09:13:51 26.02.2024
Stiri

Care-s „punctele PRIORITARE” din programul lui Andrei Năstase care trebuie să le IMPLEMENTEZE Maia Sandu

Partide/Comunicate 15.10.2016 15:45 Vizualizări2208 Autor: Ziarul National
Care-s „punctele PRIORITARE” din programul lui Andrei Năstase care trebuie să le IMPLEMENTEZE Maia Sandu


Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr” (PPDA) și Andrei Năstase au decis s-o susțină pe Maia Sandu în cursa prezidențială din 30 octombrie, dar a solicitat candidatului unic să-și asume punctele prioritare din programul prezidențial al liderului PPDA pentru primul an de activitate.

Aceste puncte, potrivit PPDA, sunt constituite în baza revendicărilor populare, enunțate de cetățeni la protestele desfășurate pe parcursul timpului.

Declarația PPDA

„Pentru prima dată în istoria de 25 de ani a R. Moldova, o forță politică sănătoasă, emanată din sânul unei mișcări populare fără precedent, a dat dovadă de maturitate și grijă față de țară. Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr” (PPDA) și Andrei Năstase au făcut un gest de onoare și de o mare responsabilitate politică, respectând angajamentul privind desemnarea candidatului unic la funcția de Președinte al R. Moldova din partea partidelor antioligarhice. Această decizie reprezintă esența valorilor politice în baza cărora a fost constituit PPDA - interesul țării și al cetățeanului - și demonstrează că în R. Moldova au apărut lideri politici curajoși și vizionari, care și-au asumat un alt mod de a face politică. Valoarea deosebită a acestei decizii este dată și de faptul că anume la inițiativa liderului PPDA, prin colectarea celor 400 de mii de semnături, mișcarea protestatară a obținut, pentru cetățeni, dreptul constituțional de a alege președintele în mod direct, de către întregul popor.

Conștientizând faptul că unica posibilitate de anihilare a campaniei de fraudare masivă a alegerilor și de segmentare a votului pentru candidații opoziției anti-oligarhice este conjugarea eforturilor și desemnarea doar a unui candidat;

Ținând cont de interesul țării și al cetățenilor R.Moldova, urmărind neadmiterea accederii în turul doi de scrutin a reprezentantului puterii oligarhice, dar și obținerea victoriei asupra candidatului opoziției geopolitice;

Consiliul Politic Național al PPDA ia act de decizia Biroului Politic Permanent, din 11 octombrie 2016, referitor la oferta politică făcută partenerilor de dialog și de răspunsul acestora privind participarea în alegeri cu propriul candidat. În consecință, CPN decide ca PPDA să sprijine în campania electorală candidatul PAS, Maia Sandu.

În același timp, CPN solicită candidatului desemnat să își asume punctele prioritare din programul prezidențial al lui Andrei Năstase pentru primul an de activitate, construit în baza revendicărilor populare, enunțate de cetățeni la protestele desfășurate pe parcursul timpului:

*Soluționarea problemei furtului miliardelor prin:*

- insistarea asupra anchetei internaționale privind jaful bancar și spălarea miliardelor de dolari;

- contribuirea la recuperarea banilor și sancționarea hoților;

- neadmiterea prin toate mijloacele legale ca oamenii să întoarcă miliardele furate.

*Transformarea revendicărilor social-economice ale oamenilor în inițiative legislative, prioritare fiind:*

- majorarea pensiilor cel puțin până la minimul de consum;

- stimularea inițiativei private, a investițiilor străine și locale, care vor genera noi locuri de muncă, bine plătite, și vor motiva tinerii să rămână acasă;

- descentralizarea, modernizarea orașelor, reabilitarea satelor, dezvoltarea agriculturii, educației și medicinii,

- demonopolizarea, deoffshorizarea presei și implementarea imediată a acordului privind digitalizarea audiovizualului.

*Înaintarea unor inițiative legislative privind reformarea justiției și combaterea corupției mari și mici, prioritare fiind: *

- desemnarea unui procuror independent;

- transformarea CNA în DNA și scoaterea instituțiilor anticorupție de sub influență politică;

- lustrația extinsă până în prezent, confiscarea extinsă a bunurilor demnitarilor de stat, procurorilor și judecătorilor, precum și a rudelor acestora, care nu pot demonstra sursele de venit pentru achiziționarea acestor bunuri.

*Declanșarea cât mai rapidă a alegerilor parlamentare anticipate.*

*Promovarea unei politici interne și externe de restabilire a încrederii cetățenilor RM și a partenerilor externi în clasa politică și în statul R. Moldova.*

Totodată, Consiliul Politic Național își exprimă agrementul pentru inițiativele președintelui Andrei Năstase cu privire la cele 3 proiecte politice naționale de perspectivă imediată:

- Declanșarea referendumului privind recuperarea miliardelor și neadmiterea întoarcerii lor de către cetățeni,

- Ajustarea pensiilor și indemnizațiilor la mărimea nivelului minim de existență,

- Constituirea fondului cu privire la susținerea presei independente și a libertății de exprimare.

Consiliul Politic Național al Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” vine cu un apel către membrii și simpatizanții săi, către toți cetățenii Republicii Moldova, din țară și din diasporă, să se pătrundă de gravitatea situației în care ne aflăm, de pericolul acaparării în totalitate a instituțiilor statului de către oligarhi și, la alegerile prezidențiale, să dăm dovadă de responsabilitate și poziție civică activă.

La 30 octombrie, să ieșim la votare, împreună cu familia, prietenii, vecinii și să alegem candidatul unic al forțelor anti-oligarhice, care va stopa instaurarea dictaturii plahotniuciste, va pune bazele schimbării clasei politice și readucerii țării pe făgașul normalității.

În același timp, chemăm partenerii de dezvoltare, instituțiile internaționale să monitorizeze îndeaproape procesul electoral, pentru a preveni și sancționa abaterile și falsificările puse la cale de actuala guvernare antipopulară.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md