Ardei, roșii și castraveți de IMPORT, doar în perioada rece a anului: Asigurarea pieței interne cu fructe și legume autohtone, PLANUL autorităților până în 2025
Autoritățile responsabile de la Chișinău își propun ca, până în anul 2025, să sporească competitivitatea fructelor și legumelor autohtone, să accelereze investițiile și inovațiile în domeniul horticol, să formeze forță de muncă competitivă și să asigure un mediu de afaceri competitiv.
Dacă în anul 2018 volumul horticol general in 2018 a fost de circa 730 de mii de tone, în perioada anilor 2019-2025 acesta ar trebuie să crească cu 123%, inclusiv datorită modernizării continue a tehnologiilor aplicate.
Totodată, importul de producție horticolă se va reduce cu 25,6% în viitorii șase ani, ardeii, roșiile sau castraveții din afară fiind legumele care vor asigura necesarul de pe piață doar în sezonul rece, la fel ca importul unor fructe pentru asigurarea unui sortiment mai larg.
Aceste obiective au fost notate în proiectul Programului de dezvoltare a horticulturii pentru anii 2019-2025, elaborat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului împreună cu Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova, supus acum discuțiilor publice.
Proiectul programului mai prevede sporirea exportului de producție horticolă, care ar urma să crească de la 295 de milioane de dolari în anul 2019 – la 618 milioane de dolari în anul 2025. Creșterea prognozată a exportului se bazează pe diversificarea cât mai rapidă a piețelor de export și a prețurilor avantajoase.
Conform estimărilor, din punct de vedere al investițiilor necesare pentru dezvoltarea durabilă a sectorului horticol autohton pentru anii 2019-2025 sunt necesare estimativ 14 miliarde de lei. Cele mai mari investiții sunt preconizate în infrastructura post-recoltare care până în 2025 vor fi de circa 7 miliarde de lei.
Cutremur puternic, resimțit la Chișinău: Seismul s-a produs în Vrancea
Biroul Politici de Reintegrare, despre cazul scriitorilor interziși în Transnistria: „Retorica pacifistă a Tiraspolului este una de fațadă, nu există nicio deschidere pentru comunicare”. Mediatorii internaționali, sesizați
Nouă participanți la referendumul constituțional din 20 octombrie: Partidele care vor convinge oamenii să spună NU la referendum, în minoritate