14:21:53 23.04.2024
Stiri

ANALIZĂ // E haos la vârf în SUA, dar generat din interior. Ce-ar face Trump în caz de criză majoră?

Știri 15.05.2017 18:03 Vizualizări2826 Autor: Ziarul National


ANALIZĂ // E haos la vârf în SUA, dar generat din interior. Ce-ar face Trump în caz de criză majoră? Sursa: ziare.com

La Casa Albă s-a sfârşit o săptămână haotică, în care membrii echipei lui Trump şi el însuşi şi-au dat cu stângul în dreptul. După demiterea-şoc a şefului FBI, au urmat zile de bâlbe, declaraţii contradictorii, o situaţie care a scăpat de sub control şi nu a putut fi gestionată defel.

Din ce în ce mai mulţi îşi pun întrebarea: ce s-ar întâmpla în cazul unei crize reale majore şi nu uneia generate chiar de Casa Albă?

Şi ceva urmează să se întâmple, nu are cum să nu se întâmple, remarcă Politico. Iar comportamentul lui Trump, stilul haotic de management, declaraţiile sale din ultima săptămână care au luat mai multe versiuni, prezentate dezinvolt, fără vreo grijă, nu ajută; îi creează o imagine lipsită de credibilitate. Reprezentanţi ai clasei politice şi din securitatea naţională sunt pur şi simplu îngroziţi.

Temerea e şi mai mare cu cât în cele 114 zile de când e preşedinte, Trump şi administraţia sa nu au avut de-a face cu vreo criză majoră, internă sau externă. Toate crizele care au lovit administraţia au fost create din interior. Această administraţie nu a avut de gestionat vreun atac cum a fost cel de la 11 septembrie, nu a fost nevoită să ia măsuri după vreun uragan cum a fost Katrina şi nici nu a trebuit să gestioneze vreo epidemie de ebola. Nu s-a confruntat cu vreun atac la vreo ambasadă sau cu vreo luare de ostatici, mai arată sursa.

Potrivit lui Andy Card, şeful personalului de la Casa Albă în vremea lui George W. Bush, de vină pentru acest haos e faptul că administraţia nu a înţeles că disciplina ar trebui să înceapă de sus.

„Nu poţi decât să speri că merge până jos, pe linia ierarhică, însă trebuie să înceapă de sus”, afirmă el, dând de înţeles că nu e cazul acum.

Kori Schake, din cadrul Institutului Hoover, care a făcut parte din Consiliul Naţional de Securitate şi din Departamentul de Stat în vremea lui Bush, se întreabă ce s-ar întâmpla dacă Trump ar decide că e cazul să dea Coreei de Nord o lovitură „preventivă”, o lecţie?

O astfel de situaţie ar fi foarte greu de gestionat de către preşedinte - să atragi ţara într-o criză - pentru că el însuşi nu este constant în felul în care vorbeşte americanilor, arată Schake, care dă ca exemplu mesajele necugetate lansate pe Twitter de Trump, mesaje care dau impresia unei melodrame continue.

E înfricoşător să te gândeşti cum ar reacţiona în cazul unei crize serioase, internă sau internaţională

Acelaşi sentiment de nesiguranţă, anxietate, domneşte şi în Congresul american. „E o criză creată din interior. Chiar şi aşa, au fost nepregătiţi. N-au putut nici măcar să informeze publicul şi să răspundă unor întrebări de baza”, declară senatorul de Hawaii Brian Schatz. „E înfricoşător să te gândeşti cum ar reacţiona în cazul unei crize serioase, internă sau internaţională”, a mai spus acesta.

„Sunt deja speriat”, afirmă şi democratul Denny Heck, membru al Camerei Reprezentanţilor. „De altfel, cred că ne îndreptăm cu mare viteză către o criză”, a mai spus acesta.

Criticii lui Trump spun că simplul gând că un atac ar putea avea loc, în care informaţiile să fie insuficiente, incomplete, timp de mai multe zile, şi să existe temerea că are legătură cu Statul Islamic, e îngrozitor, pus în contextul administraţiei Trump. La fel, un gest necugetat din partea Phenianului sau o ameninţare care ar putea face ca Trump să ceară ca America să reacţioneze sau să ceară mobilizarea aliaţilor.

Din cauza atâtor afirmaţii false, care induc în eroare, e greu să ai încredere în această administraţie, arată şi Ted Lieu, membru al Camerei Reprezentaţilor. Acesta punctează că problema e cu atât mai mare cu cât, într-o situaţie de criză, nici nu ai timp să reacţionezi. Politicianul atrage atenţia şi asupra faptului că liderii străini îl privesc cu multă neîncredere pe Trump.

Posturi cheie din administraţie sunt şi acum neocupate

Politico mai notează şi lipsa structurii în administraţia Trump. Deşi au trecut patru luni de când e la Casa Albă, există şi acum o serie de poziţii cheie la Pentagon sau la Departamentul de Stat, care nu sunt ocupate.

În plus, Trump nu are decât un ambasador confirmat. Cei mai mulţi nici nu au fost nominalizaţi. Terry Branstad, nominalizat ca ambasador al SUA în China, încă e în Iowa, ocupând postul de guvernator, mai menţionează sursa.

Iar în tot acest timp, Trump şi cercul său mic de ajutoare, în mare parte neexperimentate, conduc aproape totul.

În tot acest peisaj nu ajută deloc afirmaţia lui Trump legată de înregistrările cu Comey făcute la Casa Albă, fără ştirea acestuia.

Merită însă punctată reuşita lui Trump în Siria. Totuşi, potrivit lui Kori Schake, e doar excepţia de la regulă. Şi e de remarcat că chiar şi aceasta nu a avut vreo continuitate, atrage ea atenţia.

„Într-o criză, a trimite semnale clare şi continue e vital”, explică Kori Schake, atrăgând atenţia că administraţia Trump nu e capabilă de aşa ceva.

Şi mai grav e că nimeni nu-i poate spune lui Trump, un om care a clădit un imperiu de un miliard de dolari şi care a câştigat Casa Albă mergând pe propriile instincte, că greşeşte şi că ar trebui să-şi schimbe maniera de a acţiona, conchide republicanul Newt Gingrich.

Sursa: ziare.com


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md