16:42:14 21.10.2018
 
Stiri

Autoritățile își propun să deschidă centre de zi pentru micuții cu vârste de la patru luni până la trei ani, pentru a preveni ABANDONUL

Social 20.07.2018 12:39 Vizualizări737 Autor: Ziarul National
Autoritățile își propun să deschidă centre de zi pentru micuții cu vârste de la patru luni până la trei ani, pentru a preveni ABANDONUL
Poză simbol

În R. Moldova ar putea fi deschise centre de zi pentru copiii cu vârste între patru luni și trei ani, cu scopul de a preveni separarea copilului de familie, marginalizarea, excluderea sociale şi instituţionalizarea copilului, a facilita procesului de reintegrare familială și incluziune educațională și socială a copilului.

Astfel, părinții își vor putea lăsa micuții pe mâini sigure, în timp ce vor merge la serviciu pentru a asigura existența familiei.

Potrivit Regulamentului-cadru privind organizarea şi funcţionarea Serviciului „Centrul de zi pentru îngrijirea copiilor cu vârsta de 4 luni - 3 ani”, aprobat în această săptămână de Guvern, un asemenea centru va acorda asistenţă copiiilor în conformitate cu particularităţile individuale de dezvoltare, va consolida competenţele parentale şi va susţine familiile în soluționarea problemelor lor, precum și va monitoriza evoluţia situaţiei copilului în perioada aflării acestuia în instituție.

Centrele vor fi amplasate în comunitate, în spații adaptate din apartamente sau case de locuit, clădiri ale autorităților publice sau închiriate de către acestea, instituții de educație preșcolară, centrele de plasament şi reabilitare pentru copii din subordinea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și vor avea o capacitate maximă de 12 copii.

Copii vor fi admiși în cadrul centrului în baza cererii părintelui sau a persoanei în grija căruia se află sau a asistentului parental profesionist ori părintelui educator, în cazurile existenței unui risc înalt de separare a copilului de familie și evaluării complexe a copilului și familiei în cadrul serviciului de sprijin pentru familiile cu copii.

La fel, copii vor beneficia de servicii de alimentație, formarea deprinderilor de viață, dezvoltarea abilităților de comportament și cognitive, relaționale etc.

Cheltuielile privind organizarea și funcționarea Serviciului social „Centrul de zi pentru îngrijirea copiilor cu vârsta de 4 luni – 3 ani” vor fi suportate de către prestatorii serviciului şi se vor efectua în limitele alocaţiilor prevăzute anual în bugetele unităților administrativ-teritoriale/bugetele Centrelor de plasament şi reabilitare pentru copii din subordinea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale sau din sursele prestatorilor privați, precum şi ale mijloacelor provenite din donaţii, granturi şi alte surse conform legislaţiei.

Începând cu anul 2011, acest fel de serviciu a fost dezvoltat și pilotat în mun. Chișinău, mun. Bălți și or. Glodeni, fiind create șase astfel de centre, care au avut o rată de succes de peste 90% de prevenire a cazurilor cu risc de separare a copilului de familie, fiind adresate în primul rând, mamelor solitare, dar și familiilor complete în situație de criză.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.10.2018 08:59 Nicolae Negru Politica urii

18.10.2018 10:02 Ziarul National Gheorghe Erizanu: Erdogan

15.10.2018 09:25 Nicolae Negru „Malul stâng întreabă malul drept”

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că sintagma „integrare europeană” trebuie introdusă în Constituția R. Moldova?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md