19:19:47 17.06.2024
Stiri

Coreea de Nord refuză categoric oferta de pace a SUA: „Sfârșitul războiului nu este un cadou”

Știri 03.10.2018 08:02 Vizualizări1788 Autor: Ziarul National


Coreea de Nord refuză categoric oferta de pace a SUA: „Sfârșitul războiului nu este un cadou” sursa: google.ro

Coreea de Nord a exclus marți să renunțe la armamentul său nuclear în schimbul unei declarații oficiale din partea Statelor Unite prin care să se pună capăt Războiului Coreei și a apreciat că un tratat de pace nu poate fi „un element de târguială”, relatează News.ro, care citează AFP.

Phenianul cere Washingtonului, de decenii, să pună capăt Războiului Coreei (1950-1953), încheiat cu un armistițiu și nu cu un tratat de pace. Coreea de Nord a apreciat mereu că sfârșitul războiului ar contribui la o scădere durabilă a tensiunilor în peninsulă.

Luna trecută, în cursul unui summit la Phenian cu președintele sud-coreean Moon Jae-un, liderul nord-coreean Kim Jong Un a evocat posibilitatea închiderii complexului nuclear de la Yongbyon, dacă Washingtonul ia „măsuri corespunzătoare”. Însă nu a făcut vreo precizare cu privire la aceste măsuri.

Agenția nord-coreeană de presă KCNA a relevat marți că experți americani au propus un posibil schimb a unei declarații care să pună capăt războiului cu „denuclearizarea”.

„Sfârșitul războiului (...) nu este un cadou pe care cineva îl face altcuiva. Iar acesta nu va putea să fie vreodată un element de târguială în vederea obținerii denuclearizării RPDC”, numele oficial al Republicii Populare și Decocratice Coreea, afirmă KCNA.

Agenția precizează că Phenianul este pregătit să ia „măsuri precum dezarmarea eternă” a arsenalului său nuclear, „dacă Statele Unite iau măsuri corespunzătoare”, dar din nou fără să ofere detalii.

Cho Sung-ryul, un expert de la Institutul de strategii de securitate națională, a apreciat că Nordul ar putea să încerce, prin această declarație, să reducă marja de manevră a Washingtonului.

„Nordul încearcă să reducă valoarea ofertei potențiale a tratatului de pace a Washingtonului, sugerând că «nu este suficient pentru a ne aduce la denuclearizare»”, a declarat el pentru agenția sud-coreeană de presă Yonhap.

Peninsula este de la începutul anului teatrul unei remarcabile destinderi, marcate prin trei summituri intercoreene și un summit istoric, în iunie, între Kim și președintele american Donald Trump.

Cu toate acestea, acest lucru a condus la progrese foarte mici în privința obiectivului „denuclearizării”.

Ministrul nord-coreean de Externe Ri Yong Ho a declarat zilele trecute, la tribuna Adunării Generale a ONU, că Phenianul nu va renunța unilateral la armamentul său nuclear atât timp cât Washingtonul acționează în vederea menținerii sancțiunilor drastice impuse Nordului.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md