Accidentul Titanicului a fost prevestit cu 26 de ani înainte să aibă loc. În mod ciudat, autorul poveştii a devenit una dintre victimele accidentului maritim
Scufundarea navei RMS Titanic de pe 15 aprilie 1912 a fost una dintre cele mai mari tragedii din perioadele de pace ale omenirii. În timpul călătoriei din Southampton către New York, nava s-a ciocnit de un aisberg din nordul Atlanticului. Sfârşitul tragic a dus la scufundarea Titanicului la 129 de metri adâncime.
Dintre cei 2.224 de pasageri doar 710 au supravieţuit dezastrului şi au fost transportaţi la New York. Înainte de plecarea către Southampton, Titanicul era considerat o navă de nescufundat. Conform Vintage News, deşi nava era dotată cu cele mai noi tehnologii de siguranţă din acea perioadă nu a putut fi evitat accidentul.
Principala problemă a sistemului de siguranţă a fost lipsa bărcilor de salvare în care puteau intra doar 50% dintre pasageri.
Însă cu 26 de ani mai devreme, un jurnalist de investigaţii cunoscut, William Thomas Stead, a încercat să avertizeze publicul cu privire la lipsa bărcilor de salvare care a dus la moartea multor pasageri de pe o navă construită în acel moment. Avertismentul său a fost publicat într-o poveste denumită „Cum s-a scufundat Mail Steamer în mijlocul Atlanticului”, ce a fost publicată în Pall Mall Gazette în martie 1886.
Firul poveştii îl are în centru pe marinarul britanic Thomas care se îmbarcă pe o nouă navă în timpul primei călătorii către SUA. După plecare, marinarul realizează că numărul redus de bărci de salvare nu va fi de ajuns pentru salvarea tuturor pasagerilor şi a membrilor echipajului. Însă nimeni nu i-a luat remarca în serios. După câteva zile, nava se loveşte de un alt vas care nu a putut fi observat din cauza ceţii. În timpul haosului provocat de coliziune, oamenii au început să realizeze că sunt într-adevăr prea puţine bărci. Dintre cele 916 persoane de la bord doar 200 au încăput în bărcile de salvare, în timp ce peste 700 persoane au murit în timpul dezastrului. Thomas a reuşit să se salveze sărind în apă şi urcându-se într-o barcă de salvare.
Povestea include şi replica autorului care afirmă că „este exact ce se va întâmpla dacă o navă de pasageri va începe navigarea cu prea puţine bărci de salvare”.
Unul dintre cele mai stranii aspecte este acela că William Thomas Stead a murit în cadrul dezastrului Titanicului în timp ce se îndrepta către o conferinţă de la New York.
Sursa: descopera.ro
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania