20:27:31 19.04.2019
 
Stiri

FOTO // BANI din România: „Steluța” de la Mateuți STRĂLUCEȘTE din nou. Nu a mai fost reparată niciodată din 1967

Social 08.08.2018 20:42 Vizualizări1390 Autor: Ziarul National
FOTO // BANI din România: „Steluța” de la Mateuți STRĂLUCEȘTE din nou. Nu a mai fost reparată niciodată din 1967

Grădinița „Steluța” din satul Mateuți, raionul Rezina, s-a transformat într-o adevărată bijuterie a localității, după ce a fost renovată cu bani din România.

Clădirea grădiniței a fost construită în 1967, iar de atunci nu a beneficiat vreodată de lucrări de construcție și de reparații capitale.

Pentru reparația și dotarea grădiniței au fost alocate peste trei milioane de lei, contribuția Guvernului României ridicându-se la aproape 2,8 milioane.

Până acum, instituția funcționa doar cu o singură sală, cu o capacitate de maximum 25 de copii. Datorită suportului financiar oferit de Guvernul României, grădinița a fost reconstruită și astăzi dispune de sală de activități sau odihnă, grup sanitar pentru copii, vestiare, cabinet medical, bloc alimentar, oficiu alimente, centrală termică, spălătorie şi depozitări rufe, birou educatori și directori. Mai mult, numărul de copii care frecventează grădinița a crescut de trei ori, până la 75.„Această grădiniță este una din cele 845 de instituţii preşcolare renovate din banii oferiți de Guvernul României, care a decis să continue programul prin alocarea unei sume suplimentare de trei milioane de euro. Prin programele concrete pe care le avem în derulare în Republica Moldova dorim să susținem obiectivul integrării țării dvs. în Uniunea Europeană. Vă încurajez să profitați din plin de relațiile speciale pe care le are România cu Republica Moldova, de comunitatea de limbă, istorie și tradiție, astfel ca să creăm împreună proiecte frumoase și să le multiplicăm pe viitor”, a declarat Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, prezent astăzi la inaugurarea instituției preșcolare.

Directorul executiv al Fondului de Investiții Sociale din Moldova, Mircea Eșanu, a declarat că la grădinița din Mateuți a fost reconstruită clădirea grădiniței, montat acoperișul șarpant, s-au efectuat lucrări interioare și exterioare, s-au instalat uși și ferestre noi, s-au montat pardoseli noi, a fost instalat sistemul de încălzire, de ventilare, au fost reparate rețelele electrice de apă și canalizare, s-au efectuat lucrări de amenajare a teritoriului, s-a montat pavaj, au fost instalat terenul de joacă, iar grădinița a fost dotată și cu mobilier.

Amintim că, pentru renovarea și dotarea grădinițelor din Republica Moldova, Guvernul României a alocat 26 de milioane de euro prin „Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova”. Din aceste fonduri au fost renovate 845 de grădiniţe din stânga Prutului.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2019 09:16 Nicolae Negru „ACUM” va înlocui PSRM, Plahotniuc aș...

18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

15.04.2019 09:29 Nicolae Negru Dodon ca rău mai mic

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md