10:58:31 10.07.2025
Stiri

Abandonul Ucrainei ar întări curentul unionist

Opinii 15.11.2013 08:39 Vizualizări2050
Abandonul Ucrainei ar întări curentul unionist

Prezentul continuu

Adepţii cauzei europene din Republica Moldova, al căror număr, orice s-ar spune, este în creştere, sunt cuprinşi astăzi de o adâncă nelinişte în urma ultimelor evoluţii de la Kiev. O posibilă nesemnare de către Ucraina a Acordului de Asociere cu UE îi bagă în sperieţi pe foarte mulţi dintre conaţionalii noştri care gustă cu tot mai mult nesaţ din ideea europeană.

Fără panică

Chişinăul urmăreşte îngrijorat piruetele lui Victor Ianukovici. Gândurile oamenilor se înfioară de o teamă nervoasă pe care o dau spulberările de vise aproape împlinite. O frică alarmantă le-a închipuit multora scenarii dezastruoase.

Unii observatori politici, deşi îşi dau seama că abandonul ucrainenilor nu va afecta poziţiile Chişinăului la Summitul de la Vilnius, presupun că ulterior, totuşi, UE ar putea să lase din braţe R. Moldova. Deprimaţi, ei afirmă că Europei, dezamăgite de ieşirea Ucrainei din cursă, nu-i exclus să i se facă lehamite de această zonă.

Înţelegem groaza dramatică de care sunt stăpâniţi unii, dar considerăm că tristeţea şi panica lor nu sunt justificate. Degeaba s-au speriat. Şi asta, din câteva motive.

Chişinăul stimulează europenismul Kievului

Mai întâi, chiar dacă Kievul va rata Summitul de la Vilnius, încă nu-i pierdut totul. Este exclus ca Occidentul să renunţe definitiv la Ucraina. Lupta va continua, deoarece miza nu este doar geopolitică, ci şi existenţială.

Kievul este indispensabil nu doar pentru Rusia, ci şi pentru Occident. Fără această ţară, UE riscă mult să se pomenească la frontierele ei răsăritene cu un nou imperiu rus, nu mai puţin ostil decât cel vechi.

Mai apoi, şi anterior, mai cu seamă în primele luni după preluarea puterii de Ianukovici, relaţia Kievului cu UE a atârnat de un fir de aţă. Acest fapt însă nu numai că n-a prejudiciat parcursul european al Chişinăului, ci din contra, l-a stimulat.

Bruxellesul, prin favorurile pe care le făcea R. Moldova, încerca să stârnească gelozia Ucrainei, încurajând-o astfel să facă o alegere europeană. Şi de cele mai multe ori aceste tactici şi-au atins scopul. Nu văd motive care ar face astăzi UE să lase de izbelişte Chişinăul şi să nu-l mai folosească pentru a atrage Kievul pe orbita occidentală.

Factorul românesc

Şi în fine, dar nu şi în ultimul rând, există factorul românesc care constrânge UE să asimileze R. Moldova. În cazul căderii frontului ucrainean, Bucureştiul îşi va înteţi eforturile în vederea apropierii efective a Chişinăului de Europa, marşând şi pe acordarea grabnică a paşapoartelor româneşti cetăţenilor din stânga Prutului.

Concomitent, spectrul amânării perspectivelor de aderare şi al diminuării şanselor de ridicare a vizelor va induce o stare de încordare în societatea noastră. Incertitudinea şi deziluziile îi vor determina pe cei mulţi să-şi dorească o rezolvare mecanică a chestiunii europene prin unirea cu România.

Numărul deţinătorilor de paşapoarte româneşti, în cazul forţării procesului de redobândire a cetăţeniei, ar putea să se cifreze în Republica Moldova la 2 milioane de persoane. Acest fapt va întări curentul unionist care se va lăţi nu doar la etajele de jos ale societăţii, ci şi în vârfurile politice.

Factorul american

Aţi putea să-mi obiectaţi că revenirea Ucrainei în sfera rusească de influenţă va da apă la moară partizanilor Uniunii Vamale din dreapta Nistrului. Puţin probabil.

Atracţia europeană e mult mai puternică decât cea asiatică, orice ar spune unele sondaje trase de păr. Şi cum fructul oprit este mai dulce, o eventuală conjunctură geopolitică glacială în jurul Republicii Moldova le-ar conferi Europei şi României un farmec deopotrivă irezistibil.

UE este conştientă, desigur, de toate aceste lucruri. De aceea va căuta să evite cu orice preţ o escaladare a tensiunilor între Prut şi Nistru, ceea ce înseamnă că şi de acum încolo Chişinăul va rămâne în graţiile Bruxellesului.

Să nu uităm şi de factorul american. Demararea recentă a lucrărilor de la Deveselu obligă Washingtonul să furnizeze securitate şi Republicii Moldova pentru a evita o destabilizare riscantă în apropierea bazelor sale.

Autor: Petru Bogatu
Top stiri

Parteneri
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte