06:16:44 21.04.2019
 
Stiri

ATENȚIONARE // Buruiana care afectează sănătatea a sute de mii de cetățeni a împânzit R. Moldova și nimeni nu întreprinde nimic pentru a o stârpi: Ce AMENZI riscați

Social 10.08.2018 12:00 Vizualizări3032 Autor: Ziarul National
ATENȚIONARE // Buruiana care afectează sănătatea a sute de mii de cetățeni a împânzit R. Moldova și nimeni nu întreprinde nimic pentru a o stârpi: Ce AMENZI riscați

Ambrozia, planta care prezintă pericol pentru sănătatea a sute de mii de cetățeni, poate fi întâlnită tot mai des pe teritoriul R. Moldova.

Aceasta a ajuns să crească pe marginea drumului, pe terenurile lăsate pârloagă, prin parcuri, în grădini, în culturile de cereale, de florea-soarelui etc.

Deși este extrem de periculoasă pentru oameni, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) notează că în majoritatea localităților din republică nu se intreprind măsuri fitosanitare de combatere a acestei plante, chiar dacă legislația obligă toți cetățenii să nimicească buruienile dăunătoare. În caz contrar, sunt prevăzute amenzi cuprinse între 150 și 4 500 de lei.

În perioada august-septembrie, polenul Ambroziei, purtat de vânt, provoacă polinoze și este unul dintre factorii agravanţi ai astmului bronşic, maladie de care suferă peste 160 000 de moldoveni.

O singură plantă matură poate elibera până la opt miliarde de grăunțe de polen și până la 30 000 de semințe care își păstrează calitățile germinative timp de 40 de ani.

Specialiștii de la ANSA amintesc măsuri de nimicire a plantei, printre care se numără smulgerea din rădăcină sau tăierea repetată, cel puţin de trei ori, înainte de înflorire, pentru a nu provoca dispersia polenului, sau eradicarea prin lucrări agricole, ca de exemplu săpat, prăși, tăiat sau cosit manual sau mecanic.

Ambrosia poate fi controlată cu succes folosind şi erbicide. Pentru terenurile necultivate, margini de drumuri, terasamente de cale ferată o soluţie ar fi erbicidele totale, pe bază de glifosat sau cosirea, de preferat înaintea înfloririi, evitându-se astfel apariţia polenului răspunzător de alergii.

Totodată, substanţele la care este sensibilă această buruiană sunt preparatele pe bază de imazamox sau florocloridon, produse permise pentru utilizare în Republica Moldova.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2019 09:16 Nicolae Negru „ACUM” va înlocui PSRM, Plahotniuc aș...

18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

15.04.2019 09:29 Nicolae Negru Dodon ca rău mai mic

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md