Câteva REȚETE de friptură de porc pentru sărbători
2511
sursa: google.ro De fiecare dată când ne pregătim pentru Crăciun, ne gândim la bunătățile pe care le vom mânca.
Mai jos găsești trei rețete de friptură de porc pentru sărbători, dacă anul acesta vrei să schimbi puțin rețetele dar în același timp să păstrezi tradiția, scrie foodandwine.com.
Friptură de porc în stil roman
Ingrediente:
Un sfert de cană de ulei de măsline
O ceapă galbenă, tăiată subțire
Un bulb de fenicul, fără sâmburi și tăiat în felii subțiri (plus frunzele, tăiate)
900 de grame de cârnați groși
2 linguri de semințe de fenicul
2 linguri de rozmarin tocat
6 căței de usturoi, tăiați subțire
1 lingură de piper și în plus pentru asezonat
Sare
2 ouă, bătute
4 cepe roșii medii, curățate și tăiate în jumătate
O pulpă de porc în jur de 2 kilograme, fără os
Mod de preparare:
Într-o tigaie încălzește două linguri cu ulei de măsline, adaugă ceapa galbenă și feniculul feliat și lasă-le pe foc până se înmoaie, aproximativ 10 minute. Apoi pune și cârnații (fără maț, doar compoziția), semințele de fenicul, rozmarinul, usturoiul și o lingură de piper.
Amestecă compoziția până când carnea se face maro, în jur de cinci minute. Asezonează cu sare. Transferă amestecul într-un bol și lasă-l să se răcească. Apoi amestecă ouăle și frunzele de fenicul.
Încălzește cuptorul la 175 de grade Celsius. Așază cepele roșii într-o tavă mare pentru cuptor. Pe un tocător, asezonează carnea de porc cu sare și piper. Împrăștie amestecul cu cârnați peste carne, lăsând o margine de 1-2 centimetri. Apoi rulează carnea și leag-o cu frânghii, la distanțe de 1-2 centimetri.
Unge-l cu uleiul de măsline rămas și adaugă cepele roșii peste, în tavă. Bagă tava la cuptor și las-o acolo două ore jumătate, iar din când în când unge carnea cu sucul propriu care se lasă în tavă. După două ore și jumătate, scoate carnea și las-o să se odihnească timp de 15 minute.
Pentru a servi, scoate frânghiile. Taie porcul în felii groase de 2-3 centimetri, cu ceapa lângă. Ca garnitură, poți folosi cartofii copți la cuptor.
Coaste de porc cu crustă de piper și sos de ciuperci și coniac
Ingrediente:
2 linguri de boabe de piper negru
2 linguri de boabe de piper alb
O bucată cu coaste de porc de 2-3 kilograme
Sare
O lingură de ulei vegetal
Un pachet de unt nesărat, tăiat în bucăți
6 crenguțe de cimbru
4 frunze de dafin
4 crenguțe de maghiran sau oregano
5 căței de usturoi, striviți
4 cepe roșii mari, feliate gros
Pentru sos:
2 căni de ciuperci deshidratate
O cană și jumătate de apă fierbinte
2 linguri de ulei de măsline extravirgin
O cană de ciuperci albe, feliate
2 cepe roșii medii, feliate
2 căței de usturoi, striviți
3 crenguțe de cimbru
O cană de coniac
Jumătate de cană de vin alb sec
2 căni de supă de vită
2 linguri de unt nesărat
Sare și piper
Mod de preparare:
Încălzește cuptorul la 170 de grade Celsius. Într-un mojar, macină boabele de piper. Transferă compoziția într-un bol mic și asezonează carnea cu sare și mixtura de piper.
Într-o tavă mare pentru cuptor încălzește uleiul, pe aragaz. Adaugă coastele, cu partea cu grăsime în jos și lasă-le pe foc mediu până se fac maro, în jur de cinci minute. Întoarce carnea și fă același lucru pentru fiecare parte, în jur de 13 minute.
Așază friptura, cu partea cu grăsime în sus și adaugă untul, cimbrul, frunzele de dafin și maghiranul și lasă tava la cuptor timp de o oră.
Adaugă usturoiul și cepele în tavă și lasă tava la cuptor pentru încă 45 de minute – 1 oră, în funcție de cât de bine făcută vrei să fie carnea.
Într-un bol acoperă ciupercile uscate cu apă fierbinte și lasă-le să o absoarbă timp de 20 de minute. Într-o tigaie mare încălzește uleiul de măsline. Apoi adaugă ciupercile albe, cepele roșii, usturoiul și cimbrul și lasă la foc mediu, amestecând ocazional, până când ciupercile și cepele se fac maro, în jur de opt minute. Toarnă coniacul și vinul alb peste amestec și lasă la foc mare până se reduce sosul la jumătate.
