23:59:16 15.11.2018
 
Stiri

Cântăreții noștri pe gondolele de la Veneția

Moldovenii în lume 07.03.2014 09:53 Vizualizări6266 Autor: Ziarul National
Cântăreții noștri pe gondolele de la Veneția

Imagine // Doi basarabeni încântă turiștii din Italia cu cântecele lor și se laudă cu colaborări prețioase în lumea showbizului mondial

Îi distrează pe turiștii din toată lumea care vizitează Veneția, dornici de a face o călătorie pe apă. Violeta este unica femeie care cânta pe gondolă, încântând publicul cu cântece populare venețiene, napolitane și din restul regiunilor Italiei, iar Radu, soțul ei, o acompaniază la acordeon. Italienii sunt mândri de compatrioții noștri, deoarece promovează cântecul lor popular, dar aceștia interpretează și muzică tradițională românească în ritmuri de jazz. Radu Zaplitnâi se află de aproape 20 de ani în Italia și a excelat nu doar în muzică, dar și în dans, și în cinema, colaborând cu personalități mari ale showbizului mondial.

I-a unit „Radu mamei”

Muzicienii noștri sunt invitați în cele mai selecte localuri din Italia pentru a cânta melodii italiene, franceze, tangou argentinian, jazz, dar și muzică din Basarabia și România. Inițial, Radu a cântat în stradă, fiind probabil primul moldovean care a cântat, încă în anii 1994-1996, în Piața San Marco - piața principală din Veneția. Ambii au studiat la Liceul de muzică „Ciprian Porumbescu” de la Chișinău, doar că la o diferență de 12 ani, ca mai apoi, prin intermediul cântecului, să se întâlnească în străinătate. „Într-o bună zi, în timp ce mă plimbam prin San Marco, am auzit-o pe Violeta cântând la cobză „Radu mamei”, lucru care m-a făcut să mă apropii de ea, iar peste puțin timp să ne luăm din dragoste”, povestește Radu. Astăzi, ei aniversează opt ani de căsătorie.

După ce s-au cunoscut, Radu și Violeta au format un band muzical perfect. Voce, pian, cobză, mandolină, acordeon şi dans tradiţional din ţările din Europa de Est. Toate într-un spectacol unic, susținut doar de doi oameni.

Pe post de dansator în „Casanova”

La început, Radu a activat și ca dansator, cutreierând multe țări din Europa, Japonia, Africa de Sud. Tatăl său fiind coregraf, l-a învățat această meserie de mic, având ocazia să danseze pe cele mai importante scene din Rusia, inclusiv pe cea de la „Bolșoi”. Deja fiind în Italia, el a evoluat în calitate de dansator în filmul american „Casanova”, interpretând dansuri de la acea epocă: menuet, giga și vals. Acțiunea filmului are loc în Veneția și include scene de sărbătoare la palat și de dans. Moldoveanul nostru a dansat alături de mari staruri de cinema, printre care și celebrul actor Jeremy Irons, deținătorul Premiului Oscar.

Prieten cu celebrul Pierre Cardin

De asemenea, a colaborat cu o societate muzicală care se ocupa de gestionarea diferitelor activități muzicale la Veneția, în special a faimoaselor serenade de pe gondolă. A cooperat și cu celebrul creator de modă de la Paris Pierre Cardin,Radu fiind invitat ca acordeonist la manifestările din castelul Marquis de Sade din orășelul Lacoste. Împreună au mai organizat o serie de concerte în sudul Franței, într-o localitate de lângă Cannes. Sala de concerte în aer liber face parte din faimosul Pallais Bulles, o casă atipică construită în formă de bule, vila privată a celebrului creator. A impresionat cu a sa interpretare la acordeon la concertele susținute în Teatrul „Espace Cardin” de pe Champs-Élysées și în alte locuri private ale acestui domn bogat. „L-am întrebat care ar fi secretul bogăției și el mi-a răspuns că, dacă pot, să nu fiu niciodată al doilea. Mi-a zis că, dacă ar putea, ar crea un podium și pe Lună, numai pentru simplul fapt de a fi primul”, ne-a relatat Radu. Peirre Cardin a fost primul care a prezentat moda pentru bărbați și el însuși a defilat printre primii pe podium. A fost un pionier în a prezenta, într-un mod neobișnuit, și moda pentru copii.

Îi preferă totuși pe Sulac și Botgros

Dintre piesele moldovenești pe care le interpretează pentru concetățenii noștri din peninsulă, dar și pentru publicul italian, le preferă pe cele ale lui Nicolae Sulac și Nicolae Botgros. Radu și Violeta compun și muzică proprie. „De fapt, din acest motiv am și studiat muzica. Chiar recent am realizat două melodii în stil popular moldovenesc: „Mirosul pâinii” și „Hora lui Pasat”, textul și muzica aparținând Violetei”, ne-au comunicat ei. Aceste cântece reflectă realitatea și personajele din satul Plopi, raionul Cantemir, de unde este originară cântăreața de pe gondolieră. De remarcat că Violeta este, probabil, unicul om care cântă muzică jazz la cobză.

Vorbind despre modul cum sunt organizate petrecerile moldovenilor în Italia, Radu ne-a relatat că aceștia se adună des pe la astfel de manifestări. „Le place mult să se veselească și să petreacă până în ziuă, oriunde s-ar afla, iar cei din alte țări rămân plăcut surprinși de dansurile și chiuiturile noastre. Îi impresionează în special felul conaționalilor noștri de a bate cu picioarele în pământ. Sunt convinși că suntem un popor foarte talentat în domeniul artei și nu numai. Mi-aș dori ca basarabenii să fie mult mai uniți și capabili de a aprecia succesele altora”, ne-a mai spus Radu.

Cătălin Mihai

Merită și prietenii tăi să știe ASTA!


Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.11.2018 13:00 Ziarul National Victor Chirilă // Cine e de vină că R...

12.11.2018 09:18 Nicolae Negru O altă perspectivă asupra furtului mi...

11.11.2018 15:40 Ziarul National Gheorghe Erizanu // Cetățeanul Băsescu

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Majoritatea sondajelor de opinie arată că doar patru partide ar putea accede în Parlament la alegerile din februarie 2019, iar următoarea guvernare ar putea fi de coaliție. Ce alianțe postelectorale ar fi benefice pentru viitorul R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md