17:31:29 24.01.2021
 
Stiri

ACUZAȚIE // Cine ar sta, de fapt, în spatele deciziei de ANULARE a reducerii de 50% pentru importul automobilelor HIBRID? „Este o măsură de lobby a regimului Dodon”

Economie 12.12.2019 15:20 Vizualizări2972 Autor: Ziarul National
ACUZAȚIE // Cine ar sta, de fapt, în spatele deciziei de ANULARE a reducerii de 50% pentru importul automobilelor HIBRID? „Este o măsură de lobby a regimului Dodon”


„Anularea reducerii de 50% la importul automobilele hibrid este o măsură de lobby a regimului Dodon, pentru oligarhul PSRM, Vasili Kirtoka, care este practic un monopolist al importurilor de automobile noi. Acesta importă peste 10 mărci auto. Aceeași favoare i-a făcut-o și Voronin lui Kirtoka în anul 2003, dublând atunci toate accizele la importul de automobile”, se arată într-o declarație a Partidului Liberal.

Liberalii afirmă că susțin inițiativa civică și petiția lansată în spațiul public prin care se solicită Parlamentului R. Moldova să păstreze cota redusă de acciz de 50% pentru toate tipurile de motorizări hybrid, iar în cazul în care Parlamentul va oficializa această măsură, atunci vor fi organizate acțiuni de protest.

Citește și: Guvernul Chicu ANULEAZĂ REDUCEREA de 50% la importul mașinilor HYBRID

Proiectul de lege al politicii bugetar-fiscale pentru anul 2020 prevede mai multe modificări, printre care și anularea reducerii de 50% la taxa de vămuire a maşinilor hibride. Potrivit noilor prevederi ce vor intra în vigoare de la 1 ianuarie, în cazul maşinilor cu sisteme clasice de propulsie hibridă, reducerea la acciz va fi de doar 25%, iar în cazul maşinilor mild-hybrid, reducerea pentru acest tip de autoturisme va fi anulată complet.

„Motivul invocat - este nevoie de mai mulți bani în buget și asta este una dintre soluțiile „geniale” găsite de guvernul tehnocrat. Conform estimărilor, bugetul de stat în anul 2020 se va solda cu un deficit în sumă de peste 7 miliarde de lei. Prin urmare, atât Dodon, cât și Guvernul Chicu înțeleg foarte bine că acest deficit imens nu poate fi acoperit decât prin mărirea taxelor, accizelor și a impozitelor, din moment ce creșterea veniturilor la buget prin investiții străine și dezvoltarea mediului de afaceri este o utopie, în condițiile actuale”, afirmă liberalii.

Formațiunea lui Dorin Chirtoacă atrage atenție și asupra faptului că Guvernul Chicu ignoră și problema poluării mediului:

„Pentru 10 decembrie, conform datelor emise de Agenția de Mediu, concentrația maximă admisibilă pentru media zilnică a fost depășită în mun. Chișinău: pentru dioxid de azot – de 1,3 ori, monoxid de azot – de 2,5 ori, fenol – de 1,4 ori, aldehidă formică – de 5,7 ori. Studiind aceste date, ne dăm seama că poluarea aerului atmosferic este la nivel extrem, iar o măsură de atenuare a stării de mediu este anume încurajarea automobilelor hibride. Pentru convingere, prin oraș, un automobil hibrid reduce poluarea atmosferei cu substanţe nocive cu cel puţin 90%. Consumul redus de combustibil şi diminuarea poluării sunt avantajele de bază ale automobilelor hybrid”.

PL mai amintește că R. Moldova s-a angajat ca, până în anul 2030, să reducă emisiile de gaze cu cel puțin 64% față de anul 1990. „Or, anume aceste prevederi de anulare a reducerilor de vămuire pentru mașinile hibride sunt exact opusul. Astfel de decizii sunt rezultatul unei politici iresponsabile față de mediu, de sănătatea populației etc.”, se mai arată în comunicatul de presă al PL.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.01.2021 09:12 Ziarul National Nicolae Negru // Provocatorii

20.01.2021 09:42 Ziarul National Mihai Gribincea: Trupele ruse de ocup...

18.01.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Eroarea trumpiștilor...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md