16:10:54 18.05.2024
Stiri

Ce a declarat ATACATORUL din New York în fața judecătorilor. ISIS revendică atentatul

Știri 04.11.2017 20:30 Vizualizări2165 Autor: Ziarul National
Ce a declarat ATACATORUL din New York în fața judecătorilor. ISIS revendică atentatul Sursa: digi24.ro


Președintele SUA Donald Trump a cerut ca bărbatul care a intrat cu mașina în mulțime, la New York, a ucis opt persoane și a rănit alte 11, să fie condamnat la moarte, scrie BBC News. Ulterior, Trump și-a retras afirmația și a declarat că ar fi mai bine ca uzbecul Sayfullo Saipov să fie trimis la închisoarea din Guantanamo Bay.

Bărbatul s-a trezit din anestezie, după ce a fost împușcat de polițiști și a fost operat de medici, și a declarat că se „simte mândru” de crimele sale. Saipov a apărut miercuri, în scaunul cu rotile, în fața judecătorilor, acuzat de terorism, ceea ce înseamnă că guvernul ar putea face o excepție pentru a aplica pedeapsa cu moartea, interzisă în statul New York.

Saipov a declarat în fața judecătorilor că plănuia atacul de mai bine de un an și că inițial voia să îl comită pe Brooklyn Bridge. Bărbatul a vrut să pună steagurile Statului Islamic pe camionetă, însă a decis în ultima clipă să nu atragă atenția asupra sa, înainte să apuce să ucidă oameni. El spune că s-a inspirat din 90 de clipuri cu conținut grafic și violent, pe care anchetatorii le-au descoperit în telefonul său, în special de unul în care liderul Statului Islamic Abu Bakr al-Baghdadi le cerea musulmanilor să răzbune „moartea soldaților califatului” din Irak.

Statul Islamic a revendicat atentatul de la New York

Gruparea jihadistă Statul Islamic a revendicat atentatul comis marţi la New York de către un uzbec în vârstă de 29 de ani, împotriva căruia Donald Trump a cerut pedeapsa cu moartea, relatează AFP.

„Unul dintre soldaţii Statului Islamic a atacat cruciaţi pe o stradă din New York”, a dat asigurări săptămânalul de propagandă online al Statului Islamic al-Naba, citat de SITE, un centru american specializat în supravegherea online a mişcării jihadiste.

„Prin graţia lui Allah, operaţiunea a insuflat frică în America cruciaţilor, împingându-i să sporească măsurile de securitate şi să intensifice dispozitivele împotriva imigranţilor în America”, afirmă al-Naba.

Sayfullo Saipov, care a sosit în Statele Unite în 2010, a acţionat „în numele Statului Islamic”, a anunţat poliţia newyorkeză. Portretul său, tot mai precis, arată că s-a radicalizat treptat după mai mulţi ani de rătăcire prin ţară.

Sursa: digi24.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md