16:37:07 19.04.2024
Stiri

Rețeta Tamarei Șchiopu // Supă de linte

Reportaj 15.09.2013 16:07 Vizualizări3815 Autor: Ziarul National
Rețeta Tamarei Șchiopu // Supă de linte


Carne vegetală: lintea

Lintea este o alternativă minunată pentru carne, precum şi foarte nutritivă. Pentru a-i spori beneficiile, lintea trebuie servită cu legume şi cu cereale, precum ar fi orezul şi pâinea. Pentru vegetarieni şi cei care postesc, lintea este unul din produsele de bază.

În prezent se cultivă mai multe feluri de linte: linte verde, linte roşie, linte brună. În bucătăria asiatică, lintea este de neînlocuit, fiind o sursă bună de seleniu, fier, mangan, fosfor, zinc, tiamină, acid folic şi vitamina B6.

Pe lângă microelemente, lintea mai conţine cantităţi importante de fibră vegetală, care menţine digestia corectă şi previne constipaţiile. Unele studii ştiinţifice susţin că lintea, precum şi alte leguminoase (fasolea, năutul, soia) previn cancerul de colon şi cancerul rectal.

Lintea este extrem de folositoare pentru persoanele care suferă de diabet, deoarece amidonul din linte aste absorbit şi digerat foarte încet. Aceasta conduce la eliberarea lentă a glucozei, prin urmare, reglează nivelul zahărului din sânge.

Beneficiile acestor produse – lintea, fasolea, soia, năutul – sunt în continuu studiate şi prezintă interes pentru savanţi, deoarece se presupune că ele au un rol important în prevenirea unor forme de cancer, mai ales a cancerului mamar, precum şi a osteoporozei şi dereglărilor hormonale.

Atenţie: produsele din soia pot crea reacţii alergice la unii oameni.

În afară de linte şi mazărea fragmentată, toate produsele boboase trebuie ţinute în apă peste noapte, ca să se înmoaie fibrele şi carbohidraţii. Aceasta va reduce timpul necesar pentru gătire, precum şi senzaţia de flatulenţă creată de multe leguminoase. Flatulenţa poate fi redusă şi prin condimentarea produselor cu cimbru, salvie sau frunze de melisă.

Un mod foarte simplu de a pregăti un pilaf de linte este de a o amesteca cu orez cu boabe lungi 1:1. Amestecul se pune într-o cratiţă adâncă, peste ceapă tocată călită într-un pic de ulei (puteţi adăuga orice alte legume preferate: morcov, ardei dulce, roşii). În amestecul obţinut se toarnă bulion fierbinte, în volum de două ori mai mare decât al lintei cu orez, şi totul se lasă pe foc încet, timp de 20 de minute, până când bulionul se absoarbe complet.

Un asemenea pilaf conţine toate substanţele nutritive necesare, este delicios şi poate servi ca garnitură la carne sau la peşte. În post, acest pilaf poate fi servit cu un ghiveci aromat.

Cinci motive de a consuma linte:

    -o sursa bună de proteine;

    -conţinut scăzut de grăsimi;

    -sursă de minerale şi vitamina B;

    -reglează nivelul zahărului din sânge;

    -micşorează nivelul de colesterol din sânge.

Mai jos vă ofer o reţetă simplă de supă de linte

Cândva lintea nu doar că era pe larg folosită în Moldova, ci chiar şi exportată. Cu timpul a ieşit din „vogă”, mai ales când carnea a devenit mai ieftină şi accesibilă pentru păturile mai sărace. Dar roata vremii se întoarce. Lumea recunoaşte din nou importanţa nutritivă a lintei, dar şi gustul său plăcut şi poate că în viitor gospodinele vor putea cumpăra nu doar linte de import, ci şi autohtonă.

Ingrediente pentru 4-5 persoane

    ·250 de grame de linte preferată

    ·trei morcovi medii

    ·o ceapă mare

    ·o lingură de pastă de tomate

    ·două linguri de ulei preferat

    ·verdeaţă

    ·500 ml bulion vegetal

    ·roșii uscate, tăiate pai (opțional)

    ·sare şi piper negru măcinat

Mod de preparare

    1.Lintea se spală, apoi se lasă pe o oră să se înmoaie în apă rece. Dacă se foloseşte linte roşie, aceasta nu are nevoie de înmuiat.

    2.Lintea se pune la foc într-un volum de apă de trei ori mai mare decât lintea (la o cană de linte se toarnă trei căni de apă). Se fierbe timp de 10-15 minute la foc mediu, fără sare.

    3.Între timp, se înăbușă ceapa tocată cu morcovul şi cu pasta de tomate. Se va urmări ca ceapa să nu se ardă.

    4.Când lintea e moale şi pufoasă se stoarce de fiertură şi se toarnă peste legumele înăbuşite.

    5.Dacă se păstrează apa în care a fiert lintea, aceasta tot poate fi adăugată în supă, deşi lichidul bogat în nutrienţi ar putea cauza balonare sporită.

    6.Totul se mai lasă pe foc timp de trei-patru minute, apoi se adaugă bulionul fierbinte, verdeaţa şi condimentele.

    7.După posibilitate, în supă pot fi adăugate felioare de roşii uscate (pentru o aroma deosebită), la etapa a treia.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md