09:09:57 20.04.2024
Stiri

ANALIZĂ // „Criza politică, cel mai rău sfetnic pentru economie. Această criză poate să genereze nu doar instabilitate locală, dar și regională”

Economie 13.06.2019 14:18 Vizualizări1117 Autor: Ziarul National


ANALIZĂ // „Criza politică, cel mai rău sfetnic pentru economie. Această criză poate să genereze nu doar instabilitate locală, dar și regională”

„Ceea ce putea fi mai rău pentru economie s-a întâmplat. După campania electorală, apoi după un parcurs postelectoral lung și obositor, țara a intrat într-o profundă criză politică. Grav este că noua criză nu este doar despre incapacitatea partidelor de a ajunge la un acord de guvernare și de conviețuire, dar că are buzunarele burdușite cu material explozibil, care în orice moment poate să detoneze generând nu doar instabilitate locală, dar și regională”, se arată într-o analiză a Poștei de Știri.

Potrivit sursei citate, devin iminente pericolele de securitate socială și economică. „Nu în ultimul rând, pericolul unei intervenții externe brutale (directe/indirecte, politice, prin agenți etc.). În aceste condiții, prima reacție a businessului este de închistare. Proiectele mari de investiții sunt conservate, angajările limitate, sunt micșorate cheltuielile, adică intervine o gestionare exigentă a resurselor. Mai mult, capitalurile au tendința de a emigra în zone mai favorabile, inclusiv din dividendele obținute pe piața internă și care erau menite pentru dezvoltare”.

Dar și populația, dintr-un sentiment ereditar de autoconservare, își reduce, atât cât poate, consumul și cheltuielile, cu efecte imediate în piață.

„Creditul de consum curent, dar și pentru procurarea unor bunuri de utilizare mai lungă (mobilier, electrocasnice etc.), nu mai este în modă, la fel și creditul investițional. Efectele se transmit gradual dintr-un sector în altul, o infecție în lanț, un veritabil efect de domino. Apoi criza începe să fie simțită tot mai mult în finanțele publice și în buzunarele celora care depind de buget, indiferent că sunt salariați sau asistați social. Piața muncii devine mai puțin flexibilă, salariile sunt conservate, inclusiv în mediul privat, iar puterea de cumpărare este erodată”, scrie autorul analizei.

Sursa citată constată că primul trimestru al anului 2019 ar fi fost bun pentru economie, chiar și pe fundal de campanie electorală (Vezi grafic).

„Erau semne că economia rezistă instabilității specifice unor asemenea exerciții politice - alegerile și negocierile post-electorale. Faza actuală a crizei, însă, poate distruge această rezervă de rezistență. Iar ciclul de creștere economică, pornit cu mult efort în anul 2016, dacă nu va fi oprit pe deplin, ar putea să fie puternic afectat sau, cel puțin, mutat în zona stagnării. Și iarăși, ca în orice criză, vor fi multe oportunități ratate, starturi eșuate și distanțe neparcurse. Și apoi iarăși, a câta oară, ne vom lansa în alergări contra cronometru, poate mai ajungem vreun tren întârziat în vreo gară. Punct și de la capăt”, conchide autorul.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md