Ia ciupercile din apă și păstrează zeama. Trece-le prin răzătoare sau toacă-le mărunt. Zeama rămasă toarn-o în tigaie. Fierbe sosul până se reduce la trei sferturi, cam opt minute. Adaugă supa de vită și lasă pe foc până se reduce la o cană și jumătate, în jur de opt minute. Strecoară sosul și apoi adaugă ciupercile hidratate.
Când carnea s-a copt, transfer-o pe un tocător și las-o să se odihnească timp de 20 de minute. Sosul se pune iar pe foc ca să se încălzească apoi se pune deoparte. Se integrează untul, puțin câte puțin și se asezonează cu sare și piper.
Cotlet de porc la cuptor cu glazură de muștar și lămâie și legume coapte
Ingrediente:
Un sfert de cană de muștar Dijon
Un sfert de cană de muștar din cereale integrale
Coaja răzuită de la o lămâie
O lingură de cimbru tocat
O lingură de unt nesărat, la temperatura camerei
Un cotlet de porc de 1-1.5 kilograme, fără grăsime
Sare și piper
450 de grame de morcovi baby, decojiți
16 cepe roșii mari, decojite
Jumătate de cană de vin alb
12 căței de usturoi, cu coajă
Un sfert de linguriță de piper roșu
O cană și jumătate de supă de pui
2 linguri de ulei de măsline extravirgin
O lingură de oțet din vin roșu
Mod de preparare:
Într-un castron mic, amestecă muștarul Dijon cu cel din cereale integrale, coaja de lămâie, cimbrul și untul. Lasă deoparte două linguri de amestec. Asezonează porcul cu sare și piper și unge carnea cu amestecul de muștar. Lasă carnea să stea la temperatura camerei pentru două ore sau la frigider peste noapte.
Încălzește cuptorul la 175 de grade Celsius. Într-o oală medie pune la fiert apă cu sare și lasă morcovii în ea timp de două minute. Scoate morcovii și adaugă cepele. Lasă-le timp de patru minute și apoi taie-le în jumătate și răstoarnă-le peste morcovi.
Adaugă vinul, usturoiul, piperul roșu, un sfert de cană de supă de pui și o lingură de ulei de măsline peste legume și amestecă bine. Transferă legumele la marginea tăvii pentru cuptor, cât să lași destul loc pentru carnea de porc.
Într-o tigaie încălzește restul uleiului de măsline. Apoi adaugă cotletul de porc și gătește-l la foc mediu pe ambele părți, până carnea se face maronie, cam șase minute în total. Așază porcul lângă legume și bagă tava la cuptor pentru 45 de minute.
După acest timp, adaugă supa de pui și mai lasă tava pentru încă 20 de minute la cuptor. Dacă vrei să fie mai făcută carnea, las-o o jumătate de oră.
Transferă carnea pe un tocător. Legumele le mai poți lăsa la cuptor pentru încă 15 minute, la foc mic. Apoi transferă-le într-un bol și păstrează-le calde. Pune tava în care au fost legumele și carnea pe foc mare, adaugă restul de supă și răzuiește resturile. Adaugă oțetul și lasă-l până dă în fiert. După ce iei tava de pe foc, adaugă cele două linguri de muștar păstrate și asezonează cu sare și piper. Feliază porcul și servește cu legumele și sosul.
Sursa: totuldespremame.ro
01.02.2019
18:30
3536
REȚETĂ // Cel mai rapid aperitiv – chiftele de cartofi cu brânză
28.01.2019
14:19
4248
REȚETĂ// Quiche cu piept de pui și broccoli
25.01.2019
17:19
3467
REȚETĂ // Budincă de cafea
22.01.2019
15:19
3412
REȚETĂ // Desert rapid și gustos - Omletă cu mere
19.01.2019
15:04
3061
REȚETĂ // Orez cu pui
17.01.2019
18:30
3505
REȚETĂ // Friptură delicioasă cu ciuperci
15.01.2019
17:21
5261
REȚETĂ împărătească // Pui Marengo
14.01.2019
17:40
3683
REȚETĂ // Sănătos și gustos. Supă crema de dovleac cu parmezan
28.12.2018
13:19
2307
REȚETE // Cocktailuri DELICIOASE pe care le poți prepara de Revelion. Îți vei surprinde invitații!
