Uniunii Europene, secretarului general al ONU, OSCE, Crucii Roșii, dar și Adunării Interparlamentare a CSI, reclamând „încălcarea” drepturilor „poporului transnistrean”.

În discursurile rostite de reprezentanții conducerii separatiste de la Tiraspol, a fost menționat faptul că, din cauza taxelor vamale impuse de către autoritățile de la Chișinău agenților economici din Transnistria (la fel ca și celor din dreapta Nistrului - n.r.), bugetul regiunii s-a micșorat cu 18% în luna ianuarie curent. Calculele transnistrenilor arată că suma ratată anual la bugetul regiunii separatiste s-ar putea ridica între 12 - 30 de milioane de dolari, fapt care va determina majorarea prețurilor și „va lovi în sfera socială”.

CITIȚI și Purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Chișinău, despre adunarea de la Tiraspol: „Eveniment propagandistic, o scamatorie care nu-și merită live-urile jurnaliștilor străini sau titlurile tensionate din buletinele de știri”

„R. Moldova a adoptat o lege a separatismului, creând premisele pentru urmărirea penală a fiecărui cetățean al Transnistriei”, se mai arată în pretinsa rezoluție adoptată astăzi la Tiraspol.

„Urmăm trei principii principale în dezvoltarea Transnistriei: stabilitatea politică, autosuficiență economică și justiție socială, care stau la baza ideii noastre de stat. Ideea de stat este independența republicii moldovenești nistrene, cu recunoaștere internațională. Aceasta este o continuare a formării comunității poporului transnistrean, dezvoltării limbilor, culturii și tradițiilor fiecărui popor care trăiește în Transnistria”, a declarat la eveniment liderul regiunii nerecunoscute, Vadim Krasnoselski.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Chișinău, Daniel Vodă, a catalogat așa-zisul congres al pretinșilor „deputați de toate nivelurile”, desfășurat astăzi la Tiraspol, ca fiind „un eveniment propagandistic, o scamatorie care nu-și merită live-urile jurnaliștilor străini sau titlurile tensionate din buletinele de știri”.

„Este o altă campanie prin care se încearcă isterizarea societății în jurul acestui așa-numit eveniment de la Tiraspol. E un eveniment pus la cale de cei din stânga Nistrului și de cei de la Kremlin. Nu vedem pericole de destabilizare. Urmărim foarte atent și reiterăm că regiunea transnistreană este aliniată la obiectivul de pace și securitate”, a declarat Daniel Vodă după ședința de astăzi a Cabinetului de miniștri.





Vedeți mai jos cele șapte puncte din pretinsa rezoluție a „deputaților locali de toate nivelurile”, adoptată miercuri la Tiraspol:


1. Adresarea către Consiliul Federației și Duma de Stat a Rusiei cu rugămintea de a proteja Transnistria în fața presiunii crescânde din partea R. Moldova. În Transnistria locuiesc peste 220 de mii de cetățeni ruși. Rusia participă la misiunea de menținere a păcii de pe Nistru și este garant și mediator în procesul de negociere.

2. Adresarea către secretarul general al Organizației Națiunilor Unite cu solicitarea de a lua în considerare drepturile inalienabile ale „poporului transnistrean”, garantate de normele internaționale, pentru a stopa încălcarea de către R. Moldova „vecină” a drepturilor și libertăților cetățenilor din Transnistria și pentru a preveni provocările care duc la o escaladare a situației.

3. Adresarea către participanții la procesul de negocieri în formatul „5+2”.

4. Adresarea către Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) cu solicitarea de a influența administrația la Chișinău să revină la un dialog adecvat în cadrul procesului de negocieri și pentru a asigura condiții în vederea soluționării civilizate a conflictului.

5. Adresarea către Adunarea Interparlamentară a CSI cu solicitarea de a interveni în vederea neadmiterii escaladării situației la Nistru.

6. Adresarea către Parlamentul European cu solicitarea de a determina R. Moldova să înceteze presiunile și încălcarea drepturilor și libertăților transnistrenilor.

7. Adresarea către Comitetul Internațional al Crucii Roșii cu solicitarea de a garanta condiții pentru asigurarea drepturilor, intereselor și libertăților sociale și umanitare ale tuturor locuitorilor Transnistriei.





Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
09.05.2024 08:45 Ziarul National Nicolae Enciu // 9 mai - simbol al un...

07.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine trage dintre no...

03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md