Candu a fost pus în DIFICULTATE când a fost întrebat despre cele CINCI TELEVIZIUNI ale lui Plahotniuc


Președintele Parlamentului, Andrian Candu, e de părere că mai puțin contează cine și câte posturi de televiziune are și cine stă în spatele acestora, decât prezentarea echidistantă a informației.
Spicherul Parlamentului chiar s-a arătat deranjat de faptul că jurnaliștii deseori nu oglindesc în mod profesionist activitatea Legislativului, iar unii nici nu înțeleg ce e o moțiune de cenzură. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul deschiderii primului Forum Media, care este organizat la Chișinău în perioada 27-28 octombrie curent.
Andrian Candu a vorbit la eveniment despre libertatea de exprimare, despre responsabilitatea fiecăruia, dar și despre legislația în domeniul mass-media. „Deseori, ceea se întâmplă în Parlament este relatat greșit din punct de vedere al profesionalismului jurnalistului. Suntem gata să organizăm acțiuni în comun ca să înțelegeți, de exemplu, ce înseamnă o moțiune de cenzură. Uneori, știrile prezentate nu au nimic în comun cu evenimentul. Dacă e să vorbim de responsabilitate, atunci toți avem locul nostru și munca noastră. Fiecare muncă are impactul său. Documentele semnate de mine au impact asupra vieții populației. Astfel de impact are și ceea ce prezentați voi”, a menționat Candu.
Acesta a precizat că, începând cu luna noiembrie, publicul va cunoaște cine sunt acționarii și patronii posturilor de televiziune din R. Moldova. „În sistemul media e mai important să cunoaștem acționariatul decât în sistemul bancar. Bineînțeles că și în sistemul bancar trebuie să cunoaștem acționarii. Trebuie să vedem ce grupuri de interese stau în spatele unei televiziuni. Dacă un organ mass-media spune neadevăruri, atunci trebuie să apară în loc alte două televiziuni care să ne informeze echidistant”, este de părere democratul.
Directorul executiv al Transparency International-Moldova, Lilia Carasciuc, a avut o întrebare către Andrian Candu: „Mie mi-a plăcut când ați spus că nu trebuie să fim manipulați și la fiecare informație, care de fapt e o dezinformare, trebuie de venit cu două știri obiective. Vreau să vă întreb ceva. La cele cinci canale care aparțin aceluiași proprietar, toți cunosc despre cine e vorba, inclusiv dvs., care alte 10 canale putem să le contrapunem ca să nu fim manipulați?”.
Andrian Candu a fost pus în dificultate să dea un răspuns concret la întrebarea directorului executiv al Transparency International-Moldova. „O să-mi fie mai greu să răspund la întrebare, să enumer canalele. Cât ține de proprietari, e foarte important ca ei să raporteze toată informația, iar societatea și publicul să cunoască cine finanțează posturile de televiziune. Faptul că eu merg la o televiziune sau alta mai puțin contează și chiar nu cred că denumirile acestora e atât de importantă. Cert este faptul, vorbesc despre ceea cu ce ați început, opinia a doua și dreptul la replică. Atunci, lucrurile se echilibrează, indiferent de denumirea canalului, indiferent de proprietar. Cu cât mai diversificate sunt opiniile, cu atât mai mari sunt șansele telespectatorului să-și facă concluziile de rigoare. Asta e mult mai important decât denumirile de canale și numărul lor”, a răspuns Andrian Candu.
La rândul său, premierul Valeriu Streleț, care a participat la deschiderea Forumului Media, a declarat că asistă la un eveniment important într-un moment sensibil pentru R. Moldova. Streleț a menționat că, atunci când apare în fața reprezentanților presei, are emoții mari. „De obicei, am emoții, dar astăzi parcă sunt la un examen, deoarece mă aflu în fața cremei, spumei breslei jurnalistice din R. Moldova. Uneori și eu mă mir când citesc în presă că am spus unele lucruri. Că s-a interpretat într-un fel anume declarațiile mele. Sunt conștient că, pentru a fi un jurnalist independent, este un lux. Provocările sunt mari și responsabilitatea e mare. Recunosc că uneori am limitat într-un anumit fel dreptul la informare. La fel mai admit că există tentative de a controla politic mass-media. Eu îmi doresc ca, din presă parțial liberă, să avem una totalmente liberă”, a declarat premierul.
La primul Forum Media, care întrunește 150 de participanți, vor fi dezbătute mai multe probleme cu care se confruntă presa din R. Moldova, iar în final va fi elaborată o foaie de parcurs și o rezoluție care va fi înmânată autorităților.









































































