Departamentul pentru Românii de Pretutindeni lansează „Taberele ARC”: 7 000 de copii ai românilor din afara granițelor, așteptați la taberele din România, în vara 2025! „Copiii vor avea parte de experiențe diverse. Îi așteptăm cu drag în țară!”


Circa 7 000 de copii ai românilor din afara granițelor, inclusiv din R. Moldova, sunt așteptați să se odihnească în vara anului curent la nouă tabere din România.
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) din cadrul Guvernului României a lansat joi, 15 mai, cea de-a XVI-a ediție a Programului de „Tabere ARC”.
„În acest an, tinerii români de pretutindeni vor avea oportunitatea să cunoască România prin interacțiunea cu meșteri și artiști populari din diferite zone ale țării. În cadrul activităților programate, ne dorim să transmitem într-un mod cât mai plăcut, accesibil și distractiv o parte din tradițiile și cultura noastră națională. În fiecare dintre cele nouă locații, cele mai multe de până acum, copiii vor avea parte de experiențe diverse, pe măsura curiozității și entuziasmului lor. Îi așteptăm cu drag în țară!”, a afirmat Cristina–Lavinia Arnăutu, director cu atribuții de secretar de stat al DRP.
Programul de „Tabere ARC” al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni este destinat elevilor şi tinerilor români din afara granițelor țării, care se încadrează, conform legii, în categoria românilor de pretutindeni.
În perioada 15 mai – 15 iunie 2025, cei interesați se pot înscrie prin intermediul aplicației https://dprp.arc.inspect.com.ro/. Aplicația permite înscrierea de grupuri de până la 12 participanți, de asemenea, alegerea perioadei și a locației.
Organizatorii vor asigura cheltuielile de cazare şi masă pentru toţi participanții din tabere. Participanţii din diaspora îşi vor asigura, din surse proprii, cheltuielile de transport din ţara de reşedinţă până la Bucureşti şi retur.
Timp de o săptămână, copiii își pot îmbunătăți cunoștințele despre România și abilitățile de comunicare în limba română prin intermediul atelierelor interactive în care vor învăța meșteșuguri tradiționale, cum se realizează obiectele de artizanat sau portul popular. În același timp, prin dans, muzică, activități sportive și cu caracter preventiv (prim-ajutor, siguranță rutieră, prevenirea incendiilor, campanii antidrog etc), întâlniri cu reprezentanți ai autorităților locale și excursii la cele mai frumoase obiective, vor afla mai multe informații despre istoria, geografia și cultura zonei vizitate.
Ediția din acest an, organizată cu sprijinul Agenției Naționale pentru Sport, al Consiliului Județean Dâmbovița și al Patriarhiei Române, se va desfășura în intervalul 1 iulie – 2 septembrie 2025, în serii consecutive, de câte opt zile, în următoarele locații:
1. Centrul de Agrement Oglinzi, județul Neamț
2. Centrul de Agrement Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud
3. Centrul de Agrement Codrii de Aramă, județul Botoșani
4. Centrul de Agrement Căprioara - Moroeni, județul Dâmbovița
5. Centrul de Agrement Gălăciuc, județul Vrancea
6. Satul de vacanță IC Ponor Padiș, județul Cluj
7. Centrul Sportiv Național „Elisabeta Lipă” Snagov, județul Ilfov
8. Centrul Sportiv Național Arcul de Triumf, municipiul București
9. Mănăstirea Caraiman – Bușteni, județul Prahova.








































































