09:03:54 26.04.2024
Stiri

Care este rolul Rusiei în conflictele armate din Europa de Est și ce vrea Vadimir Putin în regiune?

Știri 10.03.2018 09:05 Vizualizări1993 Autor: Ziarul National


Care este rolul Rusiei în conflictele armate din Europa de Est și ce vrea Vadimir Putin în regiune? sursa: google.ro

Amenințarea lui Vladimir Putin cu noile tipuri de armament pe care le-ar deține Rusia poate însemna și că președintele rus reprezintă un pericol direct pentru țările vecine, dar și că acesta se folosește de un truc, pentru a-și întări politică internă, într-o regiune în care prăbușirea fostului imperiu sovietic a deschis calea unor conflicte înghețate, este avertismentul expertului englez Thomas de Waal.


Destrămarea Uniunii Sovietice a dus la dispute privind delimitarea hotarelor în cadrul noilor republici formate, iar acestea sunt departe de a se fi încheiat, spune expertul în conflictologie, într-un interviu pentru Deutsche Welle.

„Astfel, vorbim de conflictele din Nagorno-Karabah, Abhazia, Osetia, Transnistria, dar și de cel din Cecenia. Noi deseori omitem, dar trebuie să ne amintim că Cecenia a fost și ea o autonomie din cadrul URSS, care ulterior a vrut să iasă din componentă Federației Ruse”, a precizat acesta.

Nu este de ignorat, explică de Waal, nici rolul pe care îl joacă Rusia în prezervarea acestor conflicte.

„În Transnistria noi vedem că Federația Rusă s-a implicat chiar din primele zile, iar Armata a 14-a a fost un catalizator al conflictului. Și, în fine, e vorba de Ucraina, unde au izbucnit ultimele conflicte, iar „mâna Moscovei” se vede de departe, iar noi deja putem spune că acesta nu este un conflict local, ci unul internațional, ruso-ucrainean.

De ce este important să spunem acestea? Pentru că dacă vom susține că doar Rusia este un rău și un inamic extern, atunci nu vom putea vedea unde putem implica Rusia în soluționarea unor conflicte”, este de părere expertul britanic.

Întrebat despre anunțul Moscovei privind noile tipuri de armament, Thomas de Waal sugerează că Putin s-ar putea folosi de asta ca de un truc, pentru a se concentra pe situația internă.


„Putem vorbi de două interpretări ale discursului lui Putin. Prima ar fi că președintele Rusiei reprezintă un pericol direct pentru țările vecine. A doua interpretare este că toate aceste cuvinte strașnice și amenințătoare sunt doar un truc, iar Putin în viitorul său mandat se va concentra pe politică internă și că amenințările au fost făcute doar pentru posturile TV. Desigur că și în pofida acestei ieșiri situația din Ucraina rămâne una grea, iar pericolele din partea Rusiei nu vor dispărea”, a explicat expertul de la Carnegie Endowment for Internațional Peace Europe din Londra.

Luna trecută, Vladimir Putin a anunțat că un atac nuclear împotriva unui aliat al Moscovei va fi considerat un atac contra Rusiei, avertizând că armata rusă deține o rachetă de croazieră invincibilă și va riposta imediat.

Sursa: ziare.com


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md