26.12.2018
16:30
2460
REȚETĂ // Tort Dracula
24.12.2018
08:04
3782
REȚETĂ // Friptură de porc la tavă cu portocale si rozmarin
19.12.2018
08:30
48602
REȚETĂ // Prăjitura care a înnebunit planeta
07.11.2025
16:49
34
Maia Sandu și Roberta Metsola întăresc colaborarea pentru integrarea europeană a Republicii Moldova
07.11.2025
15:53
113
Gunvor retrage oferta pentru activele Lukoil după acuzațiile din partea SUA privind legături cu Kremlinul: reacția Moscovei
07.11.2025
15:18
270
Republica Moldova devine membru cu drepturi depline în Consiliul Executiv UNESCO, un pas important în promovarea valorilor internaționale
07.11.2025
15:11
282
Alexandru Munteanu și Roberta Metsola: Parteneriat european pentru viitorul Republicii Moldova
07.11.2025
15:09
211
Compania „Double Case”, despre investigația inițiată de CNPF: „Suntem încrezători că acest dialog instituțional va genera claritate și va deschide calea pentru dezvoltarea unei piețe crypto responsabile și sigure în R. Moldova”
07.11.2025
14:47
294
UE limitează vizele pentru ruși din cauza tensiunilor și amenințărilor de securitate
07.11.2025
14:35
401
Scandalul diplomelor medicale: Ministrul Sănătății din Moldova cere clarificări după apariția semnăturii sale pe acte controversate
07.11.2025
14:29
289
Maia Sandu și Roberta Metsola fac apel la unitate pentru viitorul european al Moldovei
07.11.2025
13:43
373
Kremlinul dezminte zvonurile despre tensiuni între Serghei Lavrov și Vladimir Putin
305
Noul birou al Parlamentului European la Chișinău: un pas decisiv pentru susținerea aderării și combaterea propagandei antieuropene în R. Moldova
07.11.2025
13:33
300
Parlamentul din Chișinău stabilește noi alianțe: 54 de grupuri de prietenie, fără Rusia și Belarus
07.11.2025
13:16
705
Guvernul vrea să CUMPERE depozitului „LukOil” din Aeroport. Rușii trebuie să dea un răspuns RAPID - până pe 17 noiembrie curent
07.11.2025
13:05
334
Maia Sandu și Roberta Metsola: Moldova avansează rapid pe calea aderării la Uniunea Europeană
07.11.2025
12:50
278
Carolina Novac promovează eficiența energetică la reuniunea ODYSSEE-MURE 2025-2027 în Chișinău
07.11.2025
12:41
381
Nicu Popescu subliniază importanța păstrării dreptului de veto în UE pentru decizii esențiale
07.11.2025
12:33
330
Conexiunea dintre educație și inovație: Peste 1.700 de elevi din nordul Moldovei beneficiază de noile FabLab-uri pentru dezvoltarea abilităților STEAM
07.11.2025
12:28
577
Schimbări surprinzătoare în comisiile parlamentare: noi deputați numiți și alți membri excluși!
07.11.2025
12:21
338
Moldova e pregătită pentru Europa: Roberta Metsola îndeamnă UE să acționeze decisiv
07.11.2025
11:50
356
Igor Grosu reafirmă angajamentul Moldovei pentru integrarea europeană în fața Robertei Metsola, la Chișinău
07.11.2025
11:48
396
Apneea obstructivă de somn crește riscul de leziuni cerebrale: concluziile unui studiu recent din Coreea de Sud
07.11.2025
11:37
367
Roberta Metsola marchează prezența UE în Moldova cu inaugurarea Biroului Parlamentului European la Chișinău
352
Discuții prietenoase între Valeriu Chiveri și ambasadorul Ucrainei: un pas spre întărirea legăturilor bilaterale dintre Moldova și Ucraina
07.11.2025
11:05
333
Roberta Metsola, președintele Parlamentului European, susține un discurs special în fața deputaților moldoveni
07.11.2025
11:05
344
Fermierul moldovean revoluționează agricultura cu irigare prin picurare, susținut de IFAD
07.11.2025
10:57
364
Rețea infracțională destructurată la Penitenciarul Brănești: Percheziții pentru destructurarea grupării conduse de "Kitaeț" în detenție
Maia Sandu și Roberta Metsola întăresc colaborarea pentru integrarea europeană a Republicii Moldova
Gunvor retrage oferta pentru activele Lukoil după acuzațiile din partea SUA privind legături cu Kremlinul: reacția Moscovei
Republica Moldova devine membru cu drepturi depline în Consiliul Executiv UNESCO, un pas important în promovarea valorilor internaționale
Alexandru Munteanu și Roberta Metsola: Parteneriat european pentru viitorul Republicii Moldova
1 MDL
1 EUR
19.71
1 USD
17.11
1 RON
3.88
1 RUB
0.21
1 UAH
0.41


Inapoi














