12:27:39 16.09.2019
 
Stiri

ALARMANT // 72 de cazuri suspecte de RUJEOLĂ în R. Moldova: Aproape 30, CONFIRMATE

Social 17.08.2018 12:00 Vizualizări1068 Autor: Ziarul National
ALARMANT // 72 de cazuri suspecte de RUJEOLĂ în R. Moldova: Aproape 30, CONFIRMATE

Focar de rujeolă pe teritoriul R. Moldova.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță că în prezent există 27 de cazuri confirmate și alte 45 suspecte de rujeolă, toate în rândul copiilor care s-au aflat la odihnă în perioada 21 - 28 iulie curent la o tabără pentru copii şi adulţi din satul Morenii Noi, raionul Ungheni.

Sursa probabilă de infecție este un copil cu vârsta de 13 ani. Autoritățile au constatat că acest copil, împreună cu frații și surorile lui, au fost în ospeție în Ucraina, iar la întoarcere a prezentat simptome de rujeolă, în același timp alăturându-se la colectivul din tabara de odihnă propriu-zisă.

Toți copii suspecți au fost examinați medical, internați după necesitate și se află sub supraveghere medicală continuă. Cele mai multe cazur, 57, sunt înregistrate la Ceadâr-Lunga, altele câte cinci la Vulcănesti și Taraclia, la Ungheni patru și la Nisporeni unul.

Din numărul total de cazuri, numai trei copii au fost vaccinați cu o singură doză de vaccin. Restul nu au acceptat imunizarea pe motive religioase.

Pe durata desfășurării focarului de rujeolă, lucrătorii din domeniul sănătății publice, asistența medicală primară și spitalicească au întreprins măsurile necesare pentru identificarea sursei, investigarea cazurilor, izolarea bolnavilor, identificarea contacților și supravegherea medicală a acestora. De asemenea, au fost întreprinse măsuri de promovare a sănătății privind creșterea coștientizării populației despre riscurile rujeolei și importanța vaccinării.

Ministerul mai transmite că rujeola se manifestă printr-o răspândire foarte rapidă în comunitățile nevaccinate, un copil bolnav poate să infecteze 18 copii. Maladia prezintă o stare febrilă cu erupții însoțită de tuse, rinită și/sau conjuctivită, urmările acestei maladii sunt foarte grave, care pot duce la sechele pe viață sau chiar deces. Singura metodă de protejare împotriva rujeolei este vaccinarea care este sigură și eficientă. Nu există tratament specific împotriva rujeolei, odată ce persoana este infectată, tratamentul este doar simptomatic.

Specialiștii din R. Moldova atenționează că situația epidemică prin rujeola continuă să rămână nefavorabilă în Ucraina și România, unde nivelul vaccinării este sub cel admisibil, fapt ce a agravat situația și în Republica Moldova.

În România s-au înregistrat în ultimii doi ani în total 14 924 bolnavi prin rujeolă, dintre care 59 de decese. În Ucraina, pe parcursul anului curent, au fost înregistrați 28 889 de bolnavi prin rujeolă, dintre care 13 bolnavi au decedat.

În Republica Moldova, de la începutul anului și până pe 16 august curent au fost înregistrate 64 de cazuri confirmate, alte 45 sunt suspecte.

Rujeola este o maladie foarte contagioasă, un copil bolnav poate să infecteze 18 copii, iar rata complicațiilor majore este de 30%. Perioada de incubație durează între 7-18 zile.

Astfel, părinții sunt încurajați să verifice dacă au fost vaccinați copiii lor conform calendarului de vaccinare la medicul de familie sau asistentul medical, să-și vaccineze de urgență copiii nevaccinați, să evite colectivele de copii și să se adreseze la medic, în caz dacă au fost în contact cu surse de boală, să fie vigilenți în cazul călătoriilor în țările vecine și în teritoriile țării sus-menționate, dar și să informeze școala sau grădinița referitor la statutul de imunizare a copilului său.

Vaccinarea este singura metodă efectivă de a ne proteja împotriva rujeolei.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.09.2019 09:27 Nicolae Negru O sută de zile cu Dodon sau restabili...

13.09.2019 09:10 Nicolae Negru Maia Sandu va merge la Moscova de bun...

09.09.2019 09:09 Nicolae Negru Congresul PD: resetare sau resemnare?...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să-i ofere „o autonomie foarte puternică” Transnistriei, așa cum a anunțat președintele Igor Dodon, ca soluție pentru reglementarea conflictului transnistrean?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md