00:12:13 16.07.2019
 
Stiri

Avocatul Poporului, CONSTERNAT de decizia autorităților de a expulza din R. Moldova cetățenii turci de la „Orizont”

Social 07.09.2018 14:30 Vizualizări1390 Autor: Ziarul National
Avocatul Poporului, CONSTERNAT de decizia autorităților de a expulza din R. Moldova cetățenii turci de la „Orizont”

Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, este consternat de decizia autorităților R. Moldova de expulzare a unui grup de persoane de origine turcă din administrația Liceului Teoretic „Orizont”, sub pretextul existenței unor amenințări la adresa securității naționale. Acesta cere autorităților, în cazul în care cetățenii turci nu au fost expulzați din R. Moldova, „să se abțină de la alte decizii de acest gen”.

În opinia ombudsmanului, au fost sfidate în mod flagrant angajamentele internaționale privind respectarea drepturilor omului asumate de către R. Moldova, prin aderarea la Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale; Convenția ONU împotriva torturii și altor tratamente; Convenția privind statutul refugiaţilor, încheiată la Geneva la 28 iulie 1951.

„Informația apărută în spațiul public oferă temeiuri de a presupune că nu au fost respectate nici prevederile legale prevăzute în Constituția R. Moldova (articolul 19), Legea nr. 270 din 18.12.2008 privind azilul în R. Moldova; Legea nr. 200 din 16.07.2010 privind regimul străinilor în R. Moldova. Deși Convenția nu garantează dreptul de obținere azilului, statul care efectuează expulzarea este obligat să se abțină de la îndepărtarea unei persoane care este expusă riscului de moarte sau de maltratare în statul de destinație”, susține Mihai Cotorobai.

Avocatul Poporului nu contestă faptul că statul are dreptul de a controla intrarea, șederea și îndepărtarea străinilor de pe teritoriul său. „Însă aceasta nu înseamnă că străinii aflați legal sau chiar ilegal pe teritoriul unui stat nu pot invoca cel puțin unele dintre drepturile și libertățile garantate de Convenție și/sau de protocoalele sale adiționale. În acest context, autoritățile statului sunt obligate, înainte de a lua decizie de expulzare, să analizeze minuțios riscurile la care poate supusă persoană și consecințele expulzării acesteia. Or, în Turcia riscul pentru persoanele expulzate de a fi supuse torturii, tratamentelor inumane și degradante este unul iminent, potrivit multiplelor rapoarte internaționale”, se precizează în comunicatul de presă emis de Avocatul Poporului.

Mihai Cotorobai a mai adăugat că subscrie inițiativei președintelui Parlamentului de a desfășura audieri parlamentare în acest caz și că va prezentat în Legislativ. „În cazul în care grupul de persoane de la Liceul Teoretic moldo-turc nu a fost încă expulzat din țară, ombudsmanul cheamă autoritățile să renunțe la această intenție. Avocatul Poporului îndeamnă organele competente să se abțină de la alte decizii de acest gen față de persoane de origine turcă, pentru care, eventual, se planifică extrădare la solicitarea autorităților turce”, conchide sursa citată.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Rustin 07.09.2018 16:22

Avocatul ăsta ar trebui dintâi să se informeze corect, apoi să fută capul în stânga și dreapta, neștiind nici un detaliu.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.07.2019 09:23 Nicolae Negru Îi va telefona Putin Maiei Sandu?

12.07.2019 09:21 Nicolae Negru „Ultima redută” a căzut! Ce urmează?

10.07.2019 10:19 Ziarul National Diferențe între LIDERI și șefi. A avu...